En Sıcak Konular

MESCİD-İ AKSA'DA KAZILAR SEBEBİYLE ÇÖKME TEHLİKESİ BÜYÜDÜ

26 Nisan 2009 18:47 tsi
MESCİD-İ AKSA'DA KAZILAR SEBEBİYLE ÇÖKME TEHLİKESİ BÜYÜDÜ İstanbul'da toplanan sempozyumda,Mescid-i Aksa'nın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.

El-Aksa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Kemal El Şerafi, Mescid-i Aksa'nın altına yapılan kazılar nedeniyle temellerinin sarsıldığını ve yapının çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, ''Mescid-i Aksa'nın yakınındaki Birleşmiş Milletler'e ait okulun zemininin çökmesi, gelecekte Mescid-i Aksa'nın başına gelecek felâketin ilk habercisidir'' dedi.

İSRAİL KUDÜS'Ü YAHUDİLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

''1967'deki işgalden beri Kudüs; halkı, binaları, camileri, yolları, mezarlarıyla beraber, yok edilme ve Yahudileştirilmeye maruz kalmıştır'' diyen Aksa Vakıflar ve Tarihî Eserler Müessesesi Başkanı Ağbariye, En-Nebi Davud Camiinin sinagoga çevrildiğini, birçok caminin kapatıldığını, İsrail'in Müslümanlara ait mezarlıklara bile tahammül edemediğini anlattı.

Yeni Asya Gazetesi'nin haberine göre,İnsanî Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan İstanbul Barış Platformunca ‘’İsrail Kazdıkça Kanayan Yara: Mescid-i Aksa’’ başlıklı sempozyum düzenlendi. Zeytinburnu Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanî Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail’in kazı çalışmaları sebebiyle Mescid-i Aksa’nın her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Konuya uluslar arası kamuoyunun dikkatini çekmek ve Mescid- Aksa’nın yıkılmasını önlemek amacıyla sempozyumu düzenleme kararı aldıklarını ifade eden Yıldırım, Mescid-i Aksa’yı korumak için Kudüs’te yıllardır mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının önde gelen isimlerinin sempozyuma katıldığını belirtti. Yıldırım, ‘’Yahudi düşüncesine ait olmayan ne varsa yok edilmesini amaçlayan siyonizmin en önemli hedefi, Mescid-i Aksa’nın yıkılması ve yerine Süleyman Mabedi’nin kurulması projesidir. Mescid-i Aksa’nın altında sürdürülen ve arkeolojik amaçlı olduğu iddia edilen kazılarla bu kutsal mekânın süreç içerisinde yıkılması planlanmaktadır’’ dedi. 

MESCİD-İ AKSA’NIN KORUNMASI

Filipinler’de faaliyet gösteren Bangsamoro Araştırmaları Enstitüsü Genel Koordinatörü Prof. Dr. Abhoud Syed Lingga da Kudüs ve Filistin topraklarında İsrail olduğu sürece Mescid-i Aksa’nın her zaman tehdit altında olacağını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

‘’Yahudilerin, Mescid-i Aksa’nın Tapınak Dağı bölgesinde yer aldığı yönündeki iddiaları bilinen bir gerçektir. İşgalci İsrail, bu iddiayı temel alarak Mescid-i Aksa’yı yıkmak için her şeyi yapmaktadır. İşte bu nedenle Mescid-i Aksa’nın muhafaza edilebilmesi için Kudüs ve Filistin topraklarının Filistin halkının yönetimi altında olması elzemdir. Mescid-i Aksa’yı korumak uluslar arası bir mesele haline geldiğinden bu konuda herkese büyük görevler düşmektedir. Mescid-i Aksa’nın korunması uluslar arası toplumun sorumluluğunda çözülmesi gereken hayatî bir sorundur.’’

El-Aksa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Kemal El Şerafi de, Mescid-i Aksa’nın altına yapılan kazılar sebebiyle temellerini sarsıldığını ve yapının çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydederek, ‘’Mescid-i Aksa’nın yakınındaki Birleşmiş Milletlere ait okulun zemininin çökmesi, gelecekte Mescid-i Aksa’nın başına gelecek felâketin ilk habercisidir’’ diye konuştu. 

Merkezi Beyrut’ta bulunan Uluslararası Kudüs Müessesesi Genel Sekreteri Dr. Muhammed Ekrem El Adluni ise, Kudüs’ün tamamen Yahudilerden oluşan bir bölge haline getirilmesi amacıyla son dönemde çeşitli projelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti. Bu kapsamda İsrail’in Kudüs’te tehcir uyguladığını ifade eden Adluni, ‘’Bu konudaki en tehlikeli gelişme, işgal otoritelerinin Kudüs’teki birçok mahallede evlerin tahliyesi için yüzlerce Filistinli’ye tebligatta bulunmasıdır. Bu uyarıların ardından evlerin yıkımı ve buraların Kral Davut Parkı’na çevrilmesi gelecektir ki, bu park işgal devletinin hayalini kurduğu kutlu Yahudi şehrinin bir parçasını oluşturmaktadır’’ dedi. CAMİ VE MEZARLIKLARIN DURUMU AKSA Vakıflar ve Tarihî Eserler Müessesesi Başkanı Zeki Muhammed Tevfik Ağbariye de sadece Mescid-i Aksa’nın değil Kudüs’teki bütün tarihî yapıların tehlike altında olduğunu söyledi. ‘’1967 yılındaki İsrail işgalinden bu yana Kudüs; halkı, binaları, camileri, yolları, mezarlarıyla beraber, yok edilme ve Yahudileştirilmeye maruz kalmıştır’’ diyen Ağbariye, şehirdeki En-Nebi Davud Camisi’nin, Yahudi dini törenleri düzenlenmesi için sinagoga çevrildiğini, birçok caminin kapatıldığını, İsrail’in Müslümanlara ait mezarlıklara bile tahammül edemediğini, bunun en somut örneğinin ise Kudüs’teki Mücahidin Mezarlığı’nı iş makineleriyle kazarak yok etmesi olduğunu kaydetti.  (UMUT YAVUZ / İSTANBUL)

Kaynak: Yeni Asya,http://www.yeniasya.com.tr/2009/04/26/haber/h1.htm
 



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,683 µs