En Sıcak Konular

HAYRET! ODATV FETHULLAH GÜLEN'İ SAVUNDU

24 Nisan 2009 15:27 tsi
HAYRET! ODATV  FETHULLAH GÜLEN'İ SAVUNDU Can Ataklı dün Vatan Gazetesi'ndeki köşesinde saçmaladı.Odatv.com Ataklı'nın Gülen'e haksızlık yaptığını yazdı.

Can Ataklı dün Vatan Gazetesi'ndeki köşesinde saçmaladı.Odatv.com Ataklı'nın Gülen'e haksızlık yaptığını yazdı.

Ataklı'nın saçmalamasına sebep olan, odatv.com 'a da gönderilen ve "Kutlu Doğum Haftası" ile "Fethullah Gülen’in Doğum Günü" arasında ilişki kuran bir e-posta idi.

Ataklı bu e-postanın  üstüne hemen atlamış,fakat Gülen Cemaati aleyhine neredeyse her gün -haklı veya haksız- haber yapan Odatv.com ise ciddiye almamıştı.

Ataklı'ya "yok ebenin örekesi" dedirten o yazı ile, Odatv.com'a "helal olsun" dedirten o haber:

KUTLU DUĞUM HAFTASI FETHULLAH GÜLEN İÇİN Mİ?

Cumartesi günü yazdığım Kutlu Doğum Haftası yazısı çeşitli çevrelerden tepkiler aldı. Okumayan için kısa bir özet yapayım. Son yıllarda Hazreti Muhammed’in doğum günü gerekçesiyle düzenlenen bir Kutlu Doğum Haftası var. Hazreti Muhammed’in miladi takvime göre nisan ayında doğduğu varsayılıyor.

Ben de dedim ki “Bütün dini günleri hicri takvime göre kutluyoruz, ama Kutlu Doğum Haftası’nı miladi takvime göre sabitledik. Bu durumda örneğin Ramazan’ı da miladi takvime göre gece ile gündüzün eşit olduğu dönemlere denk getirerek sabitleyebiliriz.”

Önce okuduğunu anlamayan ya da işine gelmeyen dinciler hemen “Olur mu öyle şey” diye tepki gösterdiler. Sanki hicri takvim Allah’ın emri gibi itiraz ettiler. Büyük bir kesim ise önerinin din âlimlerince dikkate alınmasında yarar olduğunu belirtti.

Ancak tabii bunun bir de başka yüzü var.

Biliyor musunuz ki dünyanın hiçbir Müslüman ülkesinde Hazreti Muhammed’in doğum günü kutlaması ya da bunun için düzenlenmiş bir hafta yok. Bizden gören birkaç Müslüman ülkenin de bu haftayı kutlamaya başladığı söyleniyor. Ayrıca bu Müslüman ülkelerde bizdeki gibi kandiller de yok. Bu, Anadolu insanına has bir vefa duygusu.

Ayrıca başka bir ilginç durum daha var: Hazreti Muhammed’in miladi takvime göre hangi tarihte doğduğu tam bilinmiyor. Bazı kaynaklar bunun nisan ayına denk gelebileceğini ileri sürüyor.

Ama nisan ayında doğduğu bilinen bir başka isim var. Türkiye’den kaçarak uzun süre Amerika’da yaşayan, affa uğradığı halde Türkiye’ye nedense dönemeyen Fethullah Gülen, 27 Nisan 1941 tarihinde doğdu.

Hazreti Muhammed’in nisan ayında doğduğu kesin değil ama Fethullah Gülen’in tam da Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanan dönemde doğduğu kesin. Bu durumda insan kuşkuya düşüyor. Acaba Hazreti Muhammed’le birlikte Fethullah Gülen’in doğumu da mı kutlanıyor? Çünkü o kadar para harcanıyor ve reklamı yapılıyor ki, artık zenginlikleri dünya çapına ulaşan Fethullah Gülen taraftarlarına bu tutum uyuyor da.

Ve tabii en önemlisi, Kutlu Doğum Haftası’nın aynı zamanda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasına denk gelmesi. Bu hafta içinde okullarda çocuklar büyük önderi yeniden okumak, anlamak ve tanıma fırsatını buluyor. Belli ki kimi eller bu haftanın kutlanmasına da gölge düşürmeye çalışıyor.

Bu arada şunu da unutmamak gerek. Hazreti Muhammed’in doğum gününü miladi takvime göre nisan ayında kutluyoruz, bir de hicri takvime göre kutladığımız mevlit kandili var. O da Hazreti Muhammed’in doğum günüdür. O kandili niçin hicri takvime göre uyguluyoruz?

NOT: Bu soruları soruyorum, din âlimleri belki cevap verir diye. Dindar olduğu için kendisini aynı zamanda din âlimi sananları kastetmiyorum.

Can ATAKLI [1]

CAN ATAKLI FETHULLAH GÜLEN’E HAKSIZLIK ETTİ

Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı dün büyük bir gazetecilik hatası yaptı.

Ataklı yazdığı yazıda neden “kutlu doğum haftası” diye bir hafta olduğunu sordu?

Ataklı haklı olarak İslam’da özel günlerin hicri takvime göre kutlanırken kutlu doğum haftasının miladi takvime göre kutlanmasına dikkat çekti. İslami usullere göre Hazreti Muhammed’in doğum gününün Mevlid Kandilinde kutlandığını ayrıca neden bir kutlu doğum haftasına ihtiyaç duyulduğunu sorguladı.

Ataklı buna neden olarak ise Fethullah Gülen’in doğum tarihinin 27 Nisan olmasını gösterdi. Ataklı’ya göre, Gülen’in doğum günü bu yöntemle her yıl kutlanıyordu.

Ancak Ataklı işte burada yanıldı.

Önce şunu söyleyelim, kutlu doğum haftası ile Fethullah Gülen’in doğum günü arasında ilişki kuran bir e-posta son günlerde her yerde dolaşıyordu. Bu e-posta bize de geldi. Konuyu araştırdık. Araştırırken neler gördüğümüzü ve bu haberi neden yapmadığımızı anlatalım.

Gerçekten de kutlu doğum haftası gibi bir hafta tamamen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düşüncesiyle çıkmış. İslami olarak kutsal bir gün hiçbir zaman miladi takvime göre kutlanmaz. Mevlid Kandili de Hazreti Muhammed’in doğum günü olarak Rebiul-evvel ayının 11’ini 12’sine bağlayan gece kutlanıyor. Bu konuda da bir netlik yok. Şiiler bu günü 17’sinde kutluyorlar. Hatta Odatv.com'un yaptığı araştırmadan çıkan ilginç bir sonuç var. Ne Hz. Muhammed döneminde ne de onu takip eden Halifeler döneminde "kandil kutlamaları" yoktu. Bu günler daha sonra birer gelenek olarak oluştu. Hatta şunu da söyleyebiliriz. Hiçbir İslam ülkesinde "kandil kutlamaları" Türkiye'deki gibi abartılı kutlanmıyor.

Mevlid Kandili, hicri takvim ile miladi takvim arasındaki 11 günlük farktan ötürü her yıl 11 gün geriye geliyor ve her yıl miladi takvime göre tarihi değişiyor.

Kutlu Doğum haftası ise sanki İslami bir gelenek gibi kutlansa da aslında 1989 yılında Türkiye’de ortaya çıktı. Yani sadece 20 yıllık bir geçmişi var. Hiçbir İslam ülkesinde böyle bir hafta yok. Böyle bir hafta olmasını kararlaştıran Diyanet İşleri Başkanlığı. Kısacası bu haftanın İslami esaslara göre bir karşılığı bulunmuyor. Kısacası diyanet, tamamen kendi tasarrufu ile böyle bir haftanın kutlanmasına karar verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı önce Kameri takvime göre, 1994’ten sonra da Miladi takvime göre bu haftayı belirledi. Hafta Hazreti Muhammed’in hicri takvime göre doğum günü olan Rebiul-evvel ayı 571 yılında 20 Nisan’a denk geliyordu. Kısacası Hazreti Muhammed miladi takvime göre 20 Nisan’da doğmuştu. Bu nedenle 20 Nisan’ı içine alan hafta kutlu doğum haftası olarak kutlanıyordu.

Bu hafta daha önce 20-26 Nisan, 18-24 Nisan, 17-23 Nisan gibi aralıklarda kutlanıyordu. Ancak her yıl 23 Nisan kutlamaları ile çakışıyordu. 23 Nisan’da türbanlı, çarşaflı çocuk görüntüleri kamuoyunda rahatsızlık yarattı. Sanki bu hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na alternatif olarak kutlanıyordu. Bu rahatsızlık üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı bu haftayı 14-20 Nisan arasına alarak ve 23 Nisan ile çakışmasını önleyerek çözüm buldu. Böylelikle 23 Nisan ihtilafı da çözümlendi.

Ancak şunu söylemek gerekli eski hali ile de bugünkü hali ile de bu hafta 27 Nisan olan Fethullah Gülen’in doğum gününü içermiyordu. En fazla 26 Nisan’da sonlanıyordu.

Can Ataklı’nın yazdığı Fethullah Gülen’in doğum günü 27 Nisan olduğu için kutlu doğum haftası kutlanıyor iddiası yanlışlandı. Odatv olarak bu haberi yapmayı uygun bulmadık. Böyle bir iddia gerçekçi olmayan, haksız bir itham olacaktı. Odatv.com, “doğru haber” ilkesi ile böyle bir haberden uzak durdu.

Ancak kısa süre sonra Can Ataklı’nın yazdığını görünce şaşırdı. Usta gazeteci Ataklı’nın yapmaması gereken bir hata idi.

Odatv.com [2]

Kaynak:

[1] Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=234688&Categoryid=4&wid=142

[2] Odatv.com,http://www.odatv.com/Siyaset/can_atakli_fethullah_gulene_haksizlik_etti-15818.html



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,883 µs