En Sıcak Konular

DEPRESYONA KARŞI ''İLAHİ AŞK''

24 Nisan 2009 12:18 tsi
DEPRESYONA KARŞI ''İLAHİ AŞK'' Yoğun stres yaşayan ya da depresyona girmiş kişiler için Mevlana'nın ''ilahi aşkı'' temel alan öğretilerinin, sorunlara çözüm olabileceğini bildirildi.

Milli Gazete'nin haberine göre,Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, yoğun stres yaşayan ya da depresyona girmiş kişiler için Mevlana'nın ''ilahi aşkı'' temel alan öğretilerinin, sorunlara çözüm olabileceğini söyledi.

Şimşekler, tüm dünyada Mevlana'ya ilginin giderek arttığını, yaptıkları araştırmalarda bu ilginin en önemli sebebinin, insanların içindeki bir türlü dolduramadıkları boşluk olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Konya'daki, Mevlana'yı anma etkinliklerine gelen yabancı turistlere uyguladıkları ankette, turistlerin, Mevlana'nın öğretilerinin, aradıkları iç huzuru ve mutluluğu sunduğunu belirtiklerini anlatan Şimşekler, Mevlana'nın zaten tüm eserlerinde insanı konu ettiğini vurguladı.

Mevlana'nın eserlerinin ortak özelliğinin, adeta insana kendisiyle ilgili bir ''kullanma kılavuzu'' sunması olduğunun altını çizen Şimşekler, Dünya Sağlık Örgütünün bir yayınında, 2025 yılında insanın karşısına çıkacak en önemli hastalığın stres olacağını açıkladığını, bu tahminin, insanlığın önümüzdeki dönemlerde Mevlana ve öğretilerine olan ihtiyacının da artacağı şeklinde yorumlanabileceğini dile getirdi.

''Ey oğul, özgür ol''
Bugün bile modern insanın çözemediği sorunlar karşısında önce strese, daha sonra da depresyona girdiğinin bilindiğini ifade eden Şimşekler, şunları kaydetti:

''İnsan çoğu kez dünyevi kazanımların peşinde koşuyor, bunlara ulaşamayınca da önce strese, sonra da depresyona giriyor. Pek çok kişinin kaygısı mal, mülk, makam ve şöhret elde etmek oluyor. Bu istekler hiç bir zaman bitmiyor. Mevlana'ya göre, dünyadaki her şeyin geçici olduğunun bilinciyle, dünya malına önem verilmemesi gerekiyor. Mevlana'ya göre dünya malı ve buradaki kaygılar, bir şimşek gibi anlık görünen ve daha kaybolabilen şeylerdir. Bunların peşinden kendini paralarcasına koşmak anlamsızdır. Asıl insanın peşinde koşması gereken şey Mevlana'ya göre, sevgilidir (Yaradan). Geçici olmayan şey, insanı huzura kavuşturan şey Allah aşkıdır. Mesnevi'nin daha başında Mevlana, 'Ey oğul, kopart zincirlerini, özgür ol, daha ne zamana kadar paranın pulun esiri olacaksın'' der. Ona göre, para pul peşinde koşmak, insanın özgür olmasını engeller, üzerinde sürekli bir baskı oluşturur.''

Şimşekler, Mevlana'nın, dünya malına fazlaca meyleden, kendi çalıştırdığı insanlara sert davranan, şöhrete kapılan insanlara her zaman, Kur'an-ı Kerim'deki, ''sizden önce gelen insanlar herşeylerini bırakıp da gittiler'' ayetini hatırlattığını ifade etti.

Mevlana, sıkıntısı olanın ilacıdır
Mevlana'nın tüm bu sözlerinden çıkarılacak dersin, ''bu dünyadaki mal, mülk ve şöhret için strese girmenin bir anlam ifade etmeyeceği'' olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mevlana'ya göre kişinin Allah'ın sevgisini kazanması, dünyada iyi bir ad bırakması, hayırla yad edilmesi her şeyden önemlidir. Mevlana, bu konuda, kötülük yapanların isminin unutulduğunu, insanları iyilik yapmaya yöneltenlerin adının sonsuza kadar yaşayacağını, Ebu Cehil-Hz. Muhammed, Firavun-Hz. Musa, Nemrut-Hz. İbrahim örneğini vererek anlatır. Tüm bunlardan sonra şunu diyebiliriz ki, yoğun stres yaşayan ya da depresyona girmiş kişiler için Mevlana'nın ''İLahi aşkı'' temel alan öğretileri şifa olabilir. Zaten içinde dert olmayan, dertlenmeyen kişi gerçek anlamda Mevlana'yı anlayamaz. Mevlana, sıkıntısı olanın ilacıdır.''

İyilik de dert de Allah'tan gelir
Bu konuda Mevlana'nın hayatında yaşadığı bir olaydan örnek veren Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, şunları kaydetti:

''Mevlana bir gün oğlunu üzgün ve düşünceli görmüş ve neyi olduğunu sormuş. Oğlu da 'içimde bir sıkıntı var, nedenini bilmiyorum' demiş. Mevlana da dışarı çıkıp başına bir kurt postu takıp içeri girerek, oğlunu şaka yollu korkutmaya çalışmış. Oğlunun gülmeye başlaması üzerine, 'işte sevgili (yaradan) de böyledir. Bazen iyi, bazen kötü surette görünür. Bunu bilirsen sıkıntıya düşmezsin' demiştir. Mevlana, iyiliğin olduğu gibi, karşılaşılan tüm dertlerin de Allah'tan geldiğini, insana çok şey kazandırabileceğini, dertlere hep 'kötü' olarak bakılmaması gerektiğini anlatmaktadır. Bu nedenle, içlerinde tarif edemedikleri bir boşluk hisseden kişiler, Mevlana'nın kitaplarını okuyarak, bu konuda düzenlenen konferanslara katılarak, dertlerine çare arayabilir.''

Mevlana'nın her zaman sevgiyi ve aşkı ön plana çıkardığını dile getiren Şimşekler, modern tıbbın da kişilere ve olaylara sevgiyle, olumlu şekilde bakmanın insanları rahatlattığını, stresten uzaklaştırdığını ortaya koyduğunu, bireylerin Mevlana'yı daha yakından tanımaya çalışmalarının her şeyden önce kendilerine yarar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/depresyona-karsi-ilahi-ask-123693.htm

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,114 µs