En Sıcak Konular

''AKP OBAMAYI KAZANDI AMA BAKÜ'NÜN GÜVENİNİ KAYBETTİ''

23 Nisan 2009 15:05 tsi
''AKP OBAMAYI KAZANDI AMA BAKÜ'NÜN GÜVENİNİ KAYBETTİ'' Obama "Soykırım der mi?Türkiye ve Kafkaslar uzmanı Svante Cornell'e göre,"bu senelik" demez,çünkü,"AKP bu senelik Obama’yı kazandı, ama Bakü’nün güvenini kaybetti".

AKP Obamayı kazandı, Bakü'nün güvenini kaybetti

Türkiye ve Kafkaslar uzmanı Cornell, Ankara-Erivan yakınlaşmasını yorumladı

“AKP bu senelik Obama’yı kazandı, ama Bakü’nün güvenini kaybetti”

“Diaspora savaş baltalarını gömmez”

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre,son dönemde Türkiye üzerine çalışmaları ile de dikkat çeken Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya ve Kafkaslar Enstitüsü Araştırma Direktörü Svante Cornell, Ankara ile Erivan arasında dün gece varılan mutabakat sonrasında ABD Başkanı Barack Obama’nın yarın yapacağı açıklamada ‘soykırım’ ifadesini kullanmasının beklenmediğini’ belirtti. ‘AKP bu yıllık bunu önledi ama Azeri halkını hayal kırıklığına uğrattı’ diyen Cornell, “Ermeni diasporası bunu ‘Türkiye üzerindeki baskılarının sonucu olarak görecek ve soykırım iddialarının tanınması için daha da fazla mücadele edecektir’ değerlendirmesinde bulundu.

Cornell, Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde ivme kazanan yakınlaşma ve dün gelen mutabakat konusunda Milliyet’e şu değerlendirmeleri yaptı:

AMAÇ: OBAMA’YI ÖNLEMEK

“AKP’nin Ermenilerle normalleşme yönünde bu kadar ısrarlı ilerlemesi ve Azerbaycan’ı dışlayan bir tutum takınması ABD Başkanı Obama’nın ya da Kongre’nin Ermeni dialarını kabul etmesini engellemeye yönelikti. Onun için bu açıklama da 24 Nisan öncesine yetiştirildi

Bu SENELİK ‘soykırım’ DEMEZ

Gelinen bu noktada ben ABD Başkanı’nın yarınki açıklamasında ‘soykırım’ ifadesine yer vereceğini sanmam. Türkiye bu adımla soykırım iddialarının kabul edilmesini bu senelik de engellemeyi başardı. Obama’nın Ankara’da Meclis’te konuşmasında kullandığı ifadelerin çok benzerini kullanacaktır. Yani ‘benim görüşüm belli ama Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine önem veriyoruz’ gibi bir ifade bekliyorum. Önümüzdeki se

OBAMA’YI DA AKP KURTARDI

Aslında AKP bu tutumuyla Obama’ya yardım eli uzattı.. Obama kampanyası sırasında Ermenilere en kesin vaatleri veren liderdi. Ama şimdi kalkıp, ‘soykırım’ kelimesini kullansa
Türkiye’yle ilişki bozulacak. Böyle bir adım Türkiye’nin tepkisi nedeniyle Ermenistan için de zararlı olacaktı. Ama, Türkiye ile Ermenistan arasında bir ilerlemeyi hem Ermenilere hem de başka gruplara gerekçe gösterebilirim diye düşündü.

İLK ADIM SINIR OLMAZ

Bu uzlaşma sonrasında ilk adım Türkiye’den sınır kapısı konusunda gelirse Azerbaycan için de Türkiye için de kötü olur. Bunun yerine normalleşme yönünde diplomatik ilişki kurulur. Birlikte aile fotoğrafı çektirilir.
Gerçek ilerleme ise Karabağ’a bağlı. Azerbaycan’ın Karabağ dışındaki 7 bölgesi de Ermeni işgali altında. AKP akıllı siyaset izleyip bunlardan birkaç tanesinden Ermenilerin çıkmasını beklemeli ondan sonra sınırı açmalı. O zaman Azerler için de kabul edilir hale gelir. İran sınırında 4 bölge var.Haydar Aliyev, Ermenilerin bu bölgelerden çekilmeleri halinde ekonomik ilişkileri açmaya hazır olduklarını bildirmişti birkaç yıl önce. Türkiye o noktaya geri dönebilir. ‘O bölgelerden çekilin, kapıyı açalım’ diyebilir. Ancak bu şeklide pozitif bir ilerleme sağlanabilir.

ERMENİLER BALTALARINI GÖMMEZ

Türkiye’nin sınırı açması Ermeni diasporası açısından bir zafer ve ’Türkiye’nin zayıflığı’ gibi anlaşılacak. “Türkler bizim en iyi dostlarımız” diyecekler mi sanıyorsunuz? ‘Yıllardır verdiğimiz mücadelede Türkiye üzerindeki baskıyla başarı sağladık. Biraz daha sıkarsak Türklere soykırımı da kabul ettireceğiz” diyecekler. Amerika’daki Ermeni'lerdeki hissiyat böyle. Savaş baltalarını gömmezler. Onların niyeti Ermenistan’a yardım etmek değil, Türkiye’yi cezalandırmak.

SINIR KONUSUNDA ‘DÖNÜŞ‘ VAR

Aslında AKP sanırım sınır açma konusunda U dönüşü yaptı. Seçimlerden hemen önce Mart ayında Ankara’dan ve Bakü’den sızan bilgiler normalleşmenin çok hızlı olacağını ve belirli bir zaman dilimi içinde Türkiye-Ermenistan sınırının açılacağı yolundaydı. Türkiye’den Washington’a gelen yetkililer de bu yönde mesajlarla geldiler.

AZERİLER GÜVENMİYOR

Ama özellikle Türkiye’deki yerel seçimlerin de sonrasında Ankara atılacak adımları Karabağ sorunun çözümüne yeniden endeksledi. Erdoğan da Gül de bu yönde açıklamalar yaptı. Marttaki uzlaşma bundan farklıydı. Bunda Azerilerin büyük tepkisinin rol oynadığını düşünüyorum.
Bakü gizli pazarlıklarda tam anlamıyla yer almadı. AKP, İlham Aliyev yönetimini bir parça bilgilendiriyor ama danışmıyordu. Yürütülen tüm müzakereleri de Azerilere anlatmadılar.
Azerbaycan’ı ciddi biçimde Türkiye’den uzaklaştırdı. Eski kardeşlik havası yok artık. Çok büyük hayal kırıklığı var Azerbaycan’da. Türkiye ve Türk hükümetine güvenmiyorlar. Sadece lider düzeyinde değil tüm toplumda görülür bir tepki bu.
Sanırım AKP Bakü’den bu kadar büyük tepki beklemiyorlardı. Azerilerin bunu yutacağını sandılar. Ama Azeriler çok değişti. O eski küçük kardeş değil.

Kaynak: Milliyet,http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1086622&Date=


 



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs