En Sıcak Konular

ERGÜN'DEN AYKIRI SES:''SAVCILAR AŞIRI YORUM YAPMIŞLAR OLABİLİR''

14 Nisan 2009 21:45 tsi
ERGÜN'DEN AYKIRI SES:''SAVCILAR AŞIRI YORUM YAPMIŞLAR OLABİLİR'' AKP Grup Başkanvekillerinden Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınanların şu anda ‘Şüpheli’ olduklarını belirterek, mahkeme karar verene kadar kimseye suçlu veya suçsuz diyemeyeceklerini söyledi.

Savcılar aşırı yorumlar yapmış olabilir’

AKP Grup Başkanvekillerinden Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınanların şu anda ‘Şüpheli’ olduklarını belirterek, mahkeme karar verene kadar kimseye suçlu veya suçsuz diyemeyeceklerini söyledi. Ergün, “Belki Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar da bazı konularda aşırı yorumlar yapmış olabilirler. Onu bilmiyoruz” dedi.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre,29 Mart seçimlerinde İzmit Belediye Başkanlığı’nı kazanan AKP'li Nevzat Doğan’ı makamında ziyaret eden Nihat Ergün, burada Ergenekon Soruşturması ve gözaltılarla ilgili sorulan soruyu cevaplandırdı. Nihat Ergün, “Bu tür operasyonlar yargının planladığı, denetlediği, gözetlediği bir tablodur. Burada siyasi iktidarların bu tür operasyonları yapma, yaptırma imkanları yoktur. Siyasi iktidar, yasama ve yürütme olarak kendi alanındaki faliyetleri ortaya koyar” diye konuştu.

‘SUÇLU VEYA SUÇSUZ DİYEMEYİZ’

Yargının bir operasyon başlattığını, bu operasyonun temelinin de 12 Haziran 2007’de yapılan bir ihbar olduğunu anlatan Ergün, operasyonun belirli bir şekilde genişlediğini, bazı yeni bilgilere ve belgelere ulaşıldıkça başka operasyonlar yapmanın hasıl olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Mahkeme karar verene kadar kimse için ‘suçludur’ diyemeyiz. Ama ‘suçsuzdur’ da diyemeyiz. Şu andaki pozisyonları şüphelidir. Bir şüpheliye nasıl yaklaşmak gerekiyorsa, olaya öyle yaklaşmak zaruriyeti vardır. Biz hiç kimseyi peşinen suçlu ilan edemeyiz. Ama hiç kimseyi peşinen suçsuz da ilan edemeyiz. Bazı muhalefet partiler ‘o insanlar suçsuz’ diye ilan ediyorlar. ‘Suçsuz insanların üzerine gidiliyor’ diye ifade ediyorlar. Bu kişiler umarız suçsuzdurlar. Ama suçsuz olup olmadıkları mahkemece tespit edilecektir. Siyasilerce değil.”

‘YARGIYA YARDIMCI OLMALIYIZ’

Yapılacak en doğru işin yargıya yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Nihat Ergün, şöyle konuştu:
“Bazen de susarak, konuşmayarak yardımcı olmaktır. Eğer yargının parlamentodan talepleri olursa, hükümetten talepleri olursa, hükümette parlementodan yargının bu taleplerini ‘olaylar aydınlansın’ diye, ‘Türkiye’nin geçmişinde bir karanlık nokta kalmasın’ diye ve ‘geleceğini karartmak isteyenler varsa bunlar da fırsat bulamasınlar’ diye hepimizin yargıya yardımcı olmamız lazım. Siyasetin görevi yargıya yardımcı olmaktır. Onun için kimse elinde somut bir bilgi olmadan, savcının elinde ne olduğunu bilmeden, mahkemelerin bu delilleri nasıl değerlendireceğini bilmeden bu soruşturma hakkında ileri geri söz etmesi kesinlikle söz konusu değildir. Bunları doğru bulmuyoruz.”

‘SAVCILAR AŞIRI YORUM YAPMIŞ OLABİLİR’

AKP hakkında bir yıl önce kapatma davası açıldığını hatırlatan Ergün sözlerini şöyle tamamladı:
“O zaman bize ‘Mahkemeye saygı gösterin. Savunmanızı hazırlayın. Mahkemenin kararını bekleyin. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Yargıya boyun eğin, Anayasa’ya boyun eğin’ diyenler, bize bu tavsiyede bulunanlar, bugün başka birşey söylüyorlar. Bugün de aynı şeyi söylemek lazım. Bırakın yargı işlesin. Zanlılar, şüpheliler, onların avukatları var. Kendilerini savunacaklardır. Suçsuz olduklarına inanıyorlarsa, bunları samimi olarak ortaya koyacaklardır. Belgeler, deliller yetersizse yargıçlar bunu dikkate alacaktır. Savcıların iddialarında aşırılıklar varsa, olabilir. Mesala bizim partimizle ilgili savcının iddialarında aşırılıklar vardı. Mahkeme bu aşırılıkları ayıkladı. Dedi ki ‘bu delillerin yüzde 95’ini saymıyorum’ dedi mahkeme. Bizim partimizle ilgili yüzde 5’ini değerlendiriyorum ama bu yüzde 5’i de parti kapatmak için yeterli delili oluşturmuyor diye mahkeme karar verdi. Belki Ergenekon iddianamesini hazırlayan savcılar da bazı konularda aşırı yorumlar yapmış olabilirler. Onu bilmiyoruz biz.”

Kaynak: Milliyet,http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1083032&Date=


 



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,799 µs