En Sıcak Konular

ÇOK SAYIDA PROFESÖR VE REKTÖR GÖZALTINDA

14 Nisan 2009 09:21 tsi
ÇOK SAYIDA PROFESÖR VE REKTÖR GÖZALTINDA "Ergenekon" Soruşturması kapsamında yapılan operasyonların 12'nci dalgası dün sabah 18 ayrı ilde yeni bir aşamaya girdi.

"Ergenekon" Soruşturması kapsamında yapılan operasyonların 12'nci dalgası dün sabah 18 ayrı ilde yeni bir aşamaya girdi. Son operasyonun merkezinde ÇYDD, ÇEV gibi kurumlar ve pek çok öğretim üyesi ve rektör bulunuyor.

Rektörler gözaltında

Darbeci çete soruşturması kapsamında gerçekleştirilen arama ve operasyonların, soruşturmayı yürüten savcıların talebi ve mahkemenin kararıyla yapıldığı kaydedilirken, dünkü operasyonlarda Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Samsun OMÜ eski rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve Malatya İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu gözaltına alındı. Bursa Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Mustafa Yurtkan ve Prof. Dr. Erol Manisalı da evinde yapılan aramanın ardından polis tarafından gözaltına alındı.

Özel yetkili mahkeme

Operasyonların, Darbeci Çete iddianamesi soruşturmasını yürüten 5 savcının talebi ve özel yetkili mahkemenin kararıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın koordinasyonunda gerçekleştirildiği belirtildi. Operasyonlar çerçevesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV) merkezi ve şubelerinde de aramalar yapıldı. ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın evi de mahkeme kararıyla arandı.

Operasyonun ipuçları ikinci iddianamede

Ergenekon'un ikinci iddianamesinde sanık Tuncay Özkan'da ele geçirilen belgelerde; Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven Yaşer'in Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin yöneticisi konumunda bulundukları ifade ediliyor. Ele geçen belgelerde, "Eski Dev Genç militanlarının cirit attığı, PKK'lıların hüküm sürdüğü, Dünya Kiliseler Birliği dahil birçok yabancı kuruluştan aldıkları milyonlarca doları çıkarlarına hizmet ettiren bu girişime dur denilmelidir." ifadesi dikkat çekiyor.

Dün başlatılan Darbeci Çete operasyonu kapsamında 18 ilde, 50 kişiye ait 83 adreste arama yapıldı. Soruşturma derinleştirilerek devam ederken, başta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan'ın evinde, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Kanal B televizyonunda, Haberal'ın evinde ve aramalar yapıldı. Aramalar sonucunda Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu gözaltına alındı. Saylan hakkında ise herhangi bir tutuklama kararının olmadığı belirtiliyor. Öte yandan en az 50 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu bildiriliyor.

İstanbul'da çok sayıda gözaltı var

Soruşturmanın İstanbul'daki bölümünde gözaltına alınanlardan 18 kişi, İl Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Öncelikle Fatih Kamu Sağlığı Merkezi'nde sağlık kontrolünden geçirilen bu kişiler arasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile ÇYDD Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz'in de bulunduğu öğrenildi. Bu kişiler, sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne alındı. Öte yandan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Diyarbakır Şubesindeki aramalarda, cd, bilgisayar ve bazı evraklara polis tarafından el konuldu. Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Yenişehir İlçesi Cahit Sıtkı Tarancı Sokak Yoğurtçuoğlu Apartmanının birinci katında bulunan şubede bu sabah başlattığı aramayı tamamladı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla yapılan aramada, el konulan cd, bilgisayar ve bazı evraklara incelenmek üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Eski rektörlere gözaltı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin soruşturmayı yürüten savcıların istemi ve mahkemenin kararı üzerine Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın evindeki arama işlemi tamamlandı. Haberal, daha sonra güvenlik güçlerinin eşliğinde evinden çıkarıldı. Operasyon kapsamında, sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak Başkent Üniversitesi rektörlük binası, Haberal'ın evi ve Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de aramalar başlatılmıştı. Mehmet Haberal'ın evinin bulunduğu Çayyolu Mutlukent 11. Cadde'deki arama nedeniyle evin bulunduğu cadde jandarma ekiplerince araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Bu arada, operasyon kapsamında eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun da gözaltına alındığı bildirildi. Öte yandan, evinde arama yapılan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanvekili ve eski Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran hakkında, gözaltına alınması yönünde mahkeme kararı bulunduğu öğrenildi.

Arama ve operasyonlar mahkeme kararıyla yapılıyor

Ergenekon terör örgütü olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirilen arama ve operasyonların, soruşturmayı yürüten savcıların talebi ve mahkemenin kararıyla yapıldığı belirtildi. Alınan bilgiye göre, arama ve operasyonlar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın koordinasyonunda soruşturmayı yürüten 5 savcının talebi ve özel yetkili mahkemenin kararıyla gerçekleştiriliyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova şubesinde yapılan arama ise sona erdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren dernek binasında başlatılan aramalar tamamlanırken, gözaltına alınan olmadı. Güvenlik güçleri, bilgisayar ve iki koliye doldurdukları dosyaları incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğüne götürdü.

Birinci ordu komutanından ziyaret

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ın evindeki arama sona erdi. Gözaltına alınan Bernay'ın evinden içinde bilgisayar diskleri, doküman ve CD bulunduğu bildirilen 5 torba çıkarıldı. Öte yandan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek yaklaşık 20 dakika yetkililerle görüştü. Emniyet Müdürü Cerrah, ziyaretin Ergenekon operasyonuyla ilgisinin olmadığını açıkladı. Edinilen bilgiye göre; Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Yaklaşık 20 dakika içeride kalan Saygun, herhangi bir açıklama yapmadan emniyetten ayrıldı. Öte yandan, yaşanan gelişmeler üzerine Başkent Üniversitesi Senatosu'nun toplandığı ve toplantı sonrasında Başkent Üniversitesi'nin eğitime bir süre ara vereceği ve gerek öğretim görevlilerinin gerekse öğrencilerin düzenli olarak Anıtkabir'i ziyaret edecekleri bildirildi.

ÇYDD ve ÇEV ikinci iddianamede

STBY'ye dahil olmayan dernek ve vakıf yöneticilerinin ölümle tehdit edildiğinin öne sürüldüğü belgelerde, "Eski Dev-Genç militanlarının cirit attığı, PKK'lıların hüküm sürdüğü, Dünya Kiliseler Birliği dahil birçok yabancı kuruluştan aldıkları milyonlarca doları çıkarlarına hizmet ettiren bu girişime dur denilmelidir" ifadesi dikkat çekiyor.

İddianamede yer alan ve Tuncay Güney'den ele geçirilen 93 sayfalık "Atatürkçü Düşünce Derneği" başlıklı klasörlerde, 'Şükran' imzalı ÇYDD'nin yasa dışı faaliyetlerine anlatan bir dilekçeye yer veriliyor. Ayrıca, 'Cengiz' imzalı başka bir belgede de, ÇYDD çatısı altındaki yolsuzluklardan bahsediliyor. İddianameye giren klasörün 19. sayfasında ise, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ve ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in, Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin (STKB) yöneticisi konumunda bulundukları ifade ediliyor. STKB hakkında çarpıcı iddiaların yer aldığı belgedeki, "...Bütün bu sözlerin Sivil Toplum Kuruluşları Birliği girişiminin halen yöneticileri konumunda bulunan; Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven ÖÖ., Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Ö.., Atatürkçü Düşünce Derneği yönetiminde İlhan Ö..,  Demokratik İlkeler Derneği Başkanı Eğnin Ö.. ve Evmen Ö..,  68 Birliği Başkanı Haşmet Ö. Bu birliğin yöneticileri, benim de dahil olduğum dernek ve vakıf dahil olmak üzere pek çok derneği ve vakfı baskı ve tehditlerle zorla girişimlerine dahil olmaya zorlamakta, bu girişime girmeyenleri ölümle dahi tehdit etmektedir. Başta Cumhuriyetimizi koruma düşüncesinde olduğumuz bu girişime girince maalesef bunların kirli yüzünden ve karanlık ilişkilerinden çok korktum. Eski Dev-Genç militanlarının cirit attığı, Apo yandaşlarının, PKK'lıların hüküm sürdüğü ve Dünya Kiliseler Birliği dahil birçok yabancı kuruluştan aldıkları milyonlarca doları çıkarlarına hizmet ettiren bu girişime dur denilmelidir" ifadeler dikkatlerden kaçmıyor.

Ayrıca, klasörün 61. ve 62. sayfalarında 'Komiser Bayram' imzalı başka bir belgede ise, ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in kendisine rüşvet teklif etmesine ilişkin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yazdığı raporun bulunduğu belirtiliyor.

Operasyon Doğan Holding'e sıçradı

Doğan Gazetecilik A.Ş İcra Kurulu Üyesi ve Pazarlama, Satış, İş Geliştirme Grup Başkanı Tijen Mergen "Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Mergen, Fatih Kamu Sağlığı Merkezi'nde yapılan sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Bernay'ın evinden 5 torba çıkartıldı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ın evinden 5 torba çıkarıldı.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/12-dev-dalga-122280.htm



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,835 µs