En Sıcak Konular

TÜRKİYE OBEZ OLMA YOLUNDA

13 Nisan 2009 16:48 tsi
TÜRKİYE OBEZ OLMA YOLUNDA Yapılan son araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 66’sı obezite tehlikesi içinde.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 66’sı obezite tehlikesi içinde. Metabolik Sendrom Derneği tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Metabolik Sendrom Sempozyumu’nun basın toplantısı Türkiye’de metabolik sendrom, obezite ve diyabet ile ilgi çarpıcı veriler ortaya koydu.
 
Metabolik Sendrom Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 6. Metabolik Sendrom Sempozyumu sona erdi. Uzmanlar oturumlarda Türkiye’de çok da bilinmemesine rağmen aslında çok büyük önem teşkil eden metabolik sendrom hakkında pek çok önemli konuyu tartıştı.  “Trigliseritten Kalp Yetersizliğine Omega 3, Çocuk ve Adolesanda Metabolik Sendrom, Hipertansiyon Aşısı, Gıda Güvenliği, Genetiği Değiştirilmiş Ürünler, İnsülin Direncinde Farmakolojik Tedavi, Oral Antidiyabetik Tedavide Gündem” gibi birçok güncel konu başlığının mercek altına alındığı, 400’ü aşkın katılımcının takip ettiği, 60’ı aşkın oturum başkanı ve konuşmacının yer aldığı sempozyum dün sona erdi. Kamuoyunu bilgilendirmek için yapılan kongrenin basın toplantısında dikkat çeken başlıca konular; obezite, diyabet ve metabolik sendrom oldu. Toplantıda, Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Doç. Dr. Ahmet Temizhan ve Doç Dr. Meral Kayıkçıoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

En büyük tehlike hareketsizlik

Hareketsiz ortamlarda çalışan bireyleri tehdit eden metabolik sendromun görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artış göstermekte. Türkiye’de her 3 kişiden birinde metabolik sendrom görülüyor. Bu sendromdan en çok etkilenen grup, masa başında oturan, beslenmesi düzensiz, yoğun stres altında çalışan kişiler... Bir modern yaşam hastalığı olarak nitelendirilen metabolik sendrom, insanın yaş ilerledikçe kalp hastası veya şeker hastalığına yakalanma olasılığını arttıran bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Toplumda sıkça görülmesine ve sıklığı giderek artmasına rağmen günümüzde pek bilinmeyen bir hastalık olan metabolik sendromun en önemli belirtileri; bel çevresinin fazlalığı, trigliserid düzeyinin yüksekliği, kötü huylu (LDL) kolesterol düzeyinin yüksekliği,  kan basıncının yüksekliği ve kan şekerinin olması gereken rakamların üzerinde bulunması olarak veriliyor.

21. asrın hastalığı

Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz, metabolik sendromun 21. asrın hastalığı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “20. asırdan miras kalan, belki de en kötü miras, metabolik sendrom gibi görünüyor. Değişen yaşam tarzının sonuçlarını gözlemliyoruz. Birisi düzensiz kentleşme, birisi çevrenin tahrip edilmesi, birisi de insanların bel çevresinin kalınlaşması ve obezleşmesi bence. Çevre bozulmasıyla paralel giden bir tablo bu.”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Meral Kayıkçıoğlu ise şeker hastalığı yani diyabetin sanıldığı gibi bir hastalık olmadığını, çünkü sadece vücuttaki şeker düzeyini değil tüm vasküler sistemi etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin yüzde 66’sı aşırı kilolu ve obez

Metabolik Sendrom Derneği Bilimsel Düzenleme Kurulu Üyesi Doç Dr. Ahmet Temizhan da, “Geçmişinde hiçbir şekilde diyabetten haberdar olmayan hastalar, çoğunlukla kalp krizi ile geliyorlar. Bizim hastalarla ilgili, kalp krizini tespit ettikten sonra ilk sorduğumuz şey ‘Şeker hastalığın var mı’ diye oluyor. Görünürde şeker hastalığı olmasa da kalp hastalığını şeker hastalığı ile eşdeğer tutuyoruz ve benzer şekilde tedavi ediyoruz” dedi. Temizhan obeziteyle ilgili ise çarpıcı açıklamalarda bulundu: “2004-2006 yılları arasında yapılan araştırmanın yeni analizlerine göre ülkemizde 20 yaş üstü yetişkinlerin üçte birinde obezite (şişmanlık) var. Toplumumuzun yüzde 66’sı fazla kilolu ve obez... Bu oran, en yüksek oranların görüldüğü ABD ile ölçüşüyor.”

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9003328&tarih=2009-04-13

 



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,366 µs