En Sıcak Konular

BUNUN NERESİ İYİ ?

9 Nisan 2009 11:43 tsi
BUNUN NERESİ İYİ ? Araştırmacı yazar Hasan Ünal'ın "Kusura bakmasın ama bunları AKP de yerine getiremez..."dediği,Obama'nın Türkiye'ye teklif ettiği ağır ve tehlikeli öneriler...

Anladık, bazı jestler var. Alttan alacakmış gibi hareket ediyor. Yüzü gülüyor ve sanki iyilik meleğiymiş gibi bir hava oluşturuldu. Ama işin esasına gelince vaziyet fena halde kötü hatta vahim. Türk-Amerikan ilişkileri tarihinde hiçbir Amerikan Başkanı gözümüzün içine bakarak kabul edilmesi imkansız bu kadar talebi arka arkaya sıralamamıştı.

İsimlerinden birinin Hüseyin olduğunu öne çıkarmak, Başbakan Erdoğan ile görüşmeyi kendi bulunduğu yerde yapmak istemek yerine Başbakanlığa gitmesini abartmak, durumun vahametini gizleyemez. Çünkü TBMM'de milletvekillerinin gözlerine bakarak yaptığı konuşmada dile getirdiği talepler öyle az buz şeyler değil. Türkiye o talepleri yerine getirmeye zorlanırsa ortada Türkiye falan kalmaz.

Obama'nın konuşmasında açıkça ifade ettiği dört talep ve de bir beklenti bulunuyor. Ermenistan sınır kapısını açmamız ve tarihimizle yüzleşmemiz gerekiyormuş... Hazret diyor ki, Amerika da kendi tarihiyle yüzleşmişmiş. Kökü kurutulan Amerikan yerlilerinden özür dilemişlermiş. Buna eski dilde mugalata derlerdi.

Talepler bulunla da sınırlı değil. İstanbul'daki Ruhban Okulunu derhal açmalıymışız. Ayrıca Türkiye'de Kürt kökenli insanlarımız için kendi dillerinde eğitim başlatmak durumundaymışız. Obama hazretleri Kıbrıs'ta iki 'Kıbrıslı' liderin yürütmekte oldukları müzakerelerin de sonuca ulaşmasını arzu ediyormuş. Alt alta getirdiğimiz bu talepler ortadayken, neyin bayramını yapıyoruz? Anlamak mümkün değil!!!

Türkiye, Ermenistan ile sınır kapısını laf olsun veya inat olsun diye kapalı tutmuyor. Sovyetler Birliği dağıldığı zaman ortaya çıkan on beş bağımsız devletin hepsini ilk tanıyan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Ermenistan hariç diğer hepsiyle, Sovyetler Birliği ile yaptığımız antlaşmaları ve sınırları tanıdıklarına dair birer protokol imzaladık veya nota teatisinde bulunduk.

Bir tek Ermenistan bunu kabul etmedi; çünkü Ermenistan Türkiye'nin sınırlarını tanımadığını ve tanımayacağını her fırsatta dile getiriyor. Bağımsızlık bildirgesinde kendisini 'Doğu Ermenistan' olarak tarif etti. Batı Ermenistan ise Türkiye topraklarının geniş bir bölümünden oluşuyor. Anayasasında bağımsızlık bildirgesine atıfta bulunarak Türkiye'nin sınırlarını tanımayacağını ortaya koymuş oluyor.

Dahası kendi parlamentosunda yaptığı değerlendirmelerde Türkiye'ye soykırım iftiralarının tanıttırılmasından hemen sonra bu defa da tazminat ve toprak taleplerini gündeme sokacaklarını açıkça haykırıyorlar. Öte yandan Ermenistan, Azerbaycan topraklarını yüzde yirmisinde on altı yıldır işgalini sürdürüyor. Türkiye'nin sınırını kapalı tutması ve Ermenistan ile diplomatik ilişkiler kurmaması bu sebeplerden kaynaklanıyor. Bunlar ortadayken Türkiye'den sınır kapısını açarak normal diplomatik ilişkiler kurmasını beklemek, açıkça hasmane bir tutumdur.

Üstelik tarihle yüzleşme diyerek Ermeni soykırımı iftiralarını Türkiye'ye kabul ettirmenin dostane ne tarafı olabilir? Soykırımı tanıyan ve özür dileyen bir Türkiye'den ne kadar tazminat ve toprak isteneceğini hiç düşündünüz mü? Kaldı ki sadece soykırımı tanıyor olmak bile Türkiye'yi ne derece küçük düşürür? Dünyanın en ağır suçlamasını kabul ettikten sonra bu toprakları bize bırakmak için mücadele eden dedelerimizin ruhuna hangi yüzle fatiha okumaya gideceğiz?

Ruhban okulu konusundaki bu ısrar nedendir? Ve bu ısrarın dostça bir tarafı var mıdır? Öte yandan Kıbrıs konusunda çözümsüzlükten yana olan tarafın Rumlar olduğu gün gibi ortadayken Obama neden Yunanistan'a gidip de, onların parlamentosunda 'başka çare kalmadı. Kıbrıs'ta iki devletli çözüm olsun' demez.

'Iraklı Kürt liderler' ifadesiyle başlayıp, PKK'ya karşı verilecek mücadelede onları da bir taraf haline getirmenin, sonra da Türkiye'nin bölünmesiyle sonuçlanacak çok uluslu bir devlet projesini Türkiye'ye sunmanın hangi dostlukla tevil edilmesi mümkündür? Bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanı Türkiye'nin karşısına bu kadar ağır ve tehlikeli önerilerle çıkmamıştı. Bu, ilk defa oluyor. Muhtemelen seçimde AKP'nin oylarını büyük ölçüde artıracağı düşüncesiyle Obama bu önerileri hazırlamıştı. Kusura bakmasın ama bunları AKP de yerine getiremez...

Kaynak: Milli Gazete.http://www.milligazete.com.tr/makale/bunun-neresi-iyi-121682.htm

 



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,480 µs