En Sıcak Konular

ABD YİNE AYNI ABD

8 Nisan 2009 11:56 tsi
ABD YİNE AYNI ABD Sempatik tavırları ile dikkat çeken Obama'nın konuşması pek sempatik değildi. Obama'nın tavırları ile konuşması arasında dağlar kadar fark olduğu gözlendi.

Sempatik tavırları ile dikkat çeken Obama'nın konuşması pek sempatik değildi. Obama'nın tavırları ile konuşması arasında dağlar kadar fark olduğu gözlendi.

 İslam dünyası ile aralarında yeni bir sayfa açtığını söyleyen ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama, İran'nın nükleer çalışmalarına ilişkin tehditvari konuşurken öte yandan Ruhban Okulu ve Ermeni Sorunu ile ilgili de Türkiye'ye telkinlerde bulundu. Şahin politikalar ile bir önceki dönemde ABD Başkanlığı yapan Bush ile Güvercin olarak nitelenen Obama'nın politikalarının aynı olduğu gözlendi. ABD'de değişen başkanlara rağmen devlet politikalarının aynı olduğu bir kez daha tescillendi.

Obama'nın tarihi konuşmasındaki ayrıntılar

ABD Başkanı Obama'nın ilk ziyaretini Müslüman ülkelerden olan Türkiye'ye yapması dikkat çekti. İslam dünyası ile yeni bir sayfa açtığı yönünde oluşturan bir havada ülkemize gelen ABD Başkanı TBMM'de yaptığı konuşmada İran'ı neredeyse tehdit etti. İran'ın nükleer çalışmalarına ilişkin konuşan Obama, İran'a iki seçenek sunarak tehditvari konuşması ilginç bulundu. Nükleer silahların yarar sağlamayacağını söyleyen Obama "İran seçimini yapacak tabi. Acaba halkları için daha iyi bir gelecek mi oluşturmak istiyorlar, yoksa silahlara mı yönelmek istiyorlar?" diyerek İran'a komşu ülkeden göndermelerde bulundu.

İran'a var İsrail'e yok

İran ile ilgili şüphelerini dile getiren Obama'nın dile getirmediği bir nokta gözden kaçmadı. Bölge'nin en sorunlu ülkelerinden biri olan ve her fırsatta yüzlerce Filistinliyi öldüren İsrail'e ilişkin bir söz söylemeyen Başkan Obama, İsrail'in nükleer çalışmaları bir yana nükleer silahlarına ilişkin de düşüncelerini dile getirmemesi dikkat çekti. Uzmanlara göre 100 ile 200 arasında nükleer başlık taşıyan füzesinin olduğu tahmin edilen İsrail'e eleştirilerde bulunmayan Obama barışçıl çalışmalar yapan Müslüman bir ülkeye yönelik konuşmaları iki yüzlü politika olarak nitelendirildi.

Ruhban Okulu için telkinde bulundu

İran'ın nükleer çalışmalarını eleştirmekle de kalmayan Obama ayrıca Türkiye'nin iç işlerine de müdahale etmeyi ihmal etmedi. Türkiye'nin kendi iç politikaları olan Ruhban Okulu ile ilgili de düşüncelerini dile getiren Obama, konuyu inanç özgürlüğü bağlamıyla ele aldı. Obama, "Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması gibi eylemlerin son derece güçlü sinyaller vereceğini düşünüyoruz" demekle kalmayarak Türkiye'nin azınlık haklarına da müdahale etmekten geri durmadı. Azınlık hakları konusunda kendisini örnek gösteren Obama, duygusal bir dille oy hakkı olmayan bir vatandaş olarak şimdi ABD Başkanı olduğunu söyledi.

Ermeni Sorunu'na da müdahale etti

Tüm bunlarla da yetinmeyen ABD Başkanı Obama, Türkiye'nin yıllardır mücadele ettiği Ermeni Sorunu ile ilişkin de sözlerini söyledi. Ermeni Sorunu'na ilişkin "Ben değil, Siz çözeceksiniz" diyerek sözde müdahale etmediği mesajı veren Obama, Türkiye'nin bu konuda cesur adımlar attığını da söyleyerek ülkemizi övmesi ilginç bulundu.

Aliyev'i küstürdük

Türkiye'nin dost ve kardeş olarak nitelediği Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise bu anlamda Medeniyetler İttifakı programına katılmadı. Ermeni Liderlerin davet edildiği programı protesto eden Aliyev sadece kızını göndererek Türkiye'ye mesaj verdi. Ermeni açılımı ile ilgili Azerbaycan'ın protestosuna maruz kalan Türkiye ise Aliyev'i Türkiye'ye gelen Obama ile görüştürmeyi teklif ederek bu yanlışlığını hafifletmeye çalıştı. Ancak Aliyev tüm bunlara rağmen protestosunu sürdürerek Türkiye'ye gelmedi.

Obama: Ayasofya muhteşem

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti. ABD Başkanı, 'müzeyi nasıl buldunuz' diye seslenen basın mensuplarına, 'muhteşem' diyerek karşılık verdi. Obama'nın ziyareti dolayısıyla Ayasofya ve civarında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Önlemler kapsamında tramvay seferleri durdurulurken, bir çok noktaya keskin nişancılar yerleştirildi. Erdoğan ve Obama, Ayasofya'ya aynı limuzinle geldi. Obama, imparator kapısından müzeye giriş yaptı. Güvenlik önlemleri kapsamında Ayasofya'yı gezen Obama'ya, müzenin tarihi hakkında bilgiler verildi. Ayasofya ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da hazır bulundu. Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun'dan bilgiler alan ABD Başkanı Obama, kubbelerdeki motif ve mozaikleri ilgiyle inceledi. Obama, 'müzeyi nasıl buldunuz' diye seslenen basın mensuplarına, 'muhteşem' diyerek karşılık verdi. Obama ve Erdoğan, müze içerisindeki bir kediyle de yakından ilgilendi.

Sultanahmet Camii'ni de gezdi

ABD Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti. Obama ve Erdoğan, Ayasofya ziyaretinin ardından yürüyerek Sultanahmet Camii'ne geldi. ABD Başkanı, Başbakan Erdoğan'la birlikte ayakkabılarını çıkarttıktan sonra camiye giriş yaptı. Obama'nın bayan tercümanı da ayakkabılarını çıkarttıktan sonra başörtüsü takarak camiye giriş yaptı.Obama ve Başbakan Erdoğan'ı cami girişinde İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Sultanahmet Camii İmamı Emrullah Hatipoğlu karşıladı. ABD Başkanı Obama, Sultanahmet Camii'nin mimari yapısını ilgiyle inceledi. Çağırıcı ve Hatipoğlu, camideki tüm noktalar hakkında ABD Başkanı Obama'ya detaylı bilgiler verdi. Minber bölümü hakkında bilgiler veren İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Müslümanların günde 5 vakit namaz kıldıklarını belirterek, "Namaz kılan tüm Müslümanlar Kabe'ye yönelerek, o sembolde birleşiyorlar. Niyetleri de aynı olunca, kalpleri de bir oluyor. Cami, birleştiren, bir araya getiren ve ortak barışı sağlayan unsurdur" dedi.

"Sultanahmet Camii'nden çok etkilendi"

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'ya Sultanahmet Camii ile ilgili bilgi veren İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Obama'nın Sultanahmet Camii'nden çok etkilendiğini söyledi. Çağrıcı, Başbakan Erdoğan'ın, 'Barack Hüseyin Obama' diyerek hat yazısındaki Hz. Hüseyin ismi ile Obama'nın ismi arasındaki ilişkiyi esprili şekilde ifade ettiğini belirtti. Obama'nın özel bir soru sormadığını ifade eden Çağrıcı, "Daha çok dinlemeyi tercih etti. Çok dikkatli ve çok etkilenmiş bir halde dinlediğini fark ettim" şeklinde konuştu.

Bartholomeos'la gizli görüşme

ABD Başkanı Obama, İstanbul'da dini temsilcilerle bir araya geldi. Temsilcileri bir arada kabul eden Obama, Fener Rum Patriği Bartholomeos'la özel görüşme yaptı. Geceyi Conrad Otel'de geçiren Obama, Türkiye ziyaretinin son gününde dini temsilcileri kabul etti. İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı,Türkiye Musevi Hahambaşı İsak Haleva, Ermeni patrik vekili Aram Ateşyan ve Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin, ABD Başkanı Obama ile Conrad Otel'de görüştü. Obama, Fener Rum Patriği Bartholomeos'la ise, toplu görüşme öncesinde özel olarak bir araya geldi.

İstanbul'da suikast yapılacaktı!

Amerikalı yetkililer, ABD Başkanı Barack H. Obama'ya suikast planı yaptığı iddia edilen bir kişinin Türk polisi tarafından tutuklandığını söyledi. Washington'daki istihbarat kaynakları, Türk polisinin sözkonusu şahsı cuma günü İstanbul'da gözaltına aldığını belirtti. Gizli Servis Sözcüsü Ed Donovan, Başkan Obama'nın şu ana kadar herhangi bir tehlike altında bulunmadığını ifade etti. Donovan, Gizli Servis'in, gözaltına alınan şüpheliyle ilgili bilgileri saklı tuttuğunu söyledi. Donovan, ayrıca, denizaşırı ülkelerde ABD Başkanı'na yönelik herhangi bir tehdit konusundaki standart prosedür uyarınca, Gizli Servis'in konuyla ilgili olarak Türk makamlarıyla yakın temas halinde olduğunu bildirdi.

Ermenilere göre Obama sözde "soykırım"ı tanıyacak!

Ermenilerin çoğu, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da "soykırımı" tanıyacağını düşünüyor. 72 ülkedeki bin 611 Ermeni arasında düzenlenen bir ankete katılımcıların yüzde 45'i "ABD Başkanı Barack Obama'nın, bu Nisan ayında Ermeni soykırımını tanıyacağına inanıyor musunuz?" sorusuna "Kesinlikle evet", yüzde 31'i ise, "Mümkündür" yanıtını verdi. Ermeni basınına göre, soruya "Kesinlikle hayır" cevabını verenlerin oranı ise, yüzde 7 düzeyinde kaldı.

Hawaii Eyalet Meclisi sözde "soykırım"ı tanıdı

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'yi ziyaret ederken 1961 yılında doğduğu, ABD'nin Hawaii Eyalet Temsiciler Meclisi, "Ermeni soykırımı"nı tanıdı. Böylece, Hawaii, "soykırımı" tanıyan ABD'nin 42. eyaleti oldu.

Kaynak: Milli Gazete.http://www.milligazete.com.tr/haber/abd-yine-ayni-abd-121528.htm



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,337 µs