En Sıcak Konular

ERMENİSTAN'A VERİLEN TAVİZLER ALİYEV'İ KIZDIRDI

6 Nisan 2009 22:59 tsi
ERMENİSTAN'A VERİLEN TAVİZLER ALİYEV'İ KIZDIRDI Hükümetin Ermenistan'a taviz üstüne taviz vermesi Azerbaycan'la ilişkilerde krize sebep oldu.

Hükümetin Ermenistan'a taviz üstüne taviz vermesi Azerbaycan'la ilişkilerde krize sebep oldu.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın, kısa bir süre içinde sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla sonuçlanması ihtimali, Azerbaycan'la ilişkilerde krize neden oldu. Yakın çevresine kendisini "ihanete uğramış olarak" hissettiğini söyleyen Aliyev tepkisini İstanbul'da yapılacak Medeniyetler İttifakı zirvesine gelmeyerek gösterme kararı aldı.

Türkiye ve ABD ikna edemedi

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen cuma Aliyev'i telefonla arayarak, İstanbul'a gelmeye ikna etmeye çalıştı ama başarılı olamadı.

Bu kez ikna çabalarına Türk-Ermeni uzlaşısının, Azerbaycan'ın tepkisi nedeniyle suya düşeceğinden endişelenen Amerika da katıldı. 24 Nisan öncesinde Türk-Ermeni uzlaşmasının açıklanmasını isteyen ve bu sayede seçim kampanyası sırasında ABD Başkanı Obama'nın soykırım iddialarını tanıma sözünden geri adım atma hesabında olan Amerika, öncelikle Bakan Yardımcısı Matt Bryza'yı Bakü'ye gönderdi. Ardından Clinton, Cuma günü Aliyev'i telefonla arayarak, Istanbul'a gelmesi durumunda Obama ile bir görüşme yapabileceğini bildirdi. Ancak Aliyev'i ikna etmekte başarılı olamadı.

Tepkisini zirveye katılmayarak gösterdi

Tepkisini göstermekte kararlı olan Aliyev, zirveye bakan bile göndermedi. Azerbaycan zirvede dini özgürlükler çalışma komitesi başkanı tarafından temsil edilecek.

Aliyev, Ermenistan'la varılan uzlaşmada Dağlık Karabağ sorununun çözümünün, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşme süreciyle bağlantılandırılmamış olmasına tepkili. Türkiye, Ermenistan'la sınırları, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ ve onu çevreleyen 7 bölgeyi işgal etmesi üzerine kapattı. Yıllar boyunca da sınırların açılmasını, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesine bağladı. Ancak Ermenistan'la varılan uzlaşmada, sınırların açılması ile Ermenilerin çekilmesi arasında açık bir bağlantı kurulmuyor.

Türkiye'nin verdiği tavizlerden rahatsız

Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecinde kendisinin yeterince tavizkar davrandığı görüşünde. Zira, ilk aşamada, Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Laçin koridoru ile Kelbecer dışında sadece beş bölgeden çekilmesine olurunu vermiş durumda. Ancak özellikle Dağlık Karabağ'ın gelecekti statüsü başta olmak üzere çözümün genel ilkeleri üzerinde Ermenistan'la bir türlü uzlaşma sağlanamıyor. Aliyev, Ermenistan'ı ikna etmek için en önemli kozun Türkiye'yle ilişkilerin normalleşmesi olduğu görüşünde. Bu nedenle çekilme olmadan Türk-Ermeni ilişkilerinde sağlanacak bir uzlaşmanın, elindeki en büyük kozun kaybı anlamına geleceği görüşünde.

Gazı kesme tehdidi

24 Nisan öncesinde Türk-Ermeni uzlaşmasına ilişkin bir açıklama yapılması olasılığının güçlenmesi üzerine Aliyev, Türkiye'yle doğal gaz anlaşmasını yenilemeyerek, gazı kesme tehtidinde de bulundu. Türkiye Ermenistan'la ilişkileri düzeltme uğruna bir yandan stratejik ortağı Azerbaycan'ı küstürme, diğer yandan da enerjide transit nokta olma hedefinden vazgeçme riskiyle karşı karşıya.

Kaynak: Milli Gazete.http://www.milligazete.com.tr/haber/ermenistan-a-verilen-taviz-aliyev-i-kizdirdi-121360.htm



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,297 µs