En Sıcak Konular

OBAMA GARANTİ VERDİ,RASMUSSEN'E ''OLUR'' DEDİK

4 Nisan 2009 19:19 tsi
OBAMA GARANTİ VERDİ,RASMUSSEN'E ''OLUR'' DEDİK Obama garantör olunca Türkiye 'oluru verdi' Rasmussen NATO Genel Sekreteri oldu

Türkiye, ABD Başkanı Obama’nın araya girmesiyle Danimarkalı Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği’ne vetosunu geri çekti. Obama 4 konuda Türkiye’ye garanti verdi:

* Danimarka’da Roj TV’nin yayını durdurulacak

* Rasmussen karikatür krizi nedeniyle İslam dünyasından özür dileyecek

* Nato Genel Sekreteri’nin yardımcısı Türk olacak

* Nato komuta kademesinde Türk komutanları olacak

 NATO’NUN yeni genel sekreterinin belirlenmesi için Türkiye ile ittifakın diğer 27 üyesi arasındaki restleşme, iki gün süren sıkı pazarlıkla sonucunda tatlıya bağlandı. Temmuz sonunda görev süresi dolacak Hollandalı NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’ın yerine Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in getirilmesine karşı çıkan Türkiye, Obama’nın çekincelerin giderileceğine dair “garantör” olmasıyla atamaya onay verdi. İşte 2 gün süren zorlu pazarlığın perde arkası...

 TÜRKİYE VETO ETTİ Tüm NATO üyelerinin desteğini alan Rasmussen’e Türkiye, terör örgütü PKK’nın Danimarka’dan yayın yapan kanalı Roj TV’nin kapatılmaması ve İslam dünyasının ayağa kaldıran Hz. Muhammed karikatürlerinin yarattığı krizde tepkisiz kalması nedeniyle karşı çıktı. Cuma akşamı Fransa’nın Strasbourg kentinde başlayan ve dün Almanya’nın Kehl kentinde tamamlanan NATO zirvesinde, yeni genel sekreterin adını açıklamak isteyen üye ülkeler, Türkiye’nin sert direnişiyle karşılaştı.

LİDERLERDEN GÜL’E MARKAJ Önceki gün Başbakan Erdoğan’ın vetosunun ardından akşam yemeğinde Türkiye’yi temsil eden Cumhurbaşkanı Gül’e baskı yapıldı. Tüm ülkeler Rasmussen isminde hemfikir olduklarını belirterek, Gül’den destek istedi. Toplantı aralarında da Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gül’le görüşerek ikna etmeye çalıştı.

 GÜL: BURASI AB DEĞİL Bu tartışmalar sırasında, diğer adayların çekilmesi de Türkiye üzerindeki baskıyı artırdı. Avrupalı temsilcilerin “AB içinde biz bu kararı aldık” demesi üzerine Gül’ün “Burası AB değil, NATO. Kararı burada, birlikte alırız” yanıtını vermesi gerginliğe neden oldu. İlk gün toplantılar bir uzlaşma sağlanamadan sona erdi. İkinci gün görüşmeleri de umutsuz başladı. Ancak zirveyi sonuçsuz bırakmak istemeyen liderler sıkı bir diplomasi trafiğine girişti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi Erdoğan’ı arayarak ikna etmeye çalıştı.

 REHN TEHDİT ETTİ- Bu sırada AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de “Türkiye’nin Rasmusssen’i desteklememesi hata. Ankara’nın bu tavrı, ifade özgürlüğü açısından Türkiye’nin uyum düzeyinin sorgulanmasına yol açacaktır” diyerek baskı girişimlerini sıklaştırdı.

GÜL OBAMA’YI KABUL ETTİ- Birçok ülke lideri Gül ile görüşme talebinde bulundu. Bu talepleri geri çeviren Gül sadece Obama’yı kabul etti. Obama ve Gül, bir saatten fazla görüştü. Bu görüşmenin bir bölümüne, Rasmussen de çağrıldı.

OBAMA ‘GARANTÖRÜM’ DEDİ: Gül Türkiye’nin endişe ve çekincelerini anlatarak, bunların giderilmesi için yapılması gerekenleri dile getirdi. Obama da Türkiye’nin beklentilerinin karşılanması konusunda “garantör” olduğunu söyledi.

VE ‘ONAY’ ÇIKTI: Obama’nın verdiği garanti üzerine Gül Rasmussen’in seçilmesine onay verdi. Görüşmelerin tüm aşamalarından telefonla Erdoğan’a da bilgi verildi.

ROJ TV, KARİKATÜR KRİZİ VE TÜRK YARDIMCI: Obama’nın ’garantör’ olduğu konuları Başbakan Erdoğan İstanbul’da açıkladı: “Obama, Danimarka’da Roj TV’nin yayınının durdurulması, İslam ülkeleriyle NATO arasında bir irtibatın kurulabilmesi, Genel Sekreter’in birinci derecede yardımcıları arasında bir Türk’ün bulunması ve komuta kademesinde üst düzey yönetimlerde bizim askerlerimizin bulunması gibi konularda garanti verdi. Temennimiz garantilerin yerine getirilmesi.” n

“Türkiye ile yakın işbirliği yapacağım”


DANİMARKA Başbakanı Rasmussen, NATO Genel Sekreterliği’ne seçilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında “Türkiye’nin endişelerini tamamen anlıyorum. Türkiye ile yakın işbirliği içinde olacağım. Müslüman dünyası ile iyi ilişkiler kuracağım” dedi. Rasmussen, Roj TV ile ilgili olarak gerekli kanıtlarını sağlanması ve mahkemenin bu konuda karar alması halinde Danimarka’nın da gerekeni yapacağını ifade etti.

Gül: Rehn talihsiz bir açıklama yaptı

CumhurbaŞkanI Abdullah Gül, basın toplantısında “Obama’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyorum, Rasmussen’e de başarılar diliyorum. Berlusconi de elinden gelen her türlü çalışmayı yaptı. Kendisine teşekkür ederiz” dedi. Gül, gazetecilerin Rehn’in, ’AB ile ilişkilere zarar verir’ dediğini hatırlatmaları üzerine ise şunları söyledi: “Biz NATO toplantısındaydık, AB toplantısında değildik. Bunu muhataplarımıza da söyledik. NATO’nun üyeleri, amaçları ve karar mekanizmaları farklıdır. AB’de alınan karar NATO’da uygulanır diye bir şey yoktur. Birazcık hoş olmayan, talihsiz bir açıklamaydı.”

Obama: Türkiye’ye teşekkür ederim

ABD Başkanı Barack Obama, NATO’nun yeni genel sekreteri olarak Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in seçilmesinin koordineli bir çaba olduğunu belirterek, Türkiye’ye, Rasmussen’e gösterdiği güvenden ötürü teşekkür etti. Obama, NATO zirvesinin sonunda düzenlediği basın toplantısında, Rasmussen’in seçilmesiyle ilgili olarak, “Koordineli bir çaba gösterildi. Türkiye’ye özellikle teşekkür etmek istiyorum. Güvenlik konularını ve kendi endişelerini dile getirdikleri, ayrıca sonunda Rasmussen’e güven gösterdikleri için” dedi.

Michelle’den Carla’ya 4 bin dolarlık akustik gitar

ABD Başkanı Obama’nın eşi Michelle Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin eşi Carla Bruni’ye gitar hediye etti. Dünyaca ünlü Gibson marka gitarın fiyatı 4 bin dolar civarında. Eski bir manken olan Carla Bruni, aynı zamanda bir şarkıcı. Şimdiye kadar 3 albüm çıkardı. İlk kez NATO zirvesinde karşılaşan Obama ile Bruni, Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Hanım’la da çok sıcak sohbet etti.

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://w9.gazetevatan.com/Obama_garanti_verdi_OK_dedik_/231481/9/



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,320 µs