En Sıcak Konular

41 MİLYON KİŞİ SEÇİMİNİ YAPTI

1 Nisan 2009 11:42 tsi
41 MİLYON KİŞİ SEÇİMİNİ YAPTI 29 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Resmi sonuçlar henüz açıklanmadı ama açıklanan veriler, seçmenin iktidar partisi AKP’nin kulağını çektiğini gösteriyor.

Toplan 48 milyon kayırlı seçmenin bulunduğu 29 Mart seçimlerinde 41 milyon oy kullanıldı. Geçerli oyların sayısının 40 milyon olduğu 29 Mart yerel seçimlerinde henüz Yüksek Seçim kurulu tarafından kesin sonuçlar açıklanmadı ama resmi olmasa da itiraz edilen birkaç yer dışında ülke genelinde partilerin aldığı belediyeler netleşti. Kesin olmayan sonuçlara göre partilerin aldıkları büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyeleri şöyle:

AKP’de yaprak dökümü

Belediye başkanlıklarında iktidar partisi AKP’nin oy oranı yüzde 40.09 oldu. AKP 45 büyükşehir ve ilde belediye başkanlıklarını aldı. İlçe olarak da 447 ilçe belediyesi AKP’nin oldu. İl Genel Meclisi sonuçlarına göre AKP’nin oy oranı ise daha büyük bir düşüşle yüzde 38.76 olarak gerçekleşti.

CHP karlı çıktı

Belediye başkanlıklarında CHP’nin oy oranı yüzde 28.19 oldu. CHP 13 büyükşehir ve ilde belediye başkanlıklarını aldı. İlçe olarak da 170 belediye CHP’nin oldu. İl Genel Meclisi sonuçlarına göre CHP’nin oy oranı ise yüzde 23.18 olarak gerçekleşti.

MHP beklediğini aldı

Belediye başkanlıklarında MHP’nin oy oranı yüzde 14.7 oldu. MHP 10 büyükşehir ve ilde belediye başkanlıklarını aldı. İlçe olarak da 128 belediye MHP’nin oldu. İl Genel Meclisi sonuçlarına göre MHP’nin oy oranı ise yüzde 16.06 olarak gerçekleşti.

BTP belediye sayısını 1’den 4’e çıkardı

Bağımsız Türkiye Partisi daha önce 1 olan belediye başkanlıklarının sayısını 4’e çıkardı. Konya’nın Yazla, Manisa’nın Sancaklı Bozköy, Aydın’ın Yazıkent ve Bursa’nın Tahtaköprü beldelerinde belediye başkanlıklarını kazanan BTP toplamda aldığı oy oranını da 200 binlerin üstüne taşıdı.

Diğer partiler:

DTP, (8 il ve 50 ilçe), DSP, (2 il ve 10 ilçe(, DP, (1 il ve 38 ilçe), BBP, (1 il ve 3 ilçe),  SP, (24 ilçe), ANAP, (4 ilçe), EMEP, (1 ilçe), ÖDP, (1 ilçe) belediyesi alırken bağımsız adaylar 1 il ve 16 ilçe belediyesi alabildi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi.http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9003011&tarih=2009-04-01

 



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,983 µs