En Sıcak Konular

SANDIKTAN UYARI ÇIKTI

30 Mart 2009 14:49 tsi
SANDIKTAN UYARI ÇIKTI AKP girdiği dördüncü seçimde ilk kez oy kaybetti.AKP, 2007 genel seçimi sonuçlarına göre 8 puan gerileyerek yüzde 39.3’e indi.

AKP girdiği dördüncü seçimde ilk kez oy kaybetti

AKP, 2007 genel seçimi sonuçlarına göre 8 puan gerileyerek yüzde 39.3’e indi.

Hayal kırıklığı oldu

Erdoğan, 2004 yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi’nde aldığı yüzde 41.7’lik oyu başarı çıtası olarak koymuş, “Bu oranın altında kalır ve belediye sayımız azalırsa, bunu başarısızlık olarak kabul ederiz” demişti. İktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana ilk kez yüzde 40’ın altında kalan AKP hayal kırıklığı yaşadı.

58’den 43’e düştü

AKP’nin yönettiği belediye sayısı da 58’den 43’e indi. Antalya ve Adana’yı kaybetti, büyükşehir belediyesi sayısı 12’den 10’a indi. Manisa, Yalova, Zonguldak, Tekirdağ’ın da bulunduğu 12 ilde de iktidarını sürdüremedi. Buna karşılık CHP’den Trabzon, Ardahan’ı; MHP’den Niğde’yi ve Saadet’ten Mardin’i aldı.

ERDOĞAN: MESAJI ALDIM

Başbakan Erdoğan, seçimi şu sözlerle değerlendirdi: Seçimin sonucundan da tabii ki mesajımızı alacak bundan sonraki süreçte de dersimizi farklı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Oranlara şu ana kadar bakarsak tabii ki tatmin etmedi. Nerede eksiğimiz var ona göre gideceğiz.

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından gece yarısı parti genel merkezinde bir basın toplantısı yaptı. Erdoğan, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

ŞAİBE GAYRETLERİ:

Sonuçlar tecelli etti ancak buna gölge düşürme gayreti içinde olanlar var. Televizyon kanallarında konuşan partililer ve adaylar, yok elektrik kesildi, yok oylar kayıp oldu. Bunların muhattapları bellidir. YSK çalışmalarını yapmıştır. Bunlara şimdiden bir şaibe düşürme gayreti içine girmeyi etik açıdan doğru bulmuyorum.

MESAJI DOĞRU OKUMALI:

Milletimizin hür iradesiyle bir keze daha sandığa gittik ve irade tecelli etti. Özellikle altını çizmek istediğim husus, seçimin rakamsal sonucu ne olursa olsun kazanan milletimizin asıl iradesi, demokrasi, Türk siyaseti olmuştur. AKP kurulduğu andan itibaren milli iradeye, milletimizin tercihlerine saygılı olmuştur. Biz her seçimin, halkın iradesini doğrudan yansıtan bir mesaj olduğunu biliyoruz. Bu mesajı doğru okumaya çalışıyoruz. Milletimizin verdiği mesajı doğru okumaya, anlamaya, dersler çıkarmaya özen gösteriyoruz. Seçimin sonucundan da tabii ki mesajımızı alacak, bundan sonraki süreçte de dersimizi farklı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Bu sonuçları da bu anlamda değerlendiriyoruz. Buna göre önümüzdeki günlerde daha kapsamlı değerlendirmeler yapmamız gerekiyor. Seçilmiş arkadaşlarımız kutsal bir emanet yüklenmiştir. Kimse milletin emanetini taşırken şımarma, onu teslim edenlerden kopma hakkına sahip değildir. Emeneti taşıma vakur olmayı gerektirir. AKP olarak ne merkezi yönetimle ne yerel yönetimle, bize oy verenlerle oy vermeyenler arasında ayrım yapmadık yapmayacağız.

BEDELİNİ ÖDERİZ:

Seçimi kazanan tüm başkanlara hükümet olarak eşit mesafede olduğumuzu ifade edeyim. Hepsini kendi başkanlarımız olarak millete hizmet vermeye devam edeceğiz. Arkadaşlarımıza tavsiyem, kucaklayıcı tavrı temsil etmeleridir. Şimdi milletin verdiği kararı hep birlikte değerlendirme zamanıdır. Milletimiz için yapacak daha çok işimiz vardır. Bizim siyasetimiz bölge, kabile siyasetini içermez. Bunun bir bedeli vardır. Ama bunun bedelini öderiz. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da tavrımız değişmeyecektir.

AÇIK ARA ÖNDEYİZ:

En önemli sonuç, il genel meclisi ve belediye başkanlığı oylarında açık ara önde olduğumuzdur. Oylarımız CHP ve MHP’nin toplamını geçmiştir. Önceki seçimden aldığı oyu aşmaya çalışmıştır. Partimiz, başkasıyla değil kendisiyle yarışmıştır. 1. parti olmayı hedeflemeyip bize bir çıta belirlemeye kalkanlar, yorumcular tarafından anlamlı bir şekilde değerlendirilir. AKP Türkiye’yi kucaklayan en büyük siyasi parti olduğunu göstermiştir. Diğer partileri 81 ilde göremeyeceksiniz. Biz tüm Türkiye’yi kucaklıyoruz, bizim farkımız budur. Biz bu milletin hizmetkarıyız. Türkiye’nin, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olduğunu herkese kavratmaya çalışacağız.

KÜÇÜMSEMEYİN:

Kimse sandıktan çıkanı küçümseme hakkını kendinde görmesin. Sandıktan çıkan irade siyasetin yol haritasıdır. Siyasetçinin iddiasız olmaması lazım. Böyle davranan siyaset yapmamalı. Bu oranlar görüntüye göre tatmin etmiş değil. Nerede eksiğimiz var onu gidereceğiz. Tüm siyasi partilerin hedefi ilk parti olmaktır. Mücadeleyi sadece partilere karşı değil birçok medya gruplarına karşı da verdik. Uluslararası finas krizi vardı. Bu krize rağmen de böyle bir sonuç çıkması önemlidir.

KABİNEDE DEĞİŞİKLİK:

Kabinede değişiklik seçim sonuçlarına bağlı olarak da olmayarak da yapılabilir. Böyle davranmak grubumuz için de de kabine içinde de anormal karşılanmamalıdır. Zaman zaman bu değişiklikleri yaptık, bundan sonra da yapacağız.

TATMİN ETMEDİ:

11 büyükşehir belediyesi vardı bunlardan birini kaybettik. 65 il belediyesi vardı, 36’sı AKP’de görünüyor. Bunların sayımları devam ediyor. Kriterlerimizden biri 28 Mart seçimleriydi. 1 puan mı 2 puan mı düşmüş onun değerlendirmesini yapacağız. İl genel meclisi sonuçlarına göre de bir değerlendirmemiz olacak. 22 Mart sonuçlarına göre birkaç puan aşşağısında çıkacak görünüyor. Hatırlarsanız seçim öncesi birkaç televizyon kanalına çıktığımda bana bununla ilgili tahminler sorulmuştu. Oranlar şu ana bakarsak tabi ki tatmin etmedi. Nerede eksiğimiz var ona göre gidereceğiz.

HANGİ İLLERE ÜZÜLDÜ?:

Biz kimlik siyaseti değil hizmet siyaseti yapıyoruz. Biz bunu da masaya yatıracağız. Ne kadar kimlik siyaseti ne kadar eser siyaseti etkili oldu, bunlara bakacağız. Trabzon’da merkezi seçimde muhteşem bir netice varken, yerel netice bizi şaşırtmıştır. Daha açık ara olması gerekirdi. Bu netice bizleri mutlu etti. Niğde ve Ardahan da bizleri mutlu etti. Van ve Siirt ise üzüldüğüm iller oldu. Bitlis devam etti. Manisa’da, Balıkesir’de verilen hizmetler anlatılır gibi değil. Bunların sebepleri nedir, üzerinde çalışacağız. Antalya ile ilgili sonucu çok ama çok anormal buluyorum. Antalya 28 kere gittim, hizmet paketlerinin açılışı için gittim. Antalya tarihinde görmediği hizmeti 6.5 yılda gördü. Gerçekten orada bu kadar hizmet karşılık bulmadı. Üzüntülüyüm.

ADANA VE URFA:

İkinci ve üçüncü partilerin toplamlarının üstünde bir sonuç aldık. Biz kitle partisiyiz. Urfa’da seçimi kazanan adayı biz yine aday yapabilirdik, yapmadıysak takım oyununa gelmeyen oldukları için yapmadık. Aynı şekilde Adana’da da. Biz kollektif oyuna uyacak insanlarla çalışırız. Bu, partimizin olmazsa olmaz koşuludur. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz.

TAHRİK YARIŞI VAR:

İstanbul ve Ankara’da adeta tahrik yarışı var. Belediye otobüsleri talep edilmiş gelmiştir, yoksa niye gelsin. Bilgisiyarlar çalışmıyor deniyor. Çalışmıyorsa yetkililere sorun. Vatandaşın tercihine gölge düşürme gayreti içindeler. Başarı elde edemezseniz, bu, sonra böyleydi de böyle oldu gayretidir.

Baykal evinden çıkmadı

CHP lideri Baykal bu seçimi de evinde izlemeyi tercih etti. CHP’nin İstanbul ve Ankara’daki itirazlarını Genel Sekreter Önder Sav dile getirdi.

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://haber.gazetevatan.com/Sandiktan_uyari_cikti/230567/49/Haber



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,189 µs