En Sıcak Konular

ROTA BELLİ YER BELLİ NEDEN HALA HELİKOPTER BULUNAMIYOR?

27 Mart 2009 07:37 tsi
ROTA BELLİ YER BELLİ NEDEN HALA HELİKOPTER BULUNAMIYOR? Çarşamba günü saat 15.55’te helikopterin düştüğü bilgisine ulaşıldı. Cep telefonu sinyalleri alınıp koordinatlar belirlendi. Ancak sonuç yok...

Çarşamba günü saat 15.55’te helikopterin düştüğü bilgisine ulaşıldı. Cep telefonu sinyalleri alınıp koordinatlar belirlendi. Ancak 2 gündür helikoptere ve kazazedelere ulaşılamaması BBP’liler başta olmak üzere tüm ülkede öfke yarattı. İşte uzmanlara göre bulunamama nedenleri.

 BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikoptere ulaşılamaması büyük tepki topladı. BBP’liler helikopterin yerinin bulunamamasında hükümeti suçladı. Hükümet coğrafi koşullar ve zorlu hava şartlarını gerekçe göstererek kendini savundu.

ELT cihazı bir ay önce takıldı

- Uzmanlara göre helikopterin yerinin bulunamamasındaki en büyük etken yer belirleyen ’ELT’cihazından sinyal alınamaması. Helikoptere bir ay önce yeni nesil ELT olarak adlandırılan Acil Yer Bulma Vericisi sistemi takılmıştı. 406 MHz’den yayın yapan yeni ELT, dijital sinyal ile birlikte düşen helikopterin çağrı işaret bilgisini de uyduya yolluyor.

Çarpmanın şiddetiyle çalışıyor

- Sistem helikopterlerde iki türlü çalışıyor. Ya pilot düşüşten sonra ELT’yi açık duruma getiriyor. Ya da çarpmanın şiddeti ile ELT otomatik devreye giriyor. Ancak otomobillerdeki hava yastığı sisteminin her kazada açılmaması gibi sistem, çarpma veya çok sert inişlerde limitleri geçince sinyal yollamaya başlıyor.

Sert bir iniş yapmış olabilir

- Helikopter alçaktan ve çok yavaş uçtuğu için pilot gidemeyeceğini anlayınca araziye sert bir şekilde iniş yapmış, ELT devreye girmemiş olabilir.

Dağlık arazide görünmeyebilir

- Helikopter dikine iniş-kalkış yapabildiği ve boyut olarak uçaklara göre daha küçük olduğundan, arazide ve karlık alanda herhangi bir çarpma, havadan yapılan aramalarda tespiti güçleştirebilir.

Bakan: Nokta tespiti yapamıyoruz

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tüm imkanları seferber ettiklerini ama helikopterden sinyal alınamadığı için nokta yer tesbiti yapılamadığını söyledi: “Üzüntümüz büyük. Hepimiz şunu arzu ederdik, ilk anlarda ulaşılsın. Önce de umutlandık, ama zaman geçtikçe işin daha ciddi olduğu anlaşıldı. Üzüntümüz büyük, inşallah Allah korktuğumuza uğratmasın.”

AKUT: Samanlıkta iğne arıyoruz

Bölgedeki Akut ekipleri de çalışmaların güçlükle yürüdüğünü söyledi. Akut Genel Sekreteri Saydun Gökşin, “Ekibin içinde 7 binlik dağa tırmanmış tecrübeli arkadaşlarımız da var. Akşam bize koordinatları verilen 3 noktada enkaz bulunamadı. Bir çok arama kurtarma ekibi hava şartları yüzünden geri döndü. Aynı bölgede askerler ise aramaya devam ediyor. Çok büyük bir alanda küçük bir helikopter arıyorsunuz. Samanlıkta iğne aramak gibi. Helikopter enkazına karadan ulaşmak oldukça zor” dedi.

Kılıçdaroğlu: Bu çağda da bulunamazsa

Kartal’da konuşan CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Yazıcıoğlu’nun düşen helikopteriyle ilgili, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti bir helikopteri bulmaktan aciz midir?” dedi. AKP hükümetinin, her fırsatta kendi dönemlerinde teknolojinin ne kadar geliştiğini anlattığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşmesinin üzerinden saatler geçti. Ama hala bir ize rastlanmadı. Bütün BBP’li arkadaşlarımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz.”

UZMAN GÖRÜŞÜ
Sivil havacılık yetersiz kaldı

- Kaptan Pilot Fevzi Altınbulak : “Oluşturulan kriz ekibi yetersiz. Çünkü helikopter 90 deniz mili ile gidiyor. Ve rota belli. Helikopter düştüğünde İHA muhabiri 112 acil servisini arıyor. Yani düşüş saati de belli. Bu da yarım saat oluyor. Yani 45 mil yapıyor. Rota da belli ama hala neden enkaza ulaşılamadığı anlaşılamıyor. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü arama kurtarma konusunda etkisiz kaldı. Kaptan Pilot Fevzi Altınbulak, 1998 yılında Sivil havacılık Genel Müdürlüğü’nde yapılan şurada bir arama kurtarma teşkilatı önerdiklerini hatırlatarak, yetkililerin buna duyarsız kaldıklarını söyledi. Hava Trafik Kontrol Merkezi ara noktaların hava koşullarını pilota iletmemiş olabilir.”

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://w9.gazetevatan.com/Rota_belli_yer_belli_neden_hl_helikopter_bulunamiyor/230123/1/Gundem



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,639 µs