En Sıcak Konular

BALBAY: ''NOTLAR MONTAJLI VE İŞLENMİŞ''

24 Mart 2009 23:01 tsi
BALBAY: ''NOTLAR MONTAJLI VE İŞLENMİŞ'' Mustafa Balbay günlüklerle ilgili olarak “Birbirinden farklı notlar montaj yapılarak birileri tarafından işlenmiş, yorumlar eklenmiş, tahrif edilmiştir” dedi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Tempo24’te yayımlanan günlüklerle ilgili olarak “Birbirinden farklı notlar montaj yapılarak birileri tarafından işlenmiş, yorumlar eklenmiş, tahrif edilmiştir” dedi.

Cumhuriyet gazetesinin manşetinde ‘Balbay’a kısıtlama’ başlığıyla verilen haberde, Mustafa Balbay’ın cezaevi yönetimi tarafından tecrit altında tutulduğu, havalandırmaya bile tek başına çıkartıldığı, diğer tutuklulardan ayrı muameleye tabi tutulduğu belirtildi.

Haberde, Balbay’ın dün avukatlarıyla yaptığı görüşmede günlüklerle ilgili aktardığı bilgilere de yer verildi. “Medya’da tartışılan şekilde bir günlüğüm yoktur” diyen Balbay, birbirinden farklı notların montaj yapılarak birileri tarafından işlendiğini, yorumlar eklendiğini ve tahrif edildiğini öne sürdü.

“Ben gazeteciyim, gazetecilik mesleği dışında hiçbir işe ve olaya bulaşmadım” diyen Balbay, ifade özgürlüğünün elinden alındığını, yayımlanmak üzere hazırladığı yazı dizisinin sansürü aşarsa gerçeği herkesin öğreneceğini söyledi. Kendisine zor günde destek verenlere teşekkür eden Balbay, “Destek verenlerin yüzünü kızartacak hiçbir faaliyetin içinde olmadığımı bilmelerini isterim” dedi.

İşte Cumhuriyet gazetesinde, Balbay’ın durumu ve günlüklere ilişkin açıklamalarının aktarıldığı haber:

Cezaevinde tek kişilik hücrede tutulan Balbay: Notlarım istenilen kıvama getirilip servis edilmiş

‘Notlar montajlı ve işlenmiş’

Tutuklanmasının üzerinden 19 gün geçen gazetemiz yazarı ve Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, 8 kişilik koğuşta kalmak istemesine rağmen Silivri Cezaevi’nde fiili “tecrit” uygulanarak tek kişilik koğuşta tutuluyor. Diğer tutuklulardan ayrı, adeta “hücre cezasına çarptırılmış” bir mahkûm muamelesine tabi tutulan Mustafa Balbay, havalandırmaya da tek başına çıkarılıyor. Avukatı, Adalet Bakanlığı’na başvurarak “bu haksız ve hukuka aykırı uygulamaya bir an önce son verilmesini” istedi.

Balbay, geçen hafta Silivri Cezaevi idaresine verdiği dilekçede, “yalnız başına fiili bir tecrit altında bulunmak istemediğini, aynı soruşturma kapsamında tutuklu olanların bulunduğu 8 kişilik koğuşlarda boş yerler olduğunu” kaydederek bu koğuşlara geçmek istediğini belirtti.

Dilekçe işleme konmadı

Ancak sınırlı olarak haftada bir gün ve 45 dakika yalnızca ailesiyle kapalı görüş olanağına sahip Balbay’ın bu dilekçesi bir haftadır işleme konulmadı. Avukatları Akın Atalay ve Bülent Utku, Balbay’a diğer tutuklulardan ayrı bir muamele yapılmasının nedenini anlamakta zorlandıklarını belirttiler.

Balbay’ın ifade hürriyeti de cezaevinde kısıtlandı. Yazılarını düzenli olarak yazabilmek için yaptığı başvuru da reddedildi. Yazılarını gazeteye gönderemeyeceği, cezaevi idaresince kendisine bildirildi. Hükümlülerin dahi ifade özgürlüğü çerçevesinde yayın etkinliğinde bulunabilecekleri, ilgili tüzükte açıkça güvence altına alınmış iken tutuklu statüsündeki Balbay’a hukuk dışı olarak bu iznin verilmemesi ve tek kişilik koğuşta tutulması soru işaretleri yarattı.

‘Farklı bir metin’

Balbay dün avukatıyla yaptığı görüşmede konuyla ilgili olarak şunları aktardı:
“Günlük köşe yazılarımı yazma ve gazeteye gönderme talebim kabul edilmedi. Aynı şekilde, gazetede duyurusu yapılan ‘Gerilimli Yıllar’ yazı dizisini de, gazeteye gönderip yayımlanmasına da izin verilmedi. Bu durumda, hakkımda çıkan yazılara gazetedeki köşemden cevap vereceğimi düşünerek yazdığım yazıları ne yazık ki, okurlara ve kamuoyuna iletemiyorum. Avukatımın geçen hafta bana iletilmek üzere cezaevi idaresine verdiği ve basında bana ait günlükler olduğu iddiasıyla yayımlanan notlar, cezaevi idaresi tarafından ancak bugün (dün) tarafıma verildi. İlk bakışta bu notlarla ilgili söyleyebileceğim şudur. Medyada tartışılan şekilde benim bir günlüğüm yoktur. Yayımlanan notlara ilişkin ilk değerlendirmem şudur:

Benim farklı zamanlarda, farklı yerlerde yaptığım görüşmelere dayalı olarak tuttuğum birbirinden farklı notların, montaj yapılarak bir araya getirilip birileri tarafından işlendiğini, yorumlar eklendiğini ve kamuoyuna sunulmak üzere farklı ve özel bir metin oluşturulduğunu gördüm. Öyle yorumlar ve işlemeler yapılmış ki, bazı notlarımı ben de tanıyamadım. Sızdırılan ve yayımlanan notlarda, benim zamanında tutmuş olduğum notlarda yer almayan, o notlarla örtüşmeyen kısımların yanı sıra, olması gereken birçok yerin ise, olayın ve sözlerin anlamını değiştirecek şekilde, aradan çıkarıldığını, böylece özel olarak istenilen kıvama getirilip servis edildiğini anladım.

Eğer gazeteye yayımlanmak üzere hazırladığım dizi yazıyı, bana yönelik sansürü aşabilip yayınlatma olanağı bulursam, gerçekleri herkes öğrenecek. Şunun bilinmesini isterim ki, notlara temel olan bütün görüşmeler, sadece gazetecilik güdüsü, kaygısı ve amacıyla yapılmıştır. Bu görüşmelerden, bana ait olmayan ve benim notlarımın tahrif edilerek oluşturulmuş özel bir metni esas alarak, farklı anlamlar ve yorumlar üretenleri kendi mesleki ve ahlaki duruşları ile baş başa bırakıyorum.

‘Haksız ve ağır karalama kampanyası devam ediyor’

Tekrar ediyorum. Ben gazeteciyim ve gazetecilik mesleği dışında hiçbir işe ve olaya bulaşmadım, bundan sonra da yalnızca gazetecilik yapmaya çalışacağım. Umarım, hükümlü olmayıp tutuklu olduğum dikkate alınacak ve hiç olmazsa, özgürlüğümden yoksunluğumun yanına bir de ifade özgürlüğümün elimden alınmasına, birileri -bu kadar da olmaz- diyerek tepki göstereceklerdir. Bana, bu zor günlerde destek verenlere teşekkür ediyorum. Onların yüzünü kızartacak hiçbir faaliyetin içinde olmadığımı bilmelerini isterim. Benim görüşlerim ve bu konudaki söyleyeceklerim dinlenmeden, cezaevinde bana bu olanağın da tanınmadığı dikkate almadan, hakkımda devam eden haksız ve ağır karalama kampanyasını içinde bulunduğum koşullar nedeniyle üzüntüyle izliyorum. Tek tesellim, bugünlerin de geçeceği ve yakında tüm ithamlara cevap verme olanağına kavuşacağımdır.” [1]

BALBAY'IN AÇIKLAMALARINA TEMPO24 NOTU

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, kendisine atfedilen ve Tempo24’te yayımlanan günlükler konusunda ilk açıklamasını yaptı.

Günlükleri yayımlayan Tempo24’ün Balbay’ın açıklamasında dikkat çeken bölümlere ilişkin notları şöyle:

- Cumhuriyet gazetesinde (24 Mart 2009 Salı) yayımlanan Balbay’ın ilk açıklaması, Tempo24’te günlük dosyası yayınının başlamasından 8 gün, bitmesinden de 3 gün sonraya rastlıyor. Balbay, açıklamasında bu durumun, günlüğüne ilişkin yayınların cezaevi idaresince kendisine 23 Mart Pazartesi günü verilmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

- Eğer yukarıdaki ifadeler, el konulan bilgisayarın hard diskinde yapılan kopyalamanın bir suretinin Mustafa Balbay’a ve avukatlarına verilmediği anlamına geliyorsa, önemli bir hukuki tartışma başlayabilir. Sanık ve avukatlarına bir kopyası verilmemiş bilgisayar verilerinin, “ekleme, çıkarma, çarpıtma” gibi iddialar karşısında zayıf kalacağı açıktır. Balbay ve avukatları, bu konuya kesin ifadelerle açıklık getirirse, en azından kendi iddiaları açısından daha sağlıklı bir zemin oluşmasına katkıda bulunacaklardır.

- Balbay, Tempo24’ün “günlük” ifadesiyle yayımladığı notları reddetmiyor, ancak şu kayıtları düşüyor: “Benim farklı zamanlarda, farklı yerlerde yaptığım görüşmelere dayalı olarak tuttuğum birbirinden farklı notların, montaj yapılarak bir araya getirilip birileri tarafından işlendiğini, yorumlar eklendiğini ve kamuoyuna sunulmak üzere farklı ve özel bir metin oluşturulduğunu gördüm. Öyle yorumlar ve işlemeler yapılmıştı ki, bazı notlarımı ben de tanıyamadım. Sızdırılan ve yayımlanan notlarda, benim zamanında tutmuş olduğum notlarda yer almayan, o notlarla örtüşmeyen kısımların yanı sıra, olması gereken birçok yerin ise, olayın ve sözlerin anlamını değiştirecek şekilde, aradan çıkarıldığını, böylece özel olarak istenilen kıvama getirilip servis edildiğini anladım.”

- Balbay’ın yukarıda alıntıladığımız ifadeleri konusunda Tempo24’ün 16 Mart Pazartesi günü, günlük yayını başlarken yaptığı özel açıklamayı anımsatmamız gerekiyor. Halen yayında olan o açıklamada, günlüklerin soruşturma makamlarının yaptığı “montaj”la oluşturulduğunun altı şu ifadelerle çizilmişti: “Söz konusu günlükler, soruşturma makamlarının kayıtlarına göre ‘Balbay’a ait Casper marka dizüstü bilgisayar içerisinden çıkan Western Digital marka, seri numarası WMAM9EF31256 olan bilgisayar hard diskinde yapılan incelemede’ görülen farklı kaydedilmiş dosyaların birleştirilmesiyle oluşturuldu.”

- Balbay’ın “farklı yerlerde yaptığı görüşmelere dayalı olarak tuttuğu birbirinden farklı notların montaj yapılarak bir araya getirildiği” ifadesi doğrudur, ancak bu zaten Tempo24 tarafından 8 gün önce dikkat çekilmiş bir noktadır. Eğer soruşturma makamları farklı kaydedilmiş dosyaları çözerek alt alta getirmeyi aşan ve notların içeriğini çarpıtan bir “montaj” yapmışlarsa Balbay bu noktaya açıklık getirmelidir.

- Balbay, açıklamasında, notlara “yorumlar” eklendiğini ve “işlemeler” yapıldığını belirtiyor. Yine Tempo24’ün günlük yayınına başlarken yayımladığı açıklamaya dönelim. O açıklamada, notlara soruşturma makamlarınca açıklayıcı “eklemeler” yapıldığı şu ifadelerle duyurulmuştu: “Soruşturma makamlarınca Mustafa Balbay’a atfedilerek ele alınan günlükte her diyaloğun dibine ‘DEĞERLENDİRME’ başlığı altında, görüşmede geçen isimler, rumuzlar, tarihler ve olaylar konusunda bilgiler düşüldüğü görülüyor… Bu ‘değerlendirme’ dipnotlarının araştırmaya dayalı oldukları anlaşılmakla birlikte, yer yer kesinlik taşımayan ancak kuvvetle vurgulanan tahminler olarak metine eklendiğini belirtelim. Birçok isim ve rumuzun metinlerin akışından net olarak anlaşıldığını, ancak az sayıdaki bazı dipnotlarda hataya düşülmüş olma olasılığının bulunduğunu da not edelim.”

- Balbay, Tempo24’ün yukarıda anımsattığımız açıklamasında özel olarak dikkat çektiği “DEĞERLENDİRME” bölümleri dışında da soruşturma makamlarının “ekleme”, “yorum” ve “işleme” yaptığını düşünüyorsa, bu konuyu da kesin ifadelerle açıklığa kavuşturmalıdır.

- Balbay’ın “notlarında olması gereken birçok yerin, olayın ve sözlerin anlamını değiştirecek şekilde aradan çıkarıldığını, böylece özel olarak kıvama getirilip servis edildiği” iddiası, soruşturma makamlarını muhatap alıyor. İkinci Ergenekon iddianamesi kabul edilirse, davada dikkat çekici noktalardan birisi de, Balbay’ın ifadelerine karşı soruşturma makamlarının vereceği karşılıklar olacaktır. Çünkü Balbay’ın açıklaması, kendisine bir komplo kurulduğu iddiasını, bu ifadeyi anmadan içermektedir.


- Son bir nokta olarak, Balbay’ın açıklamasında, darbe eğilimi sergileyen bazı generallerle ilişkilerde “gazetecilik sınırının aşıldığı” eleştirilerine dayanak olan notlardaki diyaloglar konusunda hiçbir somut bölümün bulunmadığını belirtelim. Mustafa Balbay’ın açıklaması, darbe eğilimleri kadar yoğun tartışmalara neden “gazetecilik sınırının aşıldığı” yolundaki diyaloglar noktasında beklentileri en alt düzeyde bile karşılamaktan uzaktır. Balbay, Türk basın tarihinde eşine ender rastlanan yoğunlukta bir tartışmaya neden olan bu diyalogları tek tek ele alan bir açıklama yapmalıdır.[1]

Kaynak: Tempo24

[1].http://www.tempo24.com.tr/content/newsdetail.aspx?cat=25&newscode=36365
[2].http://www.tempo24.com.tr/content/newsdetail.aspx?cat=25&newscode=36473



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,197 µs