En Sıcak Konular

KAYSERİ ALAY KOMUTANI GÖZALTINA ALINDI

23 Mart 2009 19:43 tsi
KAYSERİ ALAY KOMUTANI GÖZALTINA ALINDI Cizre ve Silopi’de kayıplara ait olduğu sanılan kemiklerin bulunmasının ardından Albay Temizöz gözaltına alındı. Temizöz, faili meçhullerin yaşandığı dönem Cizre’de yüzbaşıydı.

Cizre ve Silopi’de kayıplara ait olduğu sanılan kemiklerin bulunmasının ardından Albay Temizöz gözaltına alındı. Temizöz, faili meçhullerin yaşandığı dönem Cizre’de yüzbaşıydı.

Ergenekon savcılarının talimatıyla Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde başlatılan kazılarla ilgili olarak Kayseri İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cemal Temizöz gözaltına alındı.

Temizöz’ün Cizre’de kazılarda bulunan kemiklerle ilgili olarak Diyarbakır’daki özel yetkili mahkemenin talebi üzerine gözaltına alındığı öğrenildi. Temizöz özel bir ekip tarafından sorgulanmak üzere Diyarbakır’a götürüldü.

Temizöz, faili meçhul ve kayıp iddialarının bulunduğu dönemde yüzbaşı rütbesiyle Cizre’de görev yapıyordu.

İsmini korucular verdi

Cizre’ye bağlı Kuştepe Köyü’nde geçtiğimiz haftalarda yapılan kazılarda bazı kemiklerin bulunması üzerine eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak’ın oğlunun da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alınmıştı. Mahkemeye çıkarılan zanlılardan Atak’ın oğlu tutuklanırken; aynı soruşturmada aranan Kamil Atak da önceki gün yakalandı. Sorgusu halen Diyarbakır’da devam eden Kamil Atak’ın işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Zanlıların, Cizre’de çıkan kemiklerle ilgili, Temizöz’ün ismini verdikleri ileri sürüldü.

Korucubaşı Kamil Atak’ın, Temizöz’ün bölgede yaptığı baskı sonucu belediye başkanı seçildiği de iddialar arasında.

Aygan’ın ifadeleri

Eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan da yazdığı kitapta ve verdiği röportaşlarda Temizöz’ü bölgedeki faili meçhullerin sorumlusu olarak gösteriyordu.

Temizöz’ün ihale dosyalarını 50 bin dolara sattığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldığı ancak kirli ilişkilerin ortaya çıkmaması için derin devletin Temizöz’ün yaptıklarına göz yumulduğu da iddialar arasında. Faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında muvazzaf anlamda ilk kez bu rütbede bir isim gözaltına alınmış oldu.

Öcalan’ı sorguladı

Albay Temizöz’ün İmralı’da PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ı sorgulayan ekipte yer aldığı da iddia ediliyor.

GÖZALTINA ALINMADAN ÖNCE DSİ’DE ŞİLT VERDİ

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temiröz, gözaltına alınmadan önce DSİ Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen dünya su gunüne katıldı ve oğrencilere silt verdi. Gözaltına alınınca sorgu için Diyarbakır’a götürüldü.

HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

Şemdinli iddianamesinde suçlanmıştı

Kıdeml, Albay Cemal Temizöz ismi ayrıca 9 Kasım 2005’te bombalanan Umut Kitapevi davasında da geçti. Soruşturmayı yürüten dönemin cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya’nın hazırladığı Şemdinli soruşturması iddianamesinde Temizöz ismi, “Diyarbakır İl Jandarma eski Personeli” sıfatıyla, ’suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek’ suçlamasıyla yer alıyordu.

Temizöz’ün geçmişindeki ilginç noktalardan biri de İl Jandarma Alay Komutanı olarak görev yaptığı Hatay’da 1992 yılında hayatını kaybeden Albay Vicdan Başaran’ın ölümü. Kalp krizinden öldüğü açıklanan ancak otopsi yapılmayan Başaran öldüğünde Temizöz, onun altında görev yapan bir subaydı. Son dönemdeki Ergenekon soruşturması ve ortaya atılan iddiaların ardından Başaran’ın yeğeni, amcasının ölümünün normal yollardan olmadığını, bu ölümle ilgili Temizöz ve o yıl Hatay’da emniyet müdürü olarak görev yapan Bülent Orakoğlu’nun bilgisi olduğunu öne sürmüştü.

Kayseri’deki operasyon ve Astsubayların iddiası

Kayseri'de geçtiğimiz günlerde 3 astsubay komutanları adına sahte emirler verdikleri iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Bu süreçte, sanıkların avukatı Musa Öncel’in yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Müvekkilim Orhan Güleç’in durumuyla ilgili olarak gittiğim Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’ndaki konuşmalarda tüylerim ürperdi. Konuşmalarda isminin Cemal Temizöz olduğunu müvekkilimden öğrendiğim albayın müvekkilime ve sanık Ali Balta’ya, ’Asit kuyularına sizleri de atarız. Yapmadığımız bir şey değil. Öldürün gitsin bunları’ diye ifadeler kullandığını söylediler” demişti. Öncel, bu konuda 12 Mart 2009 tarihinde dilekçe verdiğini söylemişti.

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://haber.gazetevatan.com/Cizrede_sok_gelisme/229481/1/Gundem



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,148 µs