En Sıcak Konular

GÜL İLK KEZ ''KÜRDİSTAN'' DEDİ

23 Mart 2009 20:17 tsi
GÜL İLK KEZ ''KÜRDİSTAN'' DEDİ 33 yıl önceki Korutürk ziyaretinin ardından ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı Irak’a gitti.Cumhurbaşkanı Gül, Bağdat’a giderken uçakta Kuzey Irak yönetiminden ilk defa “Kürdistan bölgesel yönetimi” olarak bahsetti.

33 yıl önceki Korutürk ziyaretinin ardından  ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı Irak’a gitti. Abdullah Gül’ü kucaklayarak karşılayan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK’yı da açıkça uyardı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret amacıyla gittiği Irak’ın başkenti Bağdat’ta Havaalanı’nda Başbakan Yardımcısı Sabır El İsavi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve İnsan Hakları Bakanı Vicdan Mikail tarafından karşılandı. Karşılamada, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay ve Irak özel temsilcisi Murat Özçelik de hazır bulundu. Havaalanında bir süre dinlendikten sonra Bağdat’ın merkezindeki Irak Cumhurbaşkanlığı’na giden Gül, El Selam sarayında Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından resmi törenle karşılandı.

İşgalden sonraki en üst düzey ziyaret

Gül ile Talabani burada baş başa yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Gül ilk olarak 33 yıl aradan sonra Irak’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Türkiye olarak Irak’ın birlik ve beraberliğinin, huzurunun korunmasına önem verdiklerini söyledi. Irak’ı cumhurbaşkanı düzeyinde en son Fahri Korutürk, 26 Nisan 1976 tarihinde ziyaret etmişti. Gül’ün ziyareti, işgalin ardından Bağdat’a yapılan en üst düzey ziyaret niteliğini de taşıyor.

PKK ile mücadelede ortaklık şart

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında Iraklıların refah ve huzurunun arttırılması için yardım etmeye devam edeceklerini belirten Gül, Irak’ın geçtiği zor süreçte yaşadığı acıları hissettiklerini ve bu süreci atlatması için hep yardımcı olacaklarını vurguladı. Heyetler arası çok samimi görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını ifade eden Gül, ilişkileri her alanda geliştireceklerini söyledi. Gül, enerji konusundaki işbirliğini, Irak petrolünün ve gazının çıkarılması ve pazarlanması konusunu da görüştüklerini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, terör örgütü PKK konusunda Irak, Türkiye ve ABD arasındaki üçlü komite konusundaki çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti: “Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin ifade ettiği gibi, terörün bir bela olduğunu ve aradan çıkarılması gerek. Bu konuda kapsamlı bir işbirliğine ihtiyaç var. İlgili tarafların iyi niyet taşıdığına ve terör örgütü PKK ile mücadelede ” merkezi ve bölgesel hükümetlerin iyi anlayış içinde olduğuna inanıyorum.

Gül’ün bu sözlerine Talabani’den de açık destek geldi. Talabani konuşmasında PKK’yı sert ve kesin bir dille uyardı. Talabani, terör örgütü PKK’nın ya silahlı mücadeleyi bırakması ya da ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi:

 Anayasamız da PKK’yı yasaklıyor

Irak anayasası, terör örgütleri ve PKK’nın Irak topraklarında faaliyette bulunmasını yasaklıyor. Bu konuda alınan tedbirler arasında üçlü komite de var. Bu komite PKK ile mücadelede ne yapılması gerektiği konusunda koordinasyonu sağlıyor. Terörden sadece Türkiye zarar görmedi. Kuzey Irak’ta da 500 köy boşaltıldı. PKK, halkın bu köylere geri dönüşünü engelliyor. Bizim önerimiz şu; PKK, ya silahlı mücadeleyi bıraksın ya da ülkemizi terk etsin. Biz ilkini temenni ediyoruz, yani silahı bıraksınlar. Türkiye, demokratik bir süreçten geçiyor. Onun için herkesin silahını bırakmasını tavsiye ediyoruz. Terör herkese zarar veriyor. “

Ekonomik ortaklık anlaşması imzalandı

Türkiye ile Irak arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak adına da Irak Ticaret Bakanı Abdülsaleh El Sudani imzaladı. Gül, iki ülke arasında imzalanan bu belgenin, geniş kapsamlı bir anlaşma olduğuna dikkati çekerek, 5 milyar dolar olan ticaret hacmini 2 yıl içerisinde 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve bu çerçevede her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Talabani, güçlü ve derin ilişkilerin bir göstergesi olarak nitelediği anlaşmanın, iki ülke arasındaki işbirliğini bütün alanlara yaymayı hedeflediğini belirtti. Talabani, Cumhurbaşkanı Gül’den, Irak halkının ve hükümetinin şükran duygularını Türk halkına iletmesini de istedi.

GÜL İLK KEZ ‘KÜRDİSTAN’ DEDİ

Bağdat’a giderken uçakta gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Kuzey Irak yönetiminden ilk defa “Kürdistan bölgesel yönetimi” olarak bahsetti.

PKK’DAN CEVAP: “Ziyaret bir şeyi değiştirmeyecek”

CUMHURBAŞKANI Gül’ün Bağdat ziyareti, terör örgütü PKK tarafından “etkisiz” diye nitelendi. İ ngiliz Reuters ajansına konuşan örgüt liderlerinden Heval Roze “Gül’ün ziyareti hiçbir şeyi değiştirmeyecek. PKK olarak bizim bu ziyaretten bir korkumuz yok. Bizim üzerimizde bir etkisi olacağına inanmıyoruz” dedi.

33 ÖLÜ, 50 YARALI
Gül’ün ziyareti sırasında 2 saldırı

GÜL’ün ziyareti sırasında Bağdat’ın 115 kilometre kuzeydoğusundaki Diyala bölgesinde son günlerin en kanlı intihar saldırılarından biri yaşandı. Bölgeye bağlı Calavla kentinde bir Kürt’ün cenaze töreni sırasında kalabalığın içindeki intihar saldırganı üzerindeki bombaları patlattı. Saldırıda en az 25 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi de yaralandı. Dün Bağdat’taki bir diğer bombalı saldırıda ise 8 kişi öldü.

TALABANİ ÇİFTİ 20 DAKİKA GÜNEŞ ALTINDA BEKLEDİ

Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindeki heyeti, Bağdat’ta Havaalanı’nda Başbakan Yardımcısı Sabır El İsavi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve İnsan Hakları Bakanı Vicdan Mikail karşıladı. Karşılamanın ardından Gül çifti Bağdat’ın merkezindeki El Selam Sarayı’na gitti. Talabani ve eşi, Cumhurbaşkanı Gül ve eşini

El Selam Sarayına gelişlerinde yaklaşık 20 dakika süreyle güneşin altında bekledi.

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://w9.gazetevatan.com/Iraka_33_yil_sonra_tarihi_ziyaret/229456/9/

 



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,145 µs