En Sıcak Konular

KRİZ PAKETİ KONUT PİYASASINA BEKLENEN ETKİYİ YAPAMADI

20 Mart 2009 15:14 tsi
KRİZ PAKETİ KONUT PİYASASINA BEKLENEN ETKİYİ YAPAMADI Hükümetin kriz paketi kapsamında net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlarda KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirmesi gayrimenkul piyasasını hareketlendirmedi.

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, otomotiv ve beyaz eşyada yaşanan talep artışının konut sektöründe de görülmemesinin en önemli nedeni olarak konut kredi faizlerinin yüksekliğini gösterirken, yüzde 1,44’lerden başlayan faizlerin yüzde 1,10-1,15 aralığına çekilmesi durumunda sektörde canlanmanın yaşanacağı görüşünde birleşiyor.

Faizler çok yüksek

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Komite Başkanı Ahmet Haluk Şamlı, KDV indiriminin çok olumlu bir adım olduğunu, ancak piyasanın henüz hareketlenmediğini söyledi.
Konutta, otomotiv ya da beyaz eşyadaki gibi hızlı bir gelişme sağlanmasının beklenmediğini belirten Şamlı, şunları kaydetti: “Konut daha büyük, kapsamlı bir olay olduğu için biraz daha zaman gerekiyor. Konut piyasasının canlanması için KDV indiriminin yanı sıra kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor. Konut kredisi faizleri yüzde 1,10-1,15 seviyelerine gerilerse o zaman sektörde bir canlanma sağlanır. Şu anda en düşük 1,44 düzeyinde. Bunun yanında insanlara güven de sağlanması lazım tabii, insanların gelecek korkusu yaşamaması gerekiyor ki bu yönde yatırım yapabilsinler.”

İkinci el konutta piyasa şartları geçerli

KDV indiriminin sıfır konutlarda hareketlenme sağlansın diye yapıldığını, ikinci el konut fiyatlarında piyasa koşullarının geçerli olduğunu anlatan Şamlı, ikinci elin hareketlenmesi için kredi faizlerinin aşağıya çekilmesinin şart olduğunu dile getirdi. Şamlı, sıfır konutlardaki KDV indiriminin ikinci el konut fiyatlarında da bir miktar düşüşe neden olabileceğini sözlerine ekledi.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da indirimin bütün konutları kapsaması halinde piyasaya yansımasının daha olumlu olacağını belirterek, “Mesela ikinci el konutlarda uygulanan binde 3 vergi dilimi binde 1’e düşerse çok daha mantıklı olur. En azından herkes aldığı gayrimenkulü aldığı değer üzerinden gösterir, böylece de aslında toplanan vergide de bir artış sağlanmış olur” dedi.

Kaynak: Yeni Mesaj.http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9002744&tarih=2009-03-20




Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,556 µs