En Sıcak Konular

SİBİRYA MÜSLÜMANLARI ''ASİMİLASYONA'' DİRENİYOR

18 Mart 2009 22:29 tsi
SİBİRYA MÜSLÜMANLARI ''ASİMİLASYONA'' DİRENİYOR Müslümanlar şimdi asimilasyona karşı kimlik mücadelesi veriyor.

800 yıl önce Sibirya`da büyük bir hanlık kuran 1588`de yıkılan Sibirya Hanlığı`nın varisleri, son Han Seyid Ahmet'in torunları, Rus hakimiyeti altında yüzyıllardır sürdürdükleri ayakta kalma mücadelesinde zor bir dönemden daha geçiyor.

Çoğunluğunu Tatarlar`ın oluşturduğu Sibirya müsümanlarının Sovyetler döneminde bile açık olan okulları ve kültür merkezleri, Rusya yönetimi tararından kapatıldı.

Tatarlar`ın kendi dil ve edebiyatlarını öğrenmeleri için bütün olanakların engellenmeye çalışıldığı Sibirya`da, son olarak Tümen eyalet idaresi de Tatar okullarını kapatma kararı aldı.

Müslümanların dini eğitim ve ibadet imkanları konusunda da ciddi sıkıntıları var. Eğitim alabilecekleri bir merkezleri bulunmayan Sibiryalı müslümanların asırlık camileri de yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Camilerin tamir edilmesine ya da yenilerinin inşasına ise izin verilmiyor. Müslümanlar genellikle ayrı ayrı evlerde bir araya gelerek ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Sibirya müslümanların çoğu Hanefi mezhebine bağlı..Hanefilik, 800 yıl önce, Sibirya Hanlığı döneminde bölgede kök salmış. Sekiz asır önce bu uzak ve soğuk topraklara Buhara`dan gelen Bahauddin Nakşibendi'nin öğrencileri, İslam'ın yayılması için çalışmış, bir süre sonra ise Hanlığın resmi dini İslam olmuş. Ancak şimdilerde hanlığa ait olan tarihi abideler yok olmak üzere, Sibirya'ya İslam'ı tanıtan önderlerin mezarları da yıkılmış.

Müslümanların yaşadıkları bölgelere haç dikmeyi görev bilen yerel yönetimler, köylerin Tatarca isimlerini de Rusça isimlerle değiştiriyor.

Rusya'nın diğer bölgelerinde olduğu gibi Sibirya'da da Müslümanlar üzerlerinde baskı artıyor. Sibirya'daki İslam izleri yok ediliyor. Buz ülkesinde yaşayan sıcak nefesler ise baskılara karşı ayakta kalma mücadelesine devam ediyor.

Kaynak: Dünya Bülteni.net.http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=70467


 



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,157 µs