En Sıcak Konular

LİG SÜPER,YARIŞ SÜPER,İPİ KİM GÖĞÜSLER

17 Mart 2009 18:00 tsi
LİG SÜPER,YARIŞ SÜPER,İPİ KİM GÖĞÜSLER Süper Lig’de 5 takımımız birden son haftalara şampiyonluk iddiasıyla giriyor. Sürpriz puan kayıplarının yaşandığı sezonda futbol otoriteleri yarışın son dakikaya kadar süreceğini düşünüyor. Futbolseverler sonucu merakla bekliyor.

Süper Lig’de yarış süper. Son yıllarda böyle bir yarışa rastlanmadı. Dile kolay, 5 takım şampiyonluğu kovalıyor. Sezon başından beri zirvede yer alan Sivasspor ve Trabzonspor son haftalarda arka arkaya puanlar kaybedince üç İstanbullu (Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş) zirveye iyice ortak oldu. Peki, ipi hangi takım göğüsleyecek? Ligde bundan sonra ne olacak? Otoritelerin tahminleri ne?

19. hafta itibariyle ‘tünelin ucu karanlık’ diyordu Fenerbahçeli yöneticiler; ancak şimdi iyice umutlandılar. Sarı-Lacivertli takım kupada da finale çok yakın. Mustafa Denizli’nin şanslı olduğu hep söylenir. Beşiktaş düştü, kalktı; ama zirveyi yakaladı. Sivasspor, F.Bahçe’den arka arkaya aldığı darbelerin etkisiyle sendeledi. Ama henüz ligi bırakmadı. Trabzonspor evinde hiç beklenmedik şekilde iki maç kaybederek kredisini tüketti. Galatasaray yıldızları bol kadrosuyla kötü oynasa da kazanıyor. Sakatlar iyileşirse Cim-Bom’un önü aydınlık. Bugünün fotoğrafı bu. Peki, bundan sonra ne olacak?

Düşmeme mücadelesi veren takımların da çokluğunu dikkate alırsak kalan haftalarda 5 takım ne yapar? İpi kim göğüsler? F.Bahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Sivas’ı otoritelere sorduk? İbrahim Altınsay, Rıdvan Dilmen, İskender Günen ve Hakan Ünsal ile 5 takımımızı konuştuk. Hakemleri de unutmadık. Geride kalan haftalarda en büyük yük onların omzunda olacak. Camianın tecrübeli ismi Mustafa Çulcu da hakemlerimize nasihatlerde bulundu. İşte, 23. hafta itibariyle görüşler:

İBRAHİM ALTINSAY (Spor Yazarı, Radikal):Guiza kenarda olunca takıma daha fazla katkıda bulunuyor

Sivasspor: Liderlik stresini taşıyamayabilir şüphesi uyandırıyor. Kupada yarı finale çıktıkları zaman ‘hiçbir başarı tesadüf değildir’ tişörtleriyle poz verdiler. Henüz başarıya ulaşmadan başarıyı kutlarsanız kendi kendinize zarar verirsiniz.

Trabzonspor: Yeni bir takım kurdu. Birçok maçta istenilen düzeye çıkamadılar. İç sahada bir an önce kazanmak istiyorlar. Bu gerilim yüzünden oynayabilecekleri oyunu da oynayamıyorlar. Forvetin gerilimi takıma da yayılıyor. Sabırlı ve sakin olmaları lazım.

G.Saray: Her takımın sahaya nasıl çıkıp nasıl oynayacağını biliyorum; ama Galatasaray’ın bilmiyorum. Sakat çok. Ünlü çok. Nasıl bir 11’le oynayacakları belli değil. Kazandıkları son 2 lig maçını (Konya, Bursa) kaybedebilirlerdi de.

Beşiktaş: Mustafa Denizli’nin gelmesi yönetimi sakinleştirdi. 26. hafta beklentisi 23. haftada ayaklarına geldi. Beşiktaş, buna rağmen ‘çıktığım her maçı kazanırım’ diyen bir futbol oynamıyor. Takımın boyu uzun, ama yavaş oynuyorlar. Yarışta en büyük avantajları derbileri sona doğru oynamaları. Derbilere kadar kayıpsız gelirlerse orada alacakları neticeler şampiyon olup olmayacaklarını belli eder.

F.Bahçe: Aragones eline verilen birbirine benzemez kadroya son haftalarda savunmada bir disiplin verdi. Son haftalarda takım Zico’nun takımı. Yeni oynayan sadece Emre var. 16 milyon Avro verilen Guiza kenarda oynadığı zaman takıma daha fazla katkıda bulunuyor. Son 3 üç hafta, F.Bahçe yönetiminin transfer anlayışının iflas ettiğinin kanıtıdır. F.Bahçe şampiyon olursa bunu Zico’ya borçlu olacak. Yönetime rağmen şampiyon olacak. Zico’nun kadrosu Zico’nun oyun anlayışıyla oynuyor. Tek fark savunmada biraz daha disiplinli olmaları.

RIDVAN DİLMEN (Spor Yazarı, Milliyet): Sivasspor kupayı düşünmemeliydi

F.Bahçe: F.Bahçe’nin zirveye ortak olmasında Sivas ve Trab zon’un puan kaybetmesinin etkisi var. F.Bahçe’nin bundan sonrası için en büyük problemi kredisinin hiç olmaması. Bu nedenle futbolcular sorumluluk üstlendi. Bundan sonra en az suçlu Aragones olur.

Trabzonspor: Trabzonspor büyük kulüp ancak bu büyüklüğe yakışmayacak derecede çabuk demoralize oluyorlar. Hem taraftarı hem yerel basını oyuncuların ve hocanın üzerine çok gidiyor. Rakiplerin ne kadar şansı varsa onların da o kadar var. Ancak baskıyı kaldırmak için büyük kulüp olduklarını hatırlamaları lazım. Birkaç kötü sonuçta böyle takımların iflas etmemesi gerek.

Sivasspor: En büyük sıkıntıyı kupada yola devam ederek yaşadı. Ligde şampiyonluğa oynamak kaldırılabilir. Ama hedefi kupaya da çevirmek yanlıştı. Çünkü ne kadro açısından ne de psikolojik açıdan o güçteler. Bülent Uygun tartışmasız çok başarılı ama son haftalardaki gerginliği takımı negatif etkiliyor. Toparlanması gereken önce Bülent hoca. Kriz günlerinde sakin olan örnek olur.

G.Saray: G.Saray’daki kan değişikliği doğruydu. Hele bir de adı Bülent Korkmaz olunca daha da doğru oldu. Kendisi çok sevilen bir hoca. Gelmesi oyuncuların oyununda fark oluşturmadı ama oyun disiplinini olumlu etkiledi. Kötü oynarken kaybeden G.Saray gitti, kötü oynamasına rağmen çözülmeyen bir G.Saray geldi. Bülent hoca öncelikle takım savunmasını çözdü. Şimdi çözülmesi gereken hücum organizasyonları.

Beşiktaş: Şampiyonluk baskısı oyuncuları etkilemez. Dört büyükler içerisinde form olarak en iyi iki takım Beşiktaş ve F.Bahçe. Şu anda da şampiyonluğa en aç Beşiktaşlı oyuncular ve teknik adam. Bunun getirdiği gerginlikler olacak. Maçlarda 2 farklı öne geçtiklerinde rahatlıyorlar. Tek fark olduğu zaman panik yaşıyorlar. Denizli bunu çözmeli.

İSKENDER GÜNEN (Spor Yazarı, Sabah): Trabzonspor, sonuna kadar yarışta kalır

Trabzonspor: Kendi sahasında iki maçta 6 puan yitirmesi büyük şansızlıktı. Ligde sonuna kadar yarışta kalır. Bana göre 5 takımın şansı sonuna kadar var. Trabzonspor ise diğer rakiplerinin alacağı sonuçlardan çok kendi maçlarını düşünmeli. Trabzon sabırlı olmalı. Bugün geldiği noktayı sezon başında kimse beklemiyordu. 7 oyuncusu yeni ve 7 oyuncu da bugüne kadar geçen sürede banko oynayan oyuncular. Bana göre gelinen nokta başarıdır. Hocayla ilgili eleştiriler şu aşamada yanlış.

G.Saray: Bülent Korkmaz geldiği zaman elinde sihirli değnek yoktu. Kadrosu yetenekli oyunculardan kurulu. Skibbe’nin Hertha Berlin ve Benfica maçlarında oynattığı oyun ortada. O maçlarda takım birlikteliğini sahaya yansıtmışlardı. Bülent, G.Saray’ın içinden gelen bir teknik adam. Bu aşamada hocada deneyim aramaktan ziyade hocaya güvenmek gerekirdi. Bu aşamada bütün iş oyunculara düşüyor.

F.Bahçe: Fenerbahçe son haftalarda gerek oyun bazında gerekse oyuncu bazında önemli gelişmeler gösterdi. Semih’in takıma katılması, Alex’le iyi bir ikili oluşturmaları, orta sahada Emre’nin performansını yükseltmesi Fenerbahçe’nin artıları.

Beşiktaş: Çok iyi oyun ortaya koymasa da istediği puanları alıyorlar. Sonuna kadar yarışın içinde olacaklar. Derbileri sahalarında oynamaları avantajları.

HAKAN ÜNSAL (Spor Yorumcusu, NTV): Trabzon ve Sivas, önüne gelen fırsatı kaçırıyor

Beşiktaş: Mustafa hoca daha ofansif ve daha çok sayıda ofansif oyuncuyla oynamaya başladı. Takım, çift forvet oynamaya başladıktan sonra daha çok pozisyon bulmaya başladı. Artısını da gördü. Çok fazla gol atan takım hâline geldiler. Oyunları henüz istenilen seviyede değil. Bir de oyunu düzeltirlerse şampiyonluğun en büyük favorisi hâline gelirler.

F.Bahçe: Bir toparlanma sürecine girdiler. Bu durum Alex’in formuyla zirve yaptı. Yarışta tek dezavantajları önemli maçları deplasmanda oynayacak olmaları. Şampiyonluk iddiası içindeki 5 takıma baktığımızda pozitif anlamda düzelme içinde olan tek takım. Aragones de inadından vazgeçip Semih’i oynatmaya başladı. O oynamaya başladıktan sonra sonuçlar da geldi.

G.Saray: En zor durumda olan takım. Ligi ve UEFA Kupası’nı beraber götürmek zorundalar. Sakatların çok oluşu onları biraz zorlayacak. Yönetim Bülent hocayı takımın başına getirmekle çok doğru bir iş yaptı. G.Saray sezon içinde dibi görmüştü. Bülent hoca takımı oradan aldı. Oyun anlamında hemen bir şey beklemek olmaz. Sakatlar var. Sezonun bütün yanlışlarını ona yüklemek olmaz. Millî Takım arasına kadar puan kaybı yaşamadan giderse, Bülent hocanın o arada takıma verecekleri daha fazla hissedilir.

Sivasspor: Sivasspor, yakalayamayacağı bir fırsatı elinden kaçırmak üzere. Üç büyüklerin sezona kötü başladıkları nadir görülmüştür. Bu fırsatı değerlendiremediler. Onları tekrar yanlarına yaklaştırdılar.

Trabzonspor: Sivasspor için söylediklerimiz Trabzonspor için de geçerli. Takımda Gökhan Ünal, Yattara ve Umut geniş alan oyuncusu. Dar alanda adam geçmekte zorlanıyorlar. Yattara da zorlanıyor. İç sahada o yüzden sonuç alamıyorlar. Bu oyuncular dış sahada daha fazla geniş alan buldukları için Trabzon dışarıda daha başarılı. Trabzon’un artısı savunmasının iyi oynaması. Takımın 10 numaraya ihtiyacı vardı. Ancak alamadılar. Alanzinho fizik olarak yeterli değil.

MUSTAFA ÇULCU (Eski MHK Başkanı): Hakemleri büyük baskı bekliyor

Süper Lig’de artık hakemlerin çok konuşulacağı bir döneme giriyoruz. Bundan sonra puan kayıplarının telafisi yok. Kaybeden takım hakeme saldıracak. Yoğun baskı altında hakemlerin her zamankinden daha fazla dik durmaları lazım. Baskıya ciddi şekilde direnç göstermeleri lazım. Ne görüyorlarsa onu çalsınlar. Kalan haftalarda onları her zamankinden daha fazla tribün, yönetici ve medya baskısı bekliyor. Ligin ilk yarısında skandal hakem hataları vardı. İlk yarıda direnç gösteremediler. İnşallah direnç gösterirler. Ancak ben Merkez Hakem Komitesi (MHK)’nin kalan haftalarda gelebilecek bu baskılara direnç göstereceğine inanmıyorum. MHK yanlış atamalar yapıyor. Hata yapan hakemlerde ısrar ediyor. Hakemleri de zor duruma düşürüyor.

ŞAMPİYON ADAYLARININ KALAN MAÇLARI :

SİVASSPOR: Beşiktaş, Denizlispor (D), Antalya, Konyaspor (D), Trabzonspor, G.Antepspor (D), İstanbul Büyükşehir B., Hacettepe (D), G.Birliği, G.Saray (D)

BEŞİKTAŞ: Sivasspor (D), Kayserispor, Kocaelispor (D), Bursaspor, Eskişehirspor (D), F.Bahçe, Ankaraspor (D), A.Gücü (D), G.Saray, Denizlispor (D)

TRABZONSPOR: G.Antepspor (D), İstanbul Büyükşehir B., Hacettepe (D), G.Birliği, Sivasspor(D), Kayserispor, Kocaelispor (D), Bursaspor, Eskişehirspor (D), F.Bahçe

FENERBAHÇE: Bursaspor (D), Eskişehirspor, G.Saray (D), Ankaraspor (D), A.Gücü ,Beşiktaş (D), Denizlispor, Antalyaspor (D), Konyaspor,Trabzonspor (D)

GALATASARAY:  Eskişehirspor, G.Antepspor (D), F.Bahçe, B.Belediye (D), Ankaraspor, Hacettepe (D), Ankaragücü, G.Birliği, Beşiktaş (D), Sivasspor

Kaynak: Behram Kılıç-Aksiyon Dergisi.http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=32610



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,163 µs