En Sıcak Konular

TARIŞ PAMUK İPLİĞİ ÜRETİMİ DURDURDU

17 Mart 2009 20:00 tsi
TARIŞ PAMUK İPLİĞİ ÜRETİMİ DURDURDU TARİŞ Pamuk Birliği’nin 1975 yılında kurduğu İplik ve Dokuma Fabrikası, önce tekstil sektörünün girdiği darboğaz, ardından küresel krizin etkileri nedeniyle 6 ay boyunca üretimini durdurma kararı aldı.

Tarış Pamuk Birliği’nin 1975 yılında kurduğu İplik ve Dokuma Fabrikası, önce tekstil sektörünün girdiği darboğaz, ardından küresel krizin etkileri nedeniyle 6 ay boyunca üretimini durdurma kararı aldı. 

6 ay üretim yapılmayacak

Tariş Pamuk Birliği’nin 34 yıl önce Balkanlar’ın en büyük tesisi olarak kurduğu Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası, 2009 Mart ayı başı itibariyle üretimini durdurdu. Toplam 600 işçinin son modern makinelerle çalıştığı dev tesis üretimin durmasıyla sezsizliğe büründü. İzmir’in Çiğli İlçesi İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) 85 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 420 bin metrekare üzerine kurulu, tam kapasite faaliyette yıllık 19 bin ton pamuk işlenen, bugün sektöründe Balkanlar’ın ilk 10’u arasında gösterilen tesiste 6 ay boyunca üretim yapılmayacak.  Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, bugüne kadar Tariş’in büyük gururla fabrikayı çalıştırdığını belirterek, “Global kriz ve çeşitli faktörler nedeniyle içimiz yana yana geçici olarak üretime ara vermek durumunda kaldık. 4857 Sayılı İş Kanunu ve 4447 Sayılı İşsizlik Yasası ile birlikte kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere ister istemez üretimi durdurduk. İşçilerimizin maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelmiştik” dedi.

AKP döneminde kan kaybetti

Fabrikanın Genel Müdürü Ufuk Çelik, 2000’li yılların başında 25 milyon dolar ihracat rakamına sahip fabrikanın, bugüne kadar kur politikaları, finansal koşullar, küresel kriz ile bilikte pazarın daralmasıyla olumsuz etkilendiğini kaydetti. Fabrika üretime ara vermeden önce sadece iç piyasa ağırlıklı çalıştıklarını, temsilen de olsa dış pazar müşterilerini kaybetmemek için mücadele verdiklerini anlatan Çelik, geçtiğimiz yıllarda iplik ithalatının serbest bırakılmasıyla birçok fabrikanın da kapısına kilit vurmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Çelik, “Sektör ciddi anlamda kan kaybetti” dedi.

İşçileri kredi borcu batağında

Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, işakidlerinin feshedilerek, alacakları tazminatla kredi kartı, tüketici kredisi borçlarını ödemek isteyen 44 işçinin sendikaya başvurduğunu söyledi. Aksoy, “Bu arkadaşlarımız, kıdem, ihbar tazminatı hakları ödenmek şartıyla iş akidlerinin feshedilmesini istedi. Biz de işverene ilettik. Arkadaşlarımızın çoğu kredi kartları ve kredi borçlarından dolayı, işlerinden ayrılmak istiyorlar. Bunu bir kurtuluş olarak görüyorlar. Çıkmak isteyen arkadaşlarımıza da yardımcı oluyorlar” dedi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi.http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9002671&tarih=2009-03-17


 



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,645 µs