En Sıcak Konular

KIZILHAÇ ''CIA İŞKENCELERİNİ'' BELGELEDİ

17 Mart 2009 19:23 tsi
KIZILHAÇ ''CIA İŞKENCELERİNİ'' BELGELEDİ Kızılhaç, CIA hapishanelerinde "işkenceyi" belgeledi.

     Kızılhaç´ın, Bush yönetiminin El Kaide zanlılarına uyguladığı işkence ile ilgili raporu basına sızdı.
     Örgütün raporu, CIA hapishanelerinde mahkumlara uygulanan "sorgulama" yöntemlerinin "planlı işkence" kapsamına girdiği sonucuna vardı. Raporda, CIA hapishanelerinde uygulanan fiziksel ve psikolojik zulüm "vahşice, insanlık dışı ve aşağılayıcı" olarak nitelendi.
     Kızılhaç`ın 2007 yılında hazırladığı raporun, Washington Post`ta bugün yayımlanan gizli raporundaki bölümlerde Amerika`nın mahkumlara uyguladığı sorgulama yöntemlerinin, işkenceyi ve kötü davranışları yasaklayan uluslararası kanunlara aykırı olduğu ifade edildi. Washington Post, raporun Guantanamo`da tutulan 14 mahkumun ve onların avukatlarının ifadelerine dayandırıldığını kaydetti.
     Raporda, bu 14 mahkumun tamamı, kendilerine uygulanan ve dayaktan uykusuz bırakılmaya, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlarda bırakılmaktan su işkencesine (waterboarding) uzanan onlarca işkence yönteminden bahsediyor.
     Raporda, "ABD´nin bazı uygulamaları "vahşi, gayri insani ve aşağılayıcı bir davranıştı" deniliyor, tutuklulara işkence ve kötü davranışı yasaklayan uluslararası hukukun ABD tarafından ihlal edildiğine işaret ediliyor.
     Gizli raporun en az beş kopyasının 2007´de CİA ve Beyaz Saray´daki en üst düzey yetkilerle de paylaşıldığını kaydeden The Washington Post, bir kopyanın da gazetecilik profesörü Mark Danner tarafından elde edildiğini ve kopyadan bazı kısımların New York Review of Books´un Nisan 9 sayısında yayınladığını yazdı. Danner, gizli rapordan bazı kısımları verirken dün piyasaya çıkan derginin Nisan sayısında, "CIA programı kapsamında tutuklananlara yapılan kötü davranışlar işkencedir" dedi. Gazete, Danner´in gizli raporu nasıl elde ettiğini belirtmedi.
     CIA sorgularında ve Guantanamo`da mahkumlara işkence yapıldığı daha önce de gündeme getirilmesine rağmen, Kızılhaç raporu, bu iddiaları gündeme taşıyan en yetkili kurum olması ve ilk kez "işkence" kelimesini yasal bir belgede kullanması nedeniyle büyük önem taşıyor.
     CIA yetkilileri ise basına sızan rapor hakkında yorum yapmayı reddediyor.

AB´den ABD´ye Guantanamo sorusu

     Öte yandan Guantanamo´daki tutukluları kabul etmesini isteyen ABD´ye AB´den de bir dizi soru geldi.
     ABD´nin, tutukevi kapatıldıktan sonra tutsaklardan bazılarını kabul etmeleri yönündeki isteğini değerlendiren AB üyesi ülkeler adına AB Komisyonu´nun Adalet ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot ve dönem başkanı Çek Cumhuriyeti´nin İçişleri Bakanı Ivan Langer, ABD Adalet Bakanı Eric Holder´a bir dizi kapsamlı soruyu içeren dosyayı sundu.
     ABD´nin bir daha Guantanamo tarzı bir tutukevi açmayı düşünüp düşünmediği, ABD´nin diğer gözaltı merkezlerinin durumu, güvenlik riskleri ve tutsaklar hakkındaki detaylı bilgiler de sorular arasında bulunuyor.
     Barrot, görüşmelerin, ABD yönetiminin geçmişteki uygulamalarından net bir şekilde vazgeçme niyetinde olduğunu gösterdiğini söyledi.
     Langer, Amerikalı yetkililerin AB ülkelerinin tutsakları kabul etmesi için ABD´nin yapması gerekenleri belirtmediğine dikkati çekerken Barrot, "Holder´a net bir mesaj verdik. Buraya dinlemeye ve gerekiyorsa yardım eli uzatmaya geldik" diye konuştu.
     Langer, "Tutsakları kabul etme kararını AB değil, ülkelerin kendileri verecektir" dedi, ancak üye ülkelerden 23´ünde pasaportsuz geçiş yapıldığını hatırlatarak, AB genelinde oluşabilecek güvenlik risklerine işaret etti.
     Her iki yetkilinin, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg ile görüştüğü ve Steinberg´in kendilerine, terörle mücadele için işbirliği belgesinin oluşturulması önerisini sunduğu belirtildi.
     ABD başkanı Barack Obama, ocak ayında, tartışmalı tutukevinin bir yıl içinde kapatılacağını ve tutsakların büyük bölümünü, kendi ülkeleri dışındaki ülkelere göndermek istediklerini açıklamıştı.
     Bugüne kadar bazı Avrupa ülkeleri tutsakları kabul edeceğini bildirdi
     11 Eylül saldırılarından sonra George Bush yönetimi döneminde açılan Guantanamo´daki tutukevinde yaklaşık 250 tutsak bulunuyor.

Kaynak: Aygazete.http://www.aygazete.com/?51423



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,197 µs