En Sıcak Konular

ÇİFTÇİNİN KAFASI KARMAKARIŞIK

12 Mart 2009 23:58 tsi
ÇİFTÇİNİN KAFASI KARMAKARIŞIK Mart ayının ikinci yarısından itibaren pamuk, mısır, soya, susam ekiminin yapıldığı Çukurova'da, bu ürünlerin piyasa fiyatları yerlerde sürünüyor.

Çukurovalı çiftçiler, yöreyle özdeşleşen pamuk ise tekstil sektörünün gelecek vaat etmemesi nedeniyle en son tercih olarak görüyor. Ekim alanı 400 bin hektarlardan 40 bin hektara düşen pamukta, bu yıl yüzde 20 daha daralma bekleniyor.

Mart ayının ikinci yarısından itibaren pamuk, mısır, soya, susam ekiminin yapıldığı Çukurova'da, bu ürünlerin piyasa fiyatları çiftçiyi karar vermede zorlarken, bu ürünler arasında yöreyle özdeşleyen pamuk ise tekstil sektörünün gelecek vaat etmemesi nedeniyle son tercih olarak görülüyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin, adı "tarımla" anılan en önemli bölgelerinden biri olan Çukurova, daha önce tarım alanlarının önemli bölümü "beyaz altın" diye adlandırılan pamuk ekimine ayrılması nedeniyle beyaza bürünüyordu. Ancak, bu ürünün her geçen yıl çiftçinin gözünden düşmesi, bu kez "sarı kız" diye tabir edilen mısıra yönlendirince tarım alanları bu kez sarıya büründü. Çiftçinin "sarı kız" sevdası da uzun sürmedi, çünkü, oluşan fiyatlar, artan üretim ve buna paralel bozulan arz-talep dengesi ile ithal mısır, bu ürüne bağlanan umutları da boşa çıkardı. Susam ise ekiminin zahmetli, bunun yanı sıra ithal susamla rekabet zorluğu nedeniyle üreticinin tercihi olmaktan çıktı. Bu ürünler arasında yöreyle özdeşleyen pamuk ise tekstil sektörünün gelecek vaat etmemesi nedeniyle artık son tercih olarak görülüyor. Ekim alanı 400 bin hektarlardan 40 bin hektara düşen pamukta, bu yıl yüzde 20 daha daralma bekleniyor. Bu nedenle, çiftçinin, martın ikinci yarısından itibaren başlayacak ekim sezonunda Türkiye'nin ham yağ açığını da dikkate alarak, yağlık bir bitki olan soyaya daha fazla yöneleceği tahmin ediliyor. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaklaşan ekim sezonuna rağmen çiftçinin karar vermede zorlandığını, şu sıralar oluşan fiyatların tatminkar görülmediğini belirterek, "Lif pamuk 1.60 ile 1.70 lira arasında, mısır 44-45 kuruş, soya ise 70 kuruş seviyesinde seyrediyor. Bu fiyatlar, üretim maliyetleri dikkate alındığında tatminkar değil" dedi.

Kaynak: Milli Gazete.http://www.milligazete.com.tr/haber/ciftcinin-kafasi-karmakarisik-117836.htm



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,678 µs