En Sıcak Konular

ALMANYA'DA OKUL BASKINI DEHŞETİ

11 Mart 2009 20:21 tsi
ALMANYA'DA OKUL BASKINI DEHŞETİ Almanya'nın güneybatısında bir okulda düzenlenen silahlı saldırıda 10'u öğrenci 17 kişi öldü.

17 yaşındaki Kretschmer, babasının silahıyla girdiği okulda 14 yaşındaki öğrencilerin bulunduğu iki sınıfa en az 90 kurşun yağdırdı. Şarjörünü değiştirirken “Daha hepiniz ölmediniz mi” diye bağıran saldırgan, olaydan dört saat sonra başka bir şehirde polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

Son yıllarda başta ABD olmak üzere birçok ülkede yaşanan okul baskınlarının en kanlılarından biri dün sabah Stuttgart yakınlarında meydana geldi. Ülkenin güneybatısında Türklerin yoğun olarak yaşadığı Winnenden kentindeki Albertville Lisesi’nin eski öğrencisi olan Tim Kretschmer (17), sabah okula siyah askeri kıyafetler giymiş halde girdi. Öğrencilerin derste olduğu sırada bir sınıfa dalan Tim gömleğinin içinden çıkardığı makineli tüfek ve tabancayla rastgele ateş etmeye başladı. Ardından ikinci bir sınıfa girerek içeriyi kurşun yağmuruna tuttu. Yeniden ilk sınıfa dönerek “Daha hepiniz ölmediniz mi” diye bağırıp yeniden ateş açtı. Bir kız öğrenciyi korumak için üzerine atlayan öğretmeni de vurdu. 10 dakika süren saldırıda Kretschmer silahını tekrar tekrar doldurarak en az 90 el ateş etti. Saldırıda 14-15 yaşlarında 10 öğrenci ile 3 öğretmen hayatını kaybetti.

İki Türk öğrenci de yaralı

Ölenler arasında İbrahim isimli 15 yaşında bir Türk öğrenci de var. İki Türk öğrenci de yaralandı. Camdan atlayarak okuldan kaçan Kretschmer, daha sonra yakınlardaki psikiyatri kliniğine giderek buradaki bir hemşireyi öldürdü. Ardından yoldan geçen bir aracın şoförünü de rehin alarak kaçmaya başladı. Alarma geçen polisin kent çıkışlarına kurduğu barikatı yararak otobana çıkan saldırgan 40 km uzaktaki Windlenger kentine ulaşmayı başardı. Ancak burada polis tarafından sıkıştırılınca şoförü serbest bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Saldırgan bir alışveriş merkezinin parkında polisle girdiği çatışmada öldürüldü. Çatışma sırasında çevreden geçen iki kişi daha hayatını kaybetti, iki polis de ağır yaralandı.

Türk kasiyer yakalattı

Öğrenciler “Başta şaka olduğunu zannettik. Sonra ’kaçın’ diye bağırdılar. Koşarak binadan çıktık” diye olayı anlatırken, polis şefi Erwin Hetger ise “19 yıldır böyle korkunç olay görmedim. Hiçbir amaç, neden yok. Saldırganın geçmişine baktığınızda böyle bir şey yapabileceğine dair bir ipucu göremiyorsunuz” dedi. Alman DPA ajansına göre katili kaçarken gören Türk kasiyer Sema Yanık hemen polisi uyararak yakalanmasını sağladı. Yanık’ın çalıştığı işyerinin yakınında yaşanan çatışmada katil hayatını kaybetti.

Katilin evinde cephane

Saldırganın aynı okuldan geçen yıl mezun olduğu açıklanırken, ailesinin evine yapılan baskında aralarında saldırıda kullanılan tabanca da dahil 16 ruhsatlı silah bulundu. Okulda eğitim gören 10-16 yaş arasındaki yaklaşık 600 öğrenci psikolojik destek aldıktan sonra ailelerine teslim edildi. Türk yetkililer de bilgi almak üzere olay yerine gitti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Şok içindeyim. Bugün yas günüdür” dedi.

Notları iyiydi ama hiç konuşmazdı

ALMANYA’NIN Winnenden kentindeki okul baskınında bölgede yaşayan Türkler de hedef oldu. Saldırıyı yaşayan Türk öğrenciler haber kanalı NTV’ye olayı dakika dakika anlattı.

“SADECE İKİ ARKADAŞI VARDI”

Tim Kretschmer’i tanıyan Türk öğrenci Mehmet: “Okulu birlikte bitirdik. Notları iyiyidi. Suskun biriydi, hiç konuşmazdı. Sadece iki arkadaşı vardı. Anormal bir davranışı yoktu. Bazen konuşurduk. Futbolu severdi. Ailesinin durumu iyiydi. Okula yakın bir yerde oturuyordu.”

ÇİFT KARAKTERLİYDİ

Tim Kretschmer’in çocukluk arkadaşı Thomas: “Zaten hep garip bir çocuktu. Ama son birkaç yıldır iyice konuşamaz hale gelmiştik. Evlerinde birçok silah vardı. Odası da korku filmleriyle doluydu. Bir gün birlikte masa tenisi oynar, ertesi gün hiç konuşmazdık. Çift karakterli gibiydi.”

BÜŞRA DA YARALANDI

Türk öğrenci Çağlayan: “Saldırıda ölen İbrahim’i okuldan tanıyordum. Ben yedi, o ise onuncu sınıftaydı. Silah seslerini duyunca öğretmene söyledik, o bize bu seslerin normal olduğunu söyledi. Daha sonra bir öğretmen sınfa geldi ve ”Üç ölümüz var “ dedi. Daha sonra kapıları kitledik. İbrahim’le aynı sınıfta bulunan Büşra da yaralandı.”

MASALARA SAKLANDIK

Türk öğrenci Muammer Gözütok: “Ben dersteydim. Birtakım sesler geldi, tamirat sırasında çıkan sesler gibi. Biz ne olduğunu anlamaya çalışırken, karşı sınıflardan bir çocuk geldi, ’Bir adam silahlarla bizi vuruyor’ dedi. Kapıları kitledik ve bekledik. Yarım saat sınıfın içinde bekledik. Masaların altına saklandık. Çok korktuk, arkadaşlarımız ağladı. Daha sonra polis bizi yüzme salonuna koşarak götürdü. Sonra ailelerimiz bizi almaya geldi.”

NEDEN?

Alabama’daki saldırı mı tetikledi?

OKUL katliamları dünya genelinde yaşanan bir olay. Uzmanlara göre bu tip saldırganların ortak bir profili çıkarılabiliyor. Dün Alman polisi, Tim Kretschmer’in Alabama eyaletinde yaşanan katliamdan etkilenmiş olabileceğini söyledi.

- Saldırganlar, genellikle içe kapanık, çok az ya da hiç arkadaşı olmayan ve okulda diğer öğrenciler tarafından hor görülen gençler arasından çıkıyor.

- Bu gençler, psikolojik sorunlarını ailelerine veya öğretmenlerine anlatmak yerine, ya kapalı ve aynı şeyleri yaşayan arkadaşlarıyla paylaşıyor ya da içine atıyor. Birçoğu silahlara kolay ulaşabiliyor.

- Grand Theft Auto (GTA) gibi gençler arasında popüler olan ve saldırganlık içeren video oyunları da öğrencilerin saldırganlığını artırabiliyor. Almanya’daki son olayda, katilin çevresine kurşun yağdırdıktan bir araçla kaçmaya çalışması, GTA senaryosu ile benzerlik taşıyor.

En kanlı saldırılar

Bu saldırı, Almanya’da son 6 yılda gerçekleşen 3’üncü okul katliamı oldu. Dünyadaki en kanlı okul katliamlarından bazıları şöyle:

- Columbine Lisesi (ABD,1999): 17 öğrenci ve 1 öğretmen

- Erfurt, (Almanya, 2002): 17 öğrenci

- Jokela Lisesi, (Finlandiya, 2007): 7 öğrenci, 1 öğretmen

- Virginia Tech, (ABD, 2007): 33 öğrenci

- Kauhajoki Lisesi (Finlandiya, 2008) 9 öğrenci

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://w9.gazetevatan.com/Almanya_sokta/227466/30/Manset



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,824 µs