En Sıcak Konular

DARWİN SEVERLERİN ''TÜBİTAK'' İSYANI MECLİSE TAŞINDI

10 Mart 2009 18:02 tsi
DARWİN SEVERLERİN ''TÜBİTAK'' İSYANI MECLİSE TAŞINDI CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin Evrim Teorisi'nin kurucusu Darwin'in fotoğrafı ile hazırlanan kapağının değiştirilmesini Meclis gündemine taşıdı.

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin Evrim Teorisi'nin kurucusu Darwin'in fotoğrafı ile hazırlanan kapağının değiştirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Çöllü "UNESCO tarafından 2009 ‘Darwin yılı' olarak ilan edilirken TÜBİTAK bunu görmezden mi gelecektir?" diye sordu.
 
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin Evrim Teorisi'nin kurucusu Darwin'in fotoğrafı ile hazırlanan kapağının değiştirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Çöllü "UNESCO tarafından 2009 ‘Darwin yılı' olarak ilan edilirken TÜBİTAK bunu görmezden mi gelecektir?" diye sordu.
 
Çöllü Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisi'nde uygulanan Darwin yasağını gündeme getirdi. Bilim ve Teknik Dergisi'nin, Mart 2009 sayısı için Yayın Kurulu toplantısının yapılıp yapılmadığını soran Çöllü, dergi kapağı için hangi konunun seçildiği sorusunu yöneltti. Darwin'le ilgili hazırlanan bölümünün derginin kapağından çıkarılmasının gerekçesini de soran Çöllü, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
 
"Derginin kapağına ve içeriğine baskı aşamasında müdahale edilmesi, sansür değil midir? Bilim kuruluşunda böylesine bir uygulamaya izin verilmesi kabul edilebilir bir durum mudur? Böylesine bir değişiklik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısının kişisel müdahalesi ile olamayacağına göre, karar nasıl alınmıştır? UNESCO tarafından 2009 ‘Darwin yılı' olarak ilan edilirken ve birçok uluslar arası bilim kuruluşu bu konuda uluslar arası boyutlarda etkinlikler gerçekleştirirken, TÜBİTAK bunu görmezden mi gelecektir? TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin Mart 2009 sayılı ile ilgili yaşanan bu süreci onaylıyor musunuz? Onaylamıyorsanız, konunun incelenmesi ve soruşturulması için bir girişimde bulunacak mısınız?"
 
 
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
 
Tübitak'ın Bilim ve Teknik Dergisi'nin Mart sayısında Darwin'in kapak yapılması üzerine, Tübitak Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci'nin sansür uygulayarak kapağı değiştirmesine sivil toplum örgütlerinden tepki yağıyor.
Eğitim-İş Adana Şubesi, yapılanın demokratik, çağdaş, laik, bilimsel eğitim anlayışına karşı yapılan bir saldırı ve hoşgörüsüzlük olduğunu savunurken, Ankara Aydınlığı Girişimi ise, durumun kadrolaşmanın bir sonucu olduğunu belirterek, Tübitak'ı kınadılar.
 
"CEBECİ KENDİNİ ARABİSTAN'DA SANIYOR"

Eğitim -İş Adana Şubesi tarafından yapılan açıklamada; Tübitak'ın, yayınladığı bilim-teknik dergisi Mart sayısı kapağından, Darvin'in resminin çıkarılması ve dergi içerisinde geçen Darvin kuramıyla ilgili yazıların çıkarılmasının oldukça düşündürücü ve üzücü olduğu belirtilerek, "Profesör unvanını bilim yuvalarından alan ve böyle bir sansürün uygulanmasına etki eden Prof. Ömer Cebeci galiba kendisini hala Suudi Arabistan'da görev yaptığını zannediyor" denildi.
Açıklamada, bu durumun bilime siyasetin bulaştığının somut göstergesi olduğu ifade edilerek şunları söylendi: "Yandaş kadrolaşmanın sonucunun meyvesidir. Demokratik, çağdaş, laik, bilimsel eğitim anlayışına karşı yapılan bir saldırı ve hoşgörüsüzlüktür. Eğitim-İş olarak bu durumu kınıyoruz. Bu durum üstün körü geçilecek bir uygulama değildir. İlgili tüm kurumları, bilim adamlarını, demokratik kitle örgütlerini bu duruma tepki göstermeye davet ediyoruz. Israrla demokratik, çağdaş, laik, bilimsel eğitimden yana taraf olduğumuzu ifade etmek istiyoruz."
 
"KADROLAŞMANIN SONUCU"

Ankara Aydınlığı Girişimi ise yaptığı açıklamada; Tübitak'taki kadrolaşmanın bu duruma yol açtığı belirtilerek şunlar söylendi: "Kadrolaşmanın "özgürleştirme", "demokratikleştirme" ataklarında sınır tanımadığı, kurum ayrımı yapmadığı açıkça görülüyor. Hala gerçeği göremeyen, bazı metinlere imza koyan kimi "bilim insanları" belki ders alırlar. Evet, bu son durum bilim adına utanç vericidir, Tübitak'ın, uçak "kaza"sıdır. Tam bir rezalettir. Yayından çıkardıkları, ilgili yöneticileri görevden aldıkları zaman Evrim Kuramı bilimsel olmaktan çıkacak mıdır? Bilimin ve aklın öncüsü bu güzelim ülkemizi çağ dışılığın batağına sokmaya çalışıyorlar. Söz konusu bilim karşıtı darbenin üzerine çok güçlü gidilmelidir."

Kaynak: Referans Gazetesi.http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=118573&KTG_KOD=4



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,517 µs