En Sıcak Konular

AB 12 ADAYI TÜRKİYE'YE VERDİ

4 Mart 2009 23:32 tsi
AB 12 ADAYI TÜRKİYE'YE VERDİ AB Temsilcisi`nin hazırladığı Ege Haritası diplomatik kriz çıkardı. Yunanistan köpürdü...

Türkiye`de hemen herkes, Türk topraklarını çeşitli ülkelerin toprakları gibi gösteren haritalara alıştı. Kimi zaman Doğu Anadolu`yu Ermenistan gibi gösteren, kimi zaman Güneydoğu`yu `Kürdistan` olarak nitelendiren haritalarla karşılaştık. Suriye`yle en büyük sorunumuz yıllarca, Hatay`ın Suriye topraklarında gösterildiği haritalar oldu. Ama bu, şimdiye kadar hiç olmamıştı.

AB HARİTASINDA, 12 ADA TÜRKİYE`NİN OLDU

Lozan`la Yunanistan`a devrettiğimiz 12 Ada, ilk kez bir haritada Türkiye toprakları içinde gösterildi. İşin daha da ilginci, bu harita, bizzat Avrupa Birliği tarafından hazırlandı.

İşte, AB içinde büyük krize neden olan `harita olayı`nın` ayrıntıları:

Ankara diplomatik kulislerinde adeta efsaneye dönüşen `harita krizi`, Ankara`da görev yapan Avrupa Birliği ülkeleri Büyükelçilerinin olağan toplantısında yaşandı. Ankara`daki AB ülkeleri Büyükelçileri, Türkiye`de yaşananları değerlendirmek, yorumlamak ve ortak tutum alabilmek için, hemen hemen her hafta toplanıyorlar.

Geçen ay sonunda yapılan toplantı da, son derece `sıkıcı` başladı.

Büyükelçiler, yerel seçimlerden, yılan hikayesine dönen IMF anlaşmasından, insan haklarından bahsettiler. Avrupa Birliği`nin Türkiye`deki Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini de, toplantıda meslektaşlarına, AB komisyonu`nun yaptığı çalışmalara ilişkin bir brifing vermek istedi. AB`nin Türkiye`deki projelerini anlatan bir dosyayı, toplantıda hazır bulunan Avrupalı Büyükelçilere dağıttı.

Dosyayı alan Yunanistan`ın Ankara Büyükelçisi Fotis Ksidas, bir yandan Pierini`nin sunumunu dinlerken, diğer yandan da dosya içeriğini incelemeye başladı.

`BİR DAKİKA...`

Dosyaya ekli bir haritayı gören Yunan Büyükelçisi`nin gördüklerine inanamadı. Çünkü, AB Komisyonu`nun Türkiye`de yaptığı projeleri anlatmak için hazırlanan Türkiye haritasında, 12 Yunan Adası, Türkiye sınırları içinde gösteriliyordu.

Pierini sunumunu sürdürürken, `bir dakika` diyen Yunan Büyükelçisi araya girdi. `Dosyaya ekli bir harita verdiniz bize. Ve bakın, haritada Ege`deki tüm adalar Türkiye ile aynı renkte gösteriliyor` diyen Ksidas, haritayı kaldırdı, parmağıyla Midilli Adası`nı gösterdi ve ekledi;

`Ben Türkiye topraklarında gösterdiğiniz bu adada doğdum .Ama Türk vatandaşı olduğumu hiç sanmıyorum...`

PİERİNİ HARİTALARI TOPLATTI

Yunan Büyükelçisi`nin bu tavrı üzerine AB temsilcisi Pierini hemen meslektaşlarından dosyaları geri istedi. Özür diledi. Haritayı, dosyadan çıkararak, AB Büyükelçileri`ne dosyayı geri verdi.

Ancak Yunan Büyükelçisi kendisine verilen haritalı dosyayı Pierini`nin tüm ısrarlarına rağmen geri vermekten kaçındı. `Belki bir gün lazım olur` dedi ve haritayı kendi çantasının içine koyuverdi.

Şimdilerde AB Büyükelçileri arasındaki en büyük sohbet konusu, Yunan Büyükelçisi`nin alıkoyduğu haritayı ne yapacağı üzerine gerçekleşiyor.

Önümüzdeki günlerde Brüksel’de bu konuda Yunanistan ile AB Komisyonu arasında “protesto fırtınası” görürseniz, hiç şaşırmayın….

Kaynak: Hürriyet (Zeynep Gürcanlı)

 

 http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11133294.asp?top=1



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,491 µs