En Sıcak Konular

HOLLANDALI YETKİLİLER: ''GÖSTERGE BOZUKTU''

4 Mart 2009 20:06 tsi
HOLLANDALI YETKİLİLER: ''GÖSTERGE BOZUKTU'' Amsterdam`da düşen THY uçağı ile ilgili ilk rapor Lahey`de açıklanıyor. Hollandalılara göre iniş sırasında uçak otomatik pilottaydı ve kazada arızalı irtifa göstergesi rol oynadı.

Kazaya ilişkin ilk rapor açıklandı. Hollandalı yetkili Pieter Von Vollenhoven, şunları söyledi: "5 yolcu ve 4 mürettebat öldü, 50 kişi yaralandı. Kokpitte 3 kişi bulunuyordu. Eğitimdeki pilotun bütün yetkileri vardı. Uçak inişe geçtikten sonra 2000 fite inmeye izin verilmiştir.

Karakutu`nun incelemesinden inişti 1950 fitte bir tuhaflık ortaya çıkmıştır. Bu yükseklikte sol tarafın radyo kanalı normal olmayan bir yükseklik açıklamıştır. Uçağın 1950 fitte değil -8 fit yükseklikte olduğunu söylemiştir. Pilotlar irtifa göstergesindeki sorunu önemsemedi. Bu yanlışlık nedeniyle otomatik pilot uçağın iniş yapmasını gerektiğini bildirmiştir. Otomatik pilotun gaz kesmesi nedeniyle yaşandığı görülüyor.

Böyle bir durum daha önce uçakta 8 kere olmuştur. Uçağın önce kuyruğu yere vurmuştur. Tekerleği takıldığından dolayı hasara neden oldu. Uçak düştüğü anda pilotlar öldü. Uçaktaki hasarın en büyük nedeni burun kısmındaki tekerlekti.

ABD, İngiltere ve Türkiye uçuş güvenliği konusunda destek verdi. Savcılık uçağa el koydu. Hollanda Güvenlik Kurumu araştırmayı yönetecek. İlke olarak kaza mekanında iki araştırma yürütülüyor.

Otomatik pilotun uçağın hareketine yönelik gaz sistemi ve soldaki yükseklik gösteren radyo sistemi arızaları belirlendi.

Karakutudan daha önce olan 8 uçuşta aynı sorun yaşandığını görmüştük ama o uçuşlarda ne olduğunu ve neden olduğunu öğrenemedik. Aynı tip Boeing uçaklarında da yapıp yapmadığını öğrenmemiz gerekiyor. Bu bir ara rapordur.

Karakutuda önceki inişle ilgili hiçbir bilgiye ulaşılamadı.

Mürettebat sorunu farketti ama çok önemsemedi. Otomatik polatla iniş yapabileceğine ilişkin kullanma klavuzunda bilgi var. Normalde kokpite böyle bir durumda uyarı açıklanıyor. Bu durumda da öyle. Ne kadar gaz verileceğine ilişkin uyarı veriliyor.

Hollandalı yetkililer gazetecilerin `Pilotlar neden elle uçmaya devam etmedi?` sorusuna `Bunu araştıracağız. Görüş çok sisli olduğu için pilotlar görmemiş olabilirler.` yanıtını verdi.

Yakıt sorunundan olması mümkün değil. Uçağın tümünde başka bir normayl olmayan duruma rastlamadık. Kısa bir uçuş daha yapabilmek için gerekli yakıt vardı. "

Kaynak: NTV

 

 



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,428 µs