En Sıcak Konular

RUMLAR TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİRDİ

4 Mart 2009 09:52 tsi
RUMLAR TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİRDİ AİHM, Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu.

AİHM, Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu. Mahkeme, mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili AİHS protokolünün ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye’nin kararı temyiz etme hakkı var.

Rumlar Türkiye’yi mahkum ettirdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfının açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolünün 1. maddesinin ihlal edildiği görüşüne varan AİHM, Türkiye’nin mahkeme masrafı dahil 105 bin Avro ödemesini kararlaştırdı.

Temyiz hakkı var

AİHM, “Türk mahkemelerinin, vakfın sahibi olduğu taşınmazı kendi ismiyle tapu kaydına geçirme talebini reddettiği gerekçesiyle ihlal kararına vardığını” bildirdi. AİHS’nin adil yargılanmayla ilgili 6., din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9., ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddelerinden yapılan başvurular ise incelenmeye gerek görülmedi. Türkiye’nin kararı temyiz ederek davanın 17 yargıçtan oluşan Büyük Dairede görülmesini talep etme hakkı bulunuyor.

Öğrencilere tazminat

AİHM, Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulması için öğrenim gördükleri üniversitelere dilekçe veren, ancak bu girişimlerinden ötürü okullarından uzaklaştırılan öğrencilerin eğitim haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Kararını dün açıklayan mahkeme, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde 2002 yılında seçmeli Kürtçe dersi talebinde bulunan 18 öğrenci tarafından açılan davada, bu amaçla dilekçe verdikten sonra cezalandırılan öğrencilerin eğitim haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı. Mahkeme Ankara’yı davacı öğrencilerin her birine bin 500 (1500) Euro tazminat ödemekle cezalandırdı. Davanın Kürtçe dili öğrenimi penceresinden değil, sadece öğrencilere verilen disiplin cezaları penceresinden ele alındığı vurgulandı.

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi

 

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=14007

 



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,058 µs