En Sıcak Konular

PROF.ÜNSAL OSKAY: ''TÜRKİYE ORTADOĞU'DA İŞPORTACI OLUR''

4 Mart 2009 17:28 tsi
PROF.ÜNSAL OSKAY: ''TÜRKİYE ORTADOĞU'DA İŞPORTACI OLUR'' Beykent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ünsal Oskay: ''Türkiye Ortadoğu’da işportacı, yine işportacı olur'' dedi.

Vatan Gazetesi'nden Mine Şenocaklı,Beykent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ünsal Oskay'a sordu:

Ne dersiniz, Türkiye 10 yıl sonra Ortadoğu’da ağabeylik yapıyor olabilir mi?

Bugün Türkiye’nin Ortadoğu’da yıldızı parlasa bile, Ortadoğu dediğin Arap ülkeleri değil mi? 1948’de İsrail ortaya çıktığında ilk tanıyanlar Sovyet Rusya ve Türkiye’ydi. Arap ülkeleri ise pek tepki göstermedi. Onlar Arap ortaklığına da pek itibar etmezler.  Suudilerin, Mısır’ın, Suriye’nin çıkar çevreleri ayrıdır. Hepsi kendi burjuvazisine sahiptir. Burjuvazi ise kendisini düşünür. Araplar, Amerika’nın Irak’a müdahalesine bile uzaktan, göstermelik düzeyde tepki veriyor. Bir şey yapmıyorlar. Irak, şu dar zamanda Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgali yüzünden tazminat ödüyor. Oysa bazı Arap ülkeleri tarafından Irak’ın Kuveyt’e saldırması teşvik edildi, yapabileceği söylendi, yaptıktan sonra başına ne geleceği ise söylenmedi. Dolayısıyla Türkiye’nin de Arap ülkelerinde sempati kazanması çok mümkün değil. Bu bir gösteriş.

Ama Başbakan Erdoğan ’Yeni Osmanlı’ diye bile tanımlandı...

Arap ülkelerinin Osmanlı döneminde güya saadet içinde yaşadıkları söylenir. Ama Araplar için Osmanlı çok da makbul bir şey değildir. Yerel iktidar çevreleri Fransızları, İngilizleri tercih ettiler, Osmanlılar ise Rusların Ortadoğu’ya gelişini önlediler. Onun için Batı, Osmanlı’yı himaye etti. Ta ki, buharlı gemiler ve şimendiferler Rusların bu taraflara asker göndermesini dengeleyene kadar. Türkiye, Amerika’nın yarısı kadar gücü, kuvveti olan bir ülke olsaydı Filistin ve İsrail arasında arabuluculuk gibi roller üstlenebilirdi. Korkarım, böyle bir rol için Amerika’nın aradığı dost, beraber çalışacağı ülke İran.

Neden?

Çünkü İran güçlü... Rejimiyle, iktisadi hayatıyla, petrolüyle, teknolojik gelişimiyle bölgede bir güç. İran’ın, İsrail’i vurması da söz konusu değil. Amerika’nın planı İsrail, Gürcistan ve İran’ı bir yerde toplamak... Onları topladıktan sonra önce Suudileri, belki Mısır’ı filan daha ılımlı hale getirecek. Çünkü bölgede demokrasi istiyor.

Peki ama İran Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat anlaşır mı Amerika’yla?

Anlaşır. Amerika, onlara daha rahat şartlar sağlar.

Yani nükleer silah yapımına göz mü yumar?

Evet. Amerika belki İsrail’den de bıktı çünkü.

 Peki bu arada Türkiye’nin rolü ne olur?

Türkiye Ortadoğu’da işportacı, yine işportacı olur. Bizim ordudan başka hesaba katmamız gereken bir faktörümüz yok. O ordunun da hangi şartlarda, kimin yanında yer alacağını veya kimin yanına çekileceğini bilemeyiz. Siyaset bilimi çok değişkendir; öyle ezbere vatan, millet nutuklarıyla, ideolojilerle, din, imanla filan zerre kadar ilgisi yoktur, maddi unsurlarla çalışır.

İşportacı tanımı biraz ağır kaçmadı mı hocam?

Neden? Başbakan öyle, bakanlar öyle, muhalefet öyle. Çoktan beri öyle. Her şeye para gözüyle bakıyorlar. Vaktiyle, Çin’in milliyetçi lideri Çan Kay Şek’e diyorlar ki, “Hükümet tepetaklak gidecek, çünkü hep kendi adamlarına iş veriyorsun. Hısım akrabaya banka kurduruyorsun.” Çan Kay Şek’in verdiği ibretlik bir cevaptır. “Ne diyorsunuz, ben dayımın oğluna, kendi oğluma, akrabama birtakım çıkarlar sağlamazsam halkın gözünde itibarım kalmaz. ‘Adam olsaydı, dayısının oğluna iş bulurdu. Oğluna gemi aldırırdı’ derler” diyor. Aynı bizim gibi.

10 yıl sonra değişen bir şey olmayacak mı peki?

Tablo hazır... Sultanahmet Camii lüks otele dönüştürülebilir mi acaba? Ha, Ayasofya’ya dokunmazlar, onun turistik amacı çok.

O kadar da değil hocam?

Bu şimdilik bir espri. Ama toplum hiç beklemediği şeyleri görebilir. Muhafazakârlar, dindarlar yapmazlar diye düşünebilirsin. Ben de öyle düşünüyordum. Şimdi düşünmüyorum. Bir gün Sultanahmet Camii’nin otel olacağını düşünmek zorunda kalabiliriz. Haydarpaşa Garı’nı ortadan kaldırmayı düşünen zihniyet, yarın öbür gün Sultanahmet Camii’nin çevresini cami hiç görülmeyecek şekilde tanzim edebilir, Beylerbeyi Sarayı’nı da otel yapar. Çünkü onlara göre para azizdir. Rıhtımı da satarım, Topkapı Sarayı’nı da satarım. Ha, milleti ve kendi vicdanımı rahatlatmak için Türk bayraklarının ebadını büyütürüm. Hiçbir şey paldır küldür yapılmaz. Daha önce yapılacağını tasavvur etmediğimiz şeyler yapılmıyor mu? ’İstanbul’un silüetini bozmayız, o bizim medeniyetimizin göstergesidir’ deniyordu, yüksek oteller yapılmadı mı? Sultanahmet’teki Four Seasons’ın içindeki ek bina neyin üzerine inşaa ediliyor? 2 bin yıllık tarihin üzerine! Görmüyor musun, 2 bin yıl dünyaya hükmeden medeniyetin son mirasçısı biziz. Bu gurur verici bir şey. Onu unutuyorsun, tarihi kapatıyorsun. O otel yapılacak da ne olacak? Yukarıda restoran, aşağıda kumarhane olacak. En aşağıda da senin 2 bin yıllık tarihin! Yapan kim? Din, iman, tarih, vatan, millet diyen, en milliyetçi kesim. 20-30 yıl daha Türkiye ayılmaz.

Kaynak: Vatan Gazetesi.http://haber.gazetevatan.com/Turkiye_Ortadoguda_isportaci_olur/226206/1/



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,283 µs