En Sıcak Konular

MHP CHP İLE YER DEĞİŞTİRECEK

3 Mart 2009 13:15 tsi
MHP CHP İLE YER DEĞİŞTİRECEK Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yayman tarafından SETA Vakfı için hazırlanan MHP analizi ilginç tespitler içeriyor.

`Değişim ve Süreklilik Ekseninde MHP` başlıklı analiz MHP`nin orta vadede CHP`nin yerini alabileceğine dikkat çekiyor. Analize göre, MHP`nin Ergenekon hadisesinin dışında durması, ulusalcılığı dışlaması ve geleneksel değerlere vurgu yapması MHP`nin oyunu artıracak.

29 Mart yerel seçimleri özelinde MHP`nin tarihsel dönüşümünü irdeleyen Yayman, önemli tespit ve öngörülerle MHP`nin 29 Mart karnesini de çıkarıyor. Yayman`a göre parçalı bir seçim coğrafyasına sahip olan MHP`nin bu haritayı kısa vadede değiştirerek, ülke genelinde dengeli bir seçmen desteğine sahip olması halen zor gözüküyor. Özellikle Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde MHP`nin desteği, tarihinde olmadığı kadar düşmüş durumda. Buna karşın MHP`nin ulusalcılığı dışlayan ve geleneksel değerlere vurgu yapan `Türk-İslamcı` siyasal çizgisi Orta Anadolu ve Akdeniz gibi geleneksel MHP seçmenin olduğu yerlerde partinin oyunu artıracak.

Analiz, Devlet Bahçeli`nin partisini Ergenekon hadisesinin dışında tutmasını çok önemli bir başarı olarak nitelendiriyor. Yayman`a göre Bu pozitif tavrın `ulusalcılık, anayasa değişikliği, asker-siyaset ilişkilerinin normalleşmesi` gibi konularda da devam ettirilmesi gerekiyor.

Yerel seçimlerde esen AK Parti rüzgârını kırmak ve iktidara alternatif olabilmek için yerel seçimler öncesi beklenmedik açılımlar yaptılar. CHP`nin çarşaf açılımını yaparken MHP ise alevi açılımına gitti. Yayman`a göre MHP sadece `saman alevi` gibi yanıp sönen açılımlarla kalmalalı `toplumdaki değişim ve reform talebini` iyi okuyabilen istikrarlı politikalar üretmeli.

MHP, CHP`nin yerini alacak

Analizde Baykal yönetimindeki CHP`nin ciddi bir iktidar alternatifi olmadığı belirtilerek orta vadede CHP`nin yerini MHP`nin alacağına dikkat çekiliyor. Bu noktada bir de uyarı var; MHP`nin toplumsal taleplere karşı fazla ihtiyatlı bir tutum sergilemesi ve AK Parti karşıtlığı üzerine inşa edilen parti politikalarının, Tayyip Erdoğan`a duyulan sevgi ve Erdoğan`ın yüksek popülaritesi nedeniyle, MHP oylarını artırmak yerine azaltması muhtemeldir.

MHP`nin zaman zaman ikircikli hale dönüşen ve çıkışını tam olarak tamamlayamayan siyasi tavrı, Parti`nin tam olarak ne yapmak istediği sorusunun sorulmasına da neden oluyor. Analize göre, MHP`nin önümüzdeki dönemde `dar milliyetçilik` anlayışı ile `kapsayıcı milliyetçilik` anlayışı arasında bir tercihte.


Kaynak : Yenişafak

 



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,772 µs