En Sıcak Konular

GOOGLE'DAN SESSİZ DEVRİM: NATİVE CLİENT

2 Mart 2009 20:45 tsi
GOOGLE'DAN SESSİZ DEVRİM: NATİVE CLİENT Yazılım dünyasında üretkenliği artıracak, her platform için farklı kod yazma derdini bitirecek ve bu arada çalıştığı platformun tüm peformansını kullanmayı sağlayacak bir mimari geliyor. Yakın gelecekte çok daha keyifli web uygulamaları bizleri bekliyor.

Her mesleğin kendine göre derdi vardır. Fakat bilgisayar programcılarının derdi başkadır. Bu endüstrideki her şirket, kendi standardını koymak, bu standarda herkesi mahkum etmek ve elbette bu sayede karını katlamak ister.

Bu hengamede en fazla ezilenler, endüstrinin emekçileri bilgisayar programcıları olur. Yazdığı program, şu işletim sisteminde çalışır, bu işletim sisteminde çalışmaz. Linux için Windows için aynı programı nerdeyse sıfırdan, tekrar tekrar planlaması gerekir.

Bu duruma çare olarak sunulan ActiveX, .Net, Java vs. gibi teknolojiler ise, yukardaki durumun başka bir tekrarından, yeni bir teknolojiye mahkum olmaktan başka birşey olmaması bir yana, üzerinde çalıştığı sistemin tüm olanaklarından yararlanamayan, hantal, yavaş ve son derece karmaşık sistemlerdir.

Google, neden endüstri lideri olduğunu bir kez daha ispatlarken, profesyonel programcılar nezdinde saygınlığını kat be kat artıran yeni bir uygulamaya imza atarak, "Native Client" platformunu duyurmaya hazırlanıyor.

Native Client mimarisi, Microsoft`un karmaşık ve sadece Windows işletim sistemlerinde çalışabilen ActiveX teknolojisine bir alternatif olarak geliştirilmiş, x86 ailesi işlemcilerin tüm gücünü işletim sisteminden bağımsız olarak kullanarak, ister tarayıcı dışında, ister tarayıcıların içinde çalışan programlar yazmanıza olanak tanıyor.

Desktop RAD`lerin dönüşü muhteşem olabilir

Delphi ile efsaneleşen, programcıların zahmetsizce masaüstü program geliştirmesine olanak sağlayan RAD(Rapid Application Development- Hızlı uygulama geliştirme) programlar tekrar revaçta olacak. Bit pazarına nur yağacak, fakat herkesin hayrına olacak.

Sıradan kullanıcıya ne kazandıracak?

Bu standardın sağladığı olanakları farkeden programcılar(Bu satırların yazarı, sitenizin editörü ve aynı zamanda bir bilgisayar programcısı olan kardeşiniz gibi) daha zahmetsiz şekilde daha hızlı çalışan uygulamalar yazabilecekler. Ve harcanan emek azaldığından dolayı yazılımların maliyeti, dolayısı ile son kullanıcı fiyatı düşecek.

Çok daha güvenli

Google, yeni teknolojisinde hiçbir açık olmadığını ilan ederek, sistemde açık bulan hacker^lara ödül vaat ediyor. Artık göğsünüzü içiniz rahat olarak internetten program indirip bilgisayarınıza kuracak ve en az virüsler kadar başa bela olan anti-virüs programlarına para harcamaktan kurtulacaksınız.

Microsoft için sonun başlangıcı

Bu durumun belki de en hayırlı sonuçlarından biri, tekel konumunu kullanarak endüstride ciddi bir nefret odağı olan Microsoft için sonun başlangıcı olması.

Tekel konumunu koruyabilmek adına bilgisayar endüstrisinde standartlaşmanın önünü bugüne kadar kapayabilen Microsoft bu sefer karşısında güçlü bir rakip buldu.

İsmail Kizir

Kaynak: Tümgazeteler.com

http://www.tumgazeteler.com/?a=4758968



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,251 µs