En Sıcak Konular

HOLLANDA'DAN ''VORTEKS'' İTİRAFI

2 Mart 2009 14:43 tsi
HOLLANDA'DAN ''VORTEKS'' İTİRAFI Hollanda makamları, THY uçağından 2 dakika önce başka bir Boeing 757`nin alana indiğini doğrulayarak `vorteks`i itiraf etti.

Hollanda makamları, THY uçağından 2 dakika önce başka bir Boeing 757`nin alana indiğini doğrulayarak `vorteks`i itiraf etti. Uzmanlar `İki iniş arasında en az 15 dakika olmalı` dedi.

TÜRK Hava Yolları`nın (THY) İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Hollanda`nın Schiphol Havaalanı yakınlarında kırıma uğrayan Tekirdağ uçağının düşüş nedeni olarak `vorteks` ihmali giderek güçleniyor. Hollanda yetkili makamları iki uçağın inişi arasındaki iki dakikalık zamanın yetermli olduğunu savunarak `vorteks` ihtimalini itiraf ettiler.

2 DAKİKA ZAMAN VERDİK

UZMANLAR, bazen havalimanına 10-15 dakika uçak indirilmeden `vorteks`in yani bir tür türbülansın etkilerinin azalması gerektiğini belirtirken, Hollanda`da yayımlanan De Telegraaf gazetesine konuşan Schiphol Havaalanı kule yetkilileri, THY uçağından önce inen Boeing 757 tipi uçağın oluşturabileceği türbülansın kazaya neden olabileceği görüşüne katılmadıklarını bildirdiler. Hollandalı yetkililere göre, önceki uçak ile THY uçağının inişi arasında geçen iki dakikalık zaman güvenlik için yeterli.

EN AZ 15 DAKİKA VERİLMELİ

10 yıl önce benzer bir kazayı son anda atlatan pilot Volkan Sürmeli de `Kaza büyük olasılıkla önden inen Boeing 777`nin arkasında bıraktığı vorteks nedeniyle meydana gelmiştir. Bu tip uçakların ardından en az 15 dakika alana uçak indirilmemeli. Maalesef yoğun trafik yaşanan alanlarda bu kurala uyulmuyor` dedi.

Uçak dakikada 410 m. alçaldı

HOLLANDA`DA yayımlanan De Telegraaf gazetesinin Schiphol kule yönetiminin radar kayıtlarına dayandırarak verdiği habere göre, Boeing 737-800 tipi uçakların inişe geçtiği sırada dakikada 213 ile 244 metre arasında (700-800 feet) alçalması gerekirken, THY`nin Tekirdağ uçağı dakikada 410 metre (1344 feet) alçaldı. Uçağın düşmesinden 45 saniye öncesi itibariyle radar kayıtlarına bakılarak verilen bilgiye göre, uçağın piste 135-145 knot (deniz milinin sürat birimi olarak ifadesi) bir hızla ulaşması gerekirken, uçak düştüğünde hızı 83 knot düzeyinde bulunuyordu. Uçağın yere çarpmadan önceki son iki dakikada piste yanaşma hızı çok hızlı düştü. Uçak iki dakika önce 159 knot hızla uçarken, kısa sürede 148, 145, 129, 117 ve 85 knota kadar geriledi ve düştüğü sırada tespit edilen hızın 83 knot olduğu belirlendi.

Çalışmalar sürüyor açıklama çarşambaya

HOLLANDALI güvenlik yetkilisi Fred Sanders, araştırmacıların düşme nedenini bulmak için enkazda ipucu için çalışmalarına devam ettiğini, kazayla ilgili ön raporun gelecek hafta içinde açıklanmasının beklendiğini belirtti. Sözcü, kazayla ilgili araştırma çalışmalarının onlarca uzmanla bütün hızıyla sürdüğünü, kaza yerindeki bu çalışmaların yarın akşama kadar tamamlanmasını umduklarını belirtti. Sözcü, kaza nedeniyle ilgili ilk bilgilerin de Çarşamba günü açıklanabileceğini kaydetti.

Pist hava trafiğine açıldı

TEKİRDAĞ uçağının enkazında kazayla ilgili ipucu bulma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Bu arada, Schiphol`da Türk uçağının inmeye çalıştığı pistin kazanın olduğu Çarşamba günü kapatılmasından sonra ilk kez hava trafiğine açıldığı kaydedildi.

Başbakan nasıl öğrendi?

TEKİRDAĞ uçağından yara almadan kurtulan ve ilk olarak Başbakan Erdoğan`ı telefonla arayıp uçağın düştüğünü bildiren Türk işadamı Mustafa Bahçecioğlu, Başbakanla olan telefon görüşmesinin yanlış yerlere çekilmek istendiğini söyledi. Bahçecioğlu, `Yere çakıldığımızda yara almadığımı gördüm ve uçaktan dışarı fırladım. İlk önce aileme ulaşmaya çalıştım. Arkasından başbakanımızın özel kalemini aradım. Uçağın düştüğünü bildirdim. Çorum mitingine gelen Başbakanın helikopteri sis yüzünden başka yere inemeyince bizim kasabaya indi. Sayın Başbakanımızın kalem müdürünü ve doktorunu ilk olarak burada gördüm. Bu tanışma anında aldığım telefonlar uçak kazasında işe yaradı. Böylelikle Başbakan uçak kazasını Hollanda Başbakan`ından önce öğrenmiş oldu` dedi.

Kotil Amsterdam`da

THY Genel Müdürü Temel Kotil, incelemelerde bulunmak üzere talihsiz kazanın yaşandığı Amsterdam`a gitti. Kazada yaralanan yolcuları ziyaret edecek olan Kotil, Türkiye`den Amsterdam`a giden iki THY heyetinden yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi alacak. Türkiye`den Amstardam`a biri yarılılarla ilgilenmek, diğeri teknik ekip olmak üzere iki heyet gönderilmişti. Hollandalı yetkililerle de görüşmesi beklenen Kotil`in incelemelerinin ardından önümüzdeki günlerde Türkiye`ye dönmesi bekleniyor.

Kaynak: Star Gazetesi

http://www.stargazete.com/politika/vorteks-itirafi-172590.htm



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,247 µs