En Sıcak Konular

THY: ''UÇAĞIN TEKNİK BAKIMLARI YAPILDI''

26 Şubat 2009 16:33 tsi
THY: ''UÇAĞIN TEKNİK BAKIMLARI YAPILDI'' Türk Hava Yolları (THY), İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanı'na iniş sırasında düşen ''Tekirdağ'' isimli uçağın teknik bakımlarının prosedürlere uygun yapıldığını bildirdi.

İSTANBUL - Türk Hava Yolları (THY), İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanı'na iniş sırasında düşen ''Tekirdağ'' isimli uçağın teknik bakımlarının prosedürlere uygun yapıldığını bildirdi.
     THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, ''25 Şubat 2009 tarihinde TK 1951 seferini yapan İstanbul-Amsterdam uçağıyla ilgili bazı yayın kuruluşlarında yer alan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur'' ifadesine yer verildi.
     Kaza geçiren uçağın 2002 yılı modeli olup, en son C bakımının 22 Ekim 2008 tarihinde, A bakımının ise 19 Şubat 2009 tarihinde yapıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
     ''Uçağın teknik bakımları prosedürlere uygun yapılmıştır. A bakımı sonrası son uçuşuna kadar 52 saat uçuş gerçekleştirmiştir. Uçağın tüm bakımları belirlenen programa göre yapılmıştır.
     Haberlerde belirtilen 23 Şubat tarihindeki Madrid seferi öncesi yaşanan olay ise taksi esnasında uçağın pilotu 'Master Caution Light (Ana ikaz lambası)' arızası bildirince uçak seferden alınmış ve aynı gün arızanın kaynağı olan parça değiştirilerek uçak sefere verilmiştir. Bu değişimden sonra uçak 8 iniş-kalkış yapmış ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır.
     Haberlerde yer alan flaplarla ilgili konu ise 28 Ekim 2008 tarihinde sol krueger flapın topraklama cihazı (Bonding Jumper) değiştirilmesidir. Yapılan işlemden sonra uçak seferlerine sorunsuz devam etmiştir.''
     Açıklamada, yapılan haberlerde kamuoyunun yanlış algılamasına neden olabilecek yorumlardan kaçınılması istendi.

UÇAK KAZASINDA ÖLENLER ÖNCE AİLELERİNE BİLDİRİLECEK

     Hollanda'da THY'ye ait 1951 sefer sayılı uçağın Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapmasının ardından kurulan kriz masasının yetkilisi L.N. Wetterings, ölen ve yaralananlardan kimliği tespit edilenlerin isimlerini, ailelerine bildirdikten sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.
     Wetterings, düzenlenen basın toplantısında, 121 yolcunun 13 farklı hastanede tedavi edildiğini, 63 kişinin tedavisinin ise sürmekte olduğunu kaydetti.
     6 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden Wetterings, bu ağır yaralılardan dördünün kimliğinin kesin tespitinin yapılamadığını belirtti.
     Wetterings, uçakta bulunanlardan 51'inin Türk vatandaşı, aralarında Türk kökenlilerin de yer aldığı 53'ünün Hollanda vatandaşı olduğunu bildirdi.
     Kriz masası yetkilisi, ayrıca 7 ABD vatandaşı, 3 İngiltere vatandaşı, bir Alman, bir Bulgar, bir Finlandiya, bir İtalyan vatandaşı ile bir Tayvanlının uçakta bulunduğunu ifade etti.
     Wetterings, 15 yolcunun milliyetinin ise bilinmediğini söyledi.

 KARA KUTU PARİS’E GÖNDERİLDİ  

     THY'nin İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanına inişe geçtiği sırada düşen "Tekirdağ" uçağının kara kutusunun incelenmek üzere Paris'e gönderildiği bildirildi.
     9 kişinin öldüğü Tekirdağ uçağıyla ilgili adli ve teknik çalışmalar sürüyor. Uçağın düştüğü bölgede bu sabah erken saatlerde çok sayıda uzman ekip enkazla ilgili çalışmalara başladı. Görevliler dışında kimse enkaza yaklaştırılmıyor.
     Yetkililerin verdiği bilgiye göre, uçak enkazı ve çevresindeki araştırma ve incelemeler birkaç gün daha sürecek ve büyük bir olasılıkla Pazar gününe kadar enkaz kaldırılacak.
     Bu arada kriz masasının yetkilisi L.N. Wetterings, ölen ve yaralananlardan kimliği tespit edilenlerin isimlerini, ailelerine bildirdikten sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.
     Wetterings, 121 yolcunun 13 farklı hastanede tedavi edildiğini, 63 kişinin tedavisinin ise sürmekte olduğunu kaydetti.
     6 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden Wetterings, bu ağır yaralılardan dördünün kimliğinin kesin tespitinin yapılamadığını belirtti.

"TEKNİK BAKIMLAR PROSEDÜRLERE UYGUN"

     Türk Hava Yolları (THY), ''Tekirdağ'' isimli uçağın teknik bakımlarının prosedürlere uygun yapıldığını bildirdi.
     THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:
     "Haberlerde belirtilen 23 Şubat tarihindeki Madrid seferi öncesi yaşanan olay taksi esnasında uçağın pilotu 'Master Caution Light (Ana ikaz lambası)' arızası bildirince uçak seferden alınmış ve aynı gün arızanın kaynağı olan parça değiştirilerek uçak sefere verilmiştir. Bu değişimden sonra uçak 8 iniş-kalkış yapmış ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır.
     Haberlerde yer alan flaplarla ilgili konu ise 28 Ekim 2008 tarihinde sol krueger flapın topraklama cihazı (Bonding Jumper) değiştirilmesidir. Yapılan işlemden sonra uçak seferlerine sorunsuz devam etmiştir.''

"KAZA SEBEBİNE İLİŞKİN İLK BİLGİLER HAFTAYA"

     Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter van Vollenhoven, uçak kazasının nedenleri hakkında ilk bilgilere ancak gelecek hafta ortalarında ulaşılabileceğini bildirdi.
     Van Vollenhoven, kaza bölgesinde bugün yaptığı ilk incelemelerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, olayla ilgili her türlü araştırma ve incelemenin, başkanı olduğu konsey ve Haarlem Savcılığının işbirliği ile yürütüldüğünü belirtti.
     Hollandalı araştırma ve inceleme ekiplerinin çalışmaları yanında, Türk, Amerikan, Fransız ve İtalyan uzmanlardan da destek alındığını bildiren Van Vollenhoven, dışarıdan alınan bu uzman desteği ile kazaya ilişkin nedenlere kısa sürede ulaşmayı beklediklerini söyledi.

7 YARALI İSTANBUL'A GETİRİLDİ

    Kazada yaralanan 7 yolcu, THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a getirildi. 
    Amsterdam'dan havalanan ve içinde kazada yaralanan 7 yolcunun da bulunduğu THY'nin ''Kırşehir'' adlı tarifeli uçağı, saat 16.20'de Atatürk Havalimanı'na indi.
     Uçağa yanaştırılan bir asansör ambulans ise el ve kolları kırık olduğu belirtilen bir yaralıyı tekerlekli sandalyeyle alarak, hastaneye götürdü.
     İstanbul'a getirilen 2'si İran uyruklu 7 yolcunun isimleri şöyle:
     ''Muhammad Mirzaik, Kerem Uzel, Kenan Eke, ilhan Gücüyener, Volkan Dağsan, Cem Mert ve Yousha Radparva.''

"AÇIKLAMALARDA ÇELİŞKİ YOK"

     Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY'nin Hollanda'da kaza yapan uçağıyla ilgili açıklamalarda çelişki olmadığını belirterek, ''THY ve Türk sivil havacılığı son yıllarda ortaya koyduğu büyük başarıyı gölgelemeye çalışan ve bu amaca yönelik de dış basında kısmen de içeride bu itibarı soru işaretleri oluşturacak gayretleri de gördük ve bunu esefle karşıladık'' dedi.
     Yıldırım yaptığı açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde oluşturulan kriz merkezinin THY'nın uçağının Hollanda'da yaptığı kazayla ilgili çalışmaları Hollanda sivil havacılık yetkilileri ile koordineli bir şekilde sürdürdüğünü ve kazaya ilişkin verebilecek yeni bir bilgi olmadığını dile getirdi. Bakan Yıldırım, yaralıların Türkiye'ye getirilmesinin organize edildiğini söyledi.
     Kazanın nedeninin açıklanmasına ilişkin bir takvim vermenin mümkün olmadığını anlatan Yıldırım, yetkinin kaza tetkik heyetinde olduğunu ifade etti.

CHP'Lİ SÜNER'DEN BAKIM VE ONARIM ÖNERGESİ

     CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, THY'ye ait uçakların bakım ve onarımının ne sıklıkla yapıldığını sordu.
     TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Süner, THY'ye ait uçakların bakım ve onarımının ne sıklıkla yapıldığını, uçakların yakıt ikmalinin hangi kriterlere göre yapıldığını ve düşen uçağa ağırlığı minimum düzeyde tutmak için mi az yakıt konulduğunu sordu. 

ÖLENLERİN 5'İ TÜRK, 4'Ü AMERİKALI

     Kaza yapan uçakta ölenlerin 5'inin Türk, 4'ünün Amerikalı olduğu bildirildi.
     Kriz masası başkanı olan Haarlemmermeer Belediye Başkanı Theo Weterings, uçakta daha önce açıklandığı gibi 134 değil 135 kişinin bulunduğunun saptandığını söyledi.
     Weterings, ölenlerin ailelerine bilgi iletildiğini, ancak isimlerinin henüz kamuoyuna açıklanmayacağını, 6 ağır yaralının kimliklerinin de belli olduğunu kaydetti:
     Uçaktaki yolcuların uyrukları şöyle:
     60 Hollandalı, 51 Türk, 1 Alman, 7 Amerikalı, 3 İngiliz, 1 Bulgar, 1 Finlandiyalı, 1 İtalyan, 1 Tayvanlı, 4 İranlı, 1 Sudanlı ve 2 Suriyeli. Yolculardan 2'sinin uyruğu ise henüz belli değil.

   
 



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,572 µs