En Sıcak Konular

TBMM BAŞKANLIĞINDAN ''KÜRTÇE'' AÇIKLAMASI:AÇIKCA ANAYASA İHLALİ

24 Şubat 2009 15:55 tsi
 TBMM BAŞKANLIĞINDAN ''KÜRTÇE'' AÇIKLAMASI:AÇIKCA ANAYASA İHLALİ TBMM Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesine göre, devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu belirtti.

ANKARA - TBMM Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesine göre, devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu belirterek, "TBMM anayasal bir kurum olup,Milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçeyi kullanmak zorundadırlar. Türkçe dışında başka bir dil kullanılması Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.
     TBMM Başkanlığından, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün grup toplantısında Kürtçe konuşmasıyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
     "Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasal bir kurum olup, milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçeyi kullanmak zorundadırlar. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki yasama faaliyetleri sadece Genel Kurul çalışmalarından ibaret olmayıp, Başkanlık Divanı, Danışma Kurulu, komisyonlar ve siyasi parti grup toplantılarını da kapsar. Buralarda Türkçe dışında başka bir dil kullanılması Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelir.
     Öte yandan, Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesine göre siyasi partiler; 'Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçeden başka dil kullanamazlar; Türkçeden başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar, bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar.'
     Aynı Kanunun 3. maddesine göre 'Siyasi partiler Anayasa ve kanunlara uygun olarak ... faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.'
     Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun ilgili hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere bir siyasi parti grubunun grup toplantısında Türkçe dışında bir dil kullanması hukuken mümkün değildir."
    
     -MECLİS TV-
    
     Bu durumda hukuken kullanılması mümkün olmayan bir dille yapılan bir toplantının, TBMM TV'de yayınlanmasının da yasal olmayacağının açık olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi:
     "TBMM TV Yönetmeliğinin 6. maddesine göre de TBMM TV Genel Kurul çalışmalarını naklen; siyasi parti grup toplantılarını ise Yayın Danışma Kurulunun kararına göre naklen veya banttan yayınlar. Yayınların önceden denetimi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından yapılır. O nedenle DTP grubunda Türkçe dışında bir dilde konuşma yapılmaya başlandığı anda Anayasa ve kanunlara aykırı bir eyleme müsaade etmemek amacıyla yayın kesilmiştir.
     Sayın milletvekillerimizden ve siyasi parti gruplarından yasama ve denetim faaliyetlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak devletin resmi dilinde yapmaları hususunda gerekli duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir."

Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,568 µs