En Sıcak Konular

AHMET TÜRK,PARTİSİNİN GRUP TOPLANTISINDA KÜRTÇE KONUŞTU

24 Şubat 2009 13:56 tsi
AHMET TÜRK,PARTİSİNİN GRUP TOPLANTISINDA KÜRTÇE KONUŞTU DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin TBMM grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı.

ANKARA- DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin TBMM grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı. Türk, partisinin grup toplantısında, 21 Şubatın, "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını belirterek, herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu. Türk, konuşmasını Kürtçe sürdürdü. Bunun üzerine, toplantıyı canlı olarak veren Meclis TV, yayınını kesti.

"Resmi dilin Türkçe olmasına itirazımız yok"

     DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kendilerinin Türkiye'de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazlarının olamayacağını belirtti. Türk, konuşmasının son bölümünü Kürtçe olarak yaptı.
     Türk, partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, 21 Şubatın "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını ifade ederek, 21. yüzyılın, çok dilliliğin önem kazandığı, halkların anadiline ve kültürlerine sahip çıkma bilincinin geliştiği bir yüzyıl özelliği taşıdığını bildirdi.
     Anadilin korunması için uluslar arası sözleşmelerin önemli olduğunu vurgulayan Türk, "Çok dillilik bir zenginliktir. Bu zenginliğin korunması ve yaşatılması, çağın bir gereğidir. Dünya üzerindeki bütün diller masumdur, güzeldir ve halkların kardeşliği yaklaşımıyla aslında bütün diller de kardeştir. Herhangi bir dilin bir ülkeyi veya toplumu böleceği iddiaları sadece ırkçı ve tekçi söyleme sahip düşünceleri besler. Yoksa bir devlete mensup bütün vatandaşların anadillerinin aynı olduğu, ya da aynı olması gerektiği gibi çağ dışı yaklaşımı savunmak demokrasi ile bağdaşmaz" diye konuştu.
     Kürt dilinin yasal ve anayasal düzenlemeyle güvence altına alınmadığını söyleyen Türk, TRT 6'dan Kürtçe yayın yapılmasına rağmen bunun yasal güvencesi olmadığını ileri sürdü.
     DTP'li milletvekilleri veya belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde Kürtçe konuştuğunu iddia eden Türk, "Yani Kürtçe Kürtlere yasak ancak AKP'ye ve devlete serbesttir" dedi.
     Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması için çok sayıda kanun teklifi verdiklerini ancak gündeme alınmadığını belirten Türk, "Bizim Türkiye'de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazımız olamaz, ancak yerel yönetim gibi, eğitim alanı gibi, basın yayın alanı gibi, ya da yerel meclisler gibi alanlarda Kürtçe üzerindeki bütün yasakların kalkması ve Anayasal güvenceye bağlanması talebimizin de son derece gerçekçi bir insani talep olduğunun anlaşılmasını istiyoruz" diye konuştu.
     DTP Genel Başkanı Türk, "hem Dünya Anadil Günü olması, hem Kürtçe üzerindeki anlamsız baskı ve yasakların sürüyor olması, hem anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak açısından" konuşmasının bundan sonraki bölümünü anadilinde sürdüreceğini bildirdi.
     Türk'ün Kürtçe konuşmaya başlaması nedeniyle Meclis TV'den canlı verilen Grup Toplantısı yayını kesildi.
     Türk'ün 10 dakika süren Kürtçe konuşmasının ardından TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da kapanış konuşmasını Kürtçe yaptı.

 



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,682 µs