En Sıcak Konular

YENİ MECLİS İÇTÜZÜĞÜ, ANAYASANIN 7 MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK GEREKTİRİYOR

23 Şubat 2009 13:11 tsi
YENİ MECLİS İÇTÜZÜĞÜ, ANAYASANIN 7 MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK GEREKTİRİYOR TBMM İçtüzüğü Taslağının, kabul edilmesi halinde, Anayasa ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması gerekiyor. Komisyon, Anayasa ile bazı kanunlarda değişiklik teklifi taslağı da hazırladı.

ANKARA - TBMM İçtüzüğü Taslağının, kabul edilmesi halinde, Anayasa ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması gerekiyor. Komisyon, Anayasa ile bazı kanunlarda değişiklik teklifi taslağı da hazırladı.
     Komisyonun hazırladığı, Anayasa doeğişikliği teklifi, Anayasanın 7 maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor.
     Buna göre, Anayasanın 88. maddesine, Bakanlar Kurulu ve milletvekillerinin yanı sıra TBMM daimi ihtisas komisyonlarının da kanun teklif etme yetkisi ekleniyor.
     Kanun tasarı ve tekliflerinin komisyonlarda görüşülmesi, Genel Kurulda geneli üzerinde görüşme ve tümünün açık oylaması ile başkaca özel yöntemle görüşme yöntemleri ise İçtüzükte düzenlenecek. Tasarı ve tekliflerin sadece geneli üzerindeki görüşmeler yapılacak. Tümü üzerinde soru-cevap işlemlerinin tamamlanmasının ardından, önergeler ele alınacak. Kanun tasarı ve teklifleri maddeleri görüşülmeksizin oylanacak.
     Anayasanın, TBMM Başkanlık Divanının oluşturulmasına yönelik düzenlemelerin bulunduğu 94. maddesinde öngörülen değişikliğe göre, TBMM Başkanlık Divanı için bir yasama döneminde 2 seçim yapılacak. İlk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre seçilenin görev süresi ise yasama dönemi sonuna kadar olacak.
     Taslakta, Anayasanın TBMM'de toplantı ve karar yeter sayısını düzenleyen 96. maddesinde de değişiklik öngörülüyor. Toplantı yeter sayısı, üye tam sayısının üçte biri (184) şekilde 2007'deki Anayasa referandumda kabul edildiği için taslakta yer almadı.
     Karar yeter sayısı ise taslağa göre, üye tam sayısının beşte biri (110) olarak düzenleniyor. Mevcut uygulamaya göre, karar yeter sayısı üye tam sayısının dörte biri (138).
     Toplumu ve devleti ilgilendiren belli konuda yapılacak Genel Görüşme, komisyonlarda da yapılacağı için Anayasanın 98. maddesindeki düzenlemenin kaldırılması öngörülüyor.
     Anayasanın 99. maddesindeki değişiklik de siyasi parti grubu adına veya en az 20 milletvekilinin imzasıyla verilecek gensoru önergelerinin, 3 gün içinde Meclis Resmi Bülteninde yayımlanmasını düzenliyor. Gensoru, 14 gün içinde görüşülecek. Görüşmede önerge sahibi, hükümet, siyasi parti grupları ve grubu bulunmayan bir milletvekili adına konuşma yapılabilecek.
     Görüşmeler sonunda gensoru önergesi açık oya sunulacak. Önergenin kabul edilmesi halinde güven oylaması yapılacak. Güven oylaması, gensorunun kabul edildiği tarihten başlayarak 2 gün geçmedikçe ve 7 günden sonraya bırakılmayacak şekilde yapılacak.
     Bakanlar Kurulunun veya bir bakanın düşürülebilmesi, mevcut uygulamada olduğu gibi üye tamsayının salt çoğunluğuyla mümkün olacak.
     İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun hazırladığı taslak, Anayasanın 100. maddesini de yeniden düzenliyor. Buna göre, eski başbakan ve bakanlar hakkında da Meclis Soruşturması açılabilecek. Görevde bulunan veya görevinden ayrılmış olan başbakan ve bakanlar hakkında görevleriyle ilgili işlerden dolayı Meclis Soruşturması açılması, TBMM üye tam sayısının en az onda birinin (55) vereceği bir önerge ile istenebilecek.
     Anayasa değişiklik teklifinin kabul edilmesi halinde yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği, halkoyuna sunulması halinde ise tümüyle oylanması öngörülüyor.

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,893 µs