En Sıcak Konular

''ALIŞILMIŞIN DIŞINDA YENİ BİR DOSTLUK: TÜRKİYE-IRAKLI KÜRTLER''

20 Şubat 2009 15:05 tsi
''ALIŞILMIŞIN DIŞINDA YENİ BİR DOSTLUK: TÜRKİYE-IRAKLI KÜRTLER'' İngiltere'de yayımlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, Iraklı Kürtler ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdiği yazısına, "Alışılmışın dışında yeni bir dostluk" başlığını attı.

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, Iraklı Kürtler ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdiği yazısına, "Alışılmışın dışında yeni bir dostluk" başlığını attı.
     Türkiye ve Iraklı Kürtlerin her zamankinden çok daha iyi geçindiklerine işaret eden dergi, geçtiğimiz günlerde Erbil'de "Abant Toplantıları"nın organizatörleri tarafından düzenlenen toplantıya dikkat çekti ve bu toplantıda Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı'nın da bulunduğunu hatırlattı.
     Botsalı'nın Kürt bayrağı önünde konuşma yapmasının Türkiye'nin Iraklı Kürtlere olan yaklaşımında bir değişime işaret ettiğini öne süren Economist, şimdi artık Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da Türkiye'de Kürt sorununun sadece askeri önlemlemlerle çözülemeyeceğini kabul ettiğini yazdı.
     Makalede, eskiden Iraklı Kürtlerin liderlerini "aşiret reisi" olarak tanımlayan Türk yetkililerin de artık özel konuşmalarında bu Kürt liderlerle işbirliğinin çözümün bir parçası olduğunu kabul ettiklerini iddia etti.
     Geçen yıl Türk istihbaratından bazı yetkililer ile diplomatların Neçirvan Barzani ile terör örgütü PKK'nın eylemlerine son vermesi konusunda görüşmeler yaptıklarına dair iddialara da yer veren dergi, "Bir görüşe göre şiddete karışmayan teröristler Türkiye'ye dönmeye razı edilecek, lider kadrolarına da kendilerini kabul edecek bir Avrupa ülkesi bulup gitmeleri için para önerilecekti" dedi.
     Böylelikle Türkiye'nin Irak Kürdistanı ile ilişkilerini resmileştirmesi ve hatta Erbil'de konsolosluk açmasının mümkün olabileceğinin düşünüldüğünü de öne süren dergi, Diyarbakır Ticaret Odası'nın Kuzey Irak'ta 50 bin Türk vatandaşı ve 1,200 Türk şirketinin bulunduğuna ve yılda 7 milyar dolarlık ticaret yapıldığına dair rakamlarına da yer verdi.
     ABD'nin şimdi aradaki engellerin yıkılması için iki taraflı bir lobi faaliyeti yürütmekte olduğu da belirtilen makalede, ABD'nin bir yandan Iraklı Kürtlere, PKK'yı sıkıştırma yönünde baskı yaptığı, diğer yandan da Başkan Obama'nın Cumhurbaşkanı Gül'ü aradığı ve gelişen Türkiye-Irak ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi.
     Türklerle dostluğu geliştirmenin Iraklı Kürtler'e petrol ve gaz rezervlerini ihraç etme ve İran'ın bölgedeki nüfuzuna darbe vurma imkanı sağlayacağı da belirtilen makalede, "hatta bu Iraklı Kürtlere ABD'nin bölgeden çekilmesinin ardından bir güvenlik şemsiyesi bile oluşturur" denildi.
     Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki son bir sorunlu alanı da petrol zengini ve tartışmalı Kerkük'ün oluşturacağına işaret edilen makalede, bölgede büyük bir Türkmen nüfusun yaşadığı hatırlatılırken, "Türkler'in kuzeni olan Türkmenler Osmanlı imparatorluğu döneminde bölgeye yerleşmişlerdi. Türkiye Kürtler'in burayı kendi bölgelerine ekleme arzularından vaz geçmelerini istiyor. Bunu ille de yapacaklarsa bile, bu hemen olmayacaktır" denildi.

Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,020 µs