En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASI DÖVİZ DEPOLARININ VADESİNİ UZATTI

20 Şubat 2009 11:38 tsi
MERKEZ BANKASI DÖVİZ DEPOLARININ VADESİNİ UZATTI Merkez Bankası, döviz depolarının vadesini 1 aydan 3 aya, döviz depo piyasalarında borç verme faiz oranını, dolar için yüzde 7'den yüzde 5,5'e, avro için yüzde 9'dan yüzde 6,5'a düşürülmesine karar verdi.

ANKARA -Merkez Bankası, döviz depolarının vadesini 1 aydan 3 aya, döviz depo piyasalarında borç verme faiz oranını, dolar için yüzde 7'den yüzde 5,5'e, avro için yüzde 9'dan yüzde 6,5'a düşürülmesine karar verdi. 
     Merkez Bankasından yapılan açıklamada, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasını sağlayarak finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere Merkez Bankası'nca çeşitli önlemler alındığı belirtildi.
     Açıklamada, bu doğrultuda, 21 Kasım 2008 tarihinden itibaren Döviz Depo Piyasasında, bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde ABD doları ve avro cinsinden Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesi uzatılarak, söz konusu piyasada borç verme faiz oranlarının düşürüldüğü hatırlatıldı.
     Diğer taraftan, son dönemde uluslararası para piyasaları faiz oranlarındaki gelişmeler dikkate alınarak, yukarıda belirlenen amaç doğrultusunda Merkez Bankası'nca bankacılık sistemine sağlanan döviz likidite imkanı koşullarının tekrar düzenlenmesine karar verildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
     ''Bu çerçevede, bugünden itibaren geçerli olmak üzere, bankaların, Döviz ve Efektif Piyasaları, Döviz Depo Piyasası'nda kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde dolar ve avro cinsinden Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesinin 1 aydan 3 aya uzatılmasına, buna paralel olarak bankaların söz konusu piyasada kendi aralarında gerçekleştirdikleri karşılaşan işlemlerde daha önce 1 aya kadar olan vadenin 3 aya kadar uzatılmasına, Merkez Bankası taraflı işlemlerde borç verme faiz oranının ABD doları için yüzde 7'den yüzde 5,5'e, avro için yüzde 9'dan yüzde 6,5'a düşürülmesine karar verilmiştir.''
     Açıklamada, önümüzdeki dönemde de döviz piyasasına ilişkin gelişmelerin yakından takip edileceği, gerektiğinde daha önceden Merkez Bankası tarafından açıklanmış olan önlemlerin derhal alınabileceği belirtildi.

FİNANCİAL TİMES: TÜRKİYE'DE FAİZ İNDİRİMİ KARARI PİYASALARI ŞAŞIRTTI

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye'de Merkez Bankası'nın borçlanmaya esas faiz oranlarını 150 baz puan indirmesinin piyasaların beklentisinin çok daha üzerinde bir adım olduğunu belirterek, ''Türkiye'de Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı piyasaları şaşırttı'' başlığını kullandı.
     Doğu Avrupalı komşularının para birimlerini desteklemek adına faizlerini artırmayı düşündükleri noktada Türkiye'nin bu adımının piyasalardaki beklentilerin ötesine geçtiğine işaret edilen haberde, Türkiye'de para politikasını oluşturanların yaptıkları faiz indirimlerinin de böylece Kasım ayından bu yana 525 baz puana ulaştığı kaydedildi.
     Son indirimle birlikte faizin yüzde 11,5 ile tarihin en düşük seviyesine indiğinin de belirtildiği haberde, borçlara uygulanan faizin de yüzde 15,5'tan yüzde 14'e çekildiğine işaret edildi.
     Gazeteye görüşlerini bildiren analistlerin ise, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin üzerinde baskıların bulunduğu ve Türkiye ile IMF arasında yatırımcıların güvenini artıracak bir anlaşmaya varılmasının geciktiği bir ortamda alınan bu kararı cesurca buldukları belirtildi.
     Liranın 2008 yılı içinde dolar karşısında yüzde 25 civarında değer kaybettiği, bu kaybın büyük bölümünün yılın son aylarında yaşandığı da hatırlatılan haberde, ancak 2009'un başından bu yana liranın nispeten istikrarlı bir durumda bulunduğu kaydedildi.
     Bu durumun da, yatırımcıların, Türkiye'nin sorunlarla dolu bölgesinde, nispeten iyi dayandığı yolundaki inançlarını desteklediği değerlendirmesi yapıldı.
     Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz oranlarında daha ileri indirimlerin yapılması ihtimalini tümüyle reddetmediği de belirtilen haberde, yılın sonunda enflasyon hedefinin tutturulacağına dair açıklamalara da yer verildi.



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,521 µs