En Sıcak Konular

FELÇ GEÇİREN HASTALARIN ERKEN TEDAVİ ŞANSI

19 Şubat 2009 18:19 tsi
FELÇ GEÇİREN HASTALARIN ERKEN TEDAVİ ŞANSI Eskişehir Sağlık Müdürü Uz. Dr. Hüseyin Fidan, felç geçiren hastalara ilk üç saat içinde damar açıcı tedavi uygulanabilirse felç ve damar tıkanıklığı durumunun ortadan kaldırılabildiğini söyledi.

ESKİŞEHİR - Eskişehir Sağlık Müdürü Uz. Dr. Hüseyin Fidan, felç geçiren hastalara ilk üç saat içinde damar açıcı tedavi uygulanabilirse felç ve damar tıkanıklığı durumunun ortadan kaldırılabildiğini söyledi.
     Uz. Dr. Hüseyin Fidan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Özdemir, İl Sağlık Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.
     ESOGÜ Tıp Fakültesi ile iş birliği yaparak Eskişehir için çok önemli bir çalışma başlattıklarını belirterek, Uz. Dr. Fidan, son yıllarda gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'nin bazı kentlerinde uygulanan tedavi yöntemini daha organize ve yaygın bir şekilde hayata geçirdiklerini kaydetti.
     Felç geçiren hastaların erken dönemde tedavi edilmesiyle ilgili bir yöntemi uygulamaya başladıklarını anlatan Uz. Dr. Fidan, şöyle konuştu:
     ''Bacak ve kollarda güçsüzlük oluştuysa, çift görme, baş dönmesi, dengesizlik ve konuşma bozukluğu gibi belirtileri olan hastalar hemen 112'yi aramalıdır. Bu tür hastaların üzerine su dökülüyor, kolonya, soğan koklatılıyor, masaj yapılıyor. Yeni tedavi yönteminde zaman çok önemli. İlk üç saatte bize gelmezse tedavi uygulanmıyor.
     Hastalar ilk üç saat içinde verilen bir damar açıcı tedavi uygulanabilirse felç, damar tıkanıklığı durumu ortadan kaldırılabilir. Hastalar hayatlarını başkalarına bağlı olmadan sürdürebilir. Erken müdahale edersek hasta yatağa bağlı kalmadan yaşayabilir.''
     Uz. Dr. Fidan, tedavi sayesinde yüzlerce hastanın başkalarına bağlı olmadan yaşayacağını belirterek, ''Eskişehir için devrim denebilecek bir değişiklik'' diye konuştu.
     Tedavi yönteminin başarıya ulaşması için 112 Acil Servis sağlık ekiplerinin çok önemli olduğunu anlatan Uz. Dr. Fidan, şöyle devam etti:
     ''Ambulans servisimiz iyi organize oldu. Personel gerekli eğitimleri aldı. Hastalar ilk dakikalarda haber verirse 112 hızlı bir şekilde hastayı Tıp Fakültesine ulaştıracak. Yard. Doç. Dr. Özdemir'in yakın takibiyle hasta tedavi görecek. Projeye çok önem veriyoruz. Daha önce bu hastalar maalesef felç geçirdiği ilk dönemde damar açıcı tedavi alamadığı için tedavi edilemez hale geliyordu. Gelişmiş ülkelerde uygulanan bir tedavi yöntemi kentimizde daha yaygın olarak başladı.''
     Yrd. Doç. Dr. Özcan Özdemir de felç geçiren hastalara ilk üç saatte uygulanan tedavinin başırılı olması uygulanması için İl Sağlık Müdürlüğü ve ESOGÜ Tıp Fakültesinin ciddi bir organizasyon yaptığını bildirdi.
     Tıkanan beyin damarına ilk 3 saatte damar açıcı tedavi uygulandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, ''Beyin zamandır. Zaman bizim için çok önemli. Üç saatten sonra yapılan tedaviye hastalar cevap vermiyor'' dedi.
     Yrd. Doç. Dr. Özdemir, Tedavi yönteminin başarıya ulaşması için vatandaşa duyurulması gerektiğini ifade ederek, bu tip hastaların vakit kaybetmeden tedavi merkezine getirilmesi gerektiğini kaydetti.
     Sadece vatandaşın 112'yi aramasını beklediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özdemir, şöyle devam etti:
     ''Eskişehir'de 8 hastaya ilk 3 saatte ulaşarak tedaviyi uyguladık. Bunlardan 3 hasta kimseden yardım almadan kendi işini kendi yapıyor. Tedavi gören hastaların yarısı yatağa bağlı kalacakken hayatlarını yardım almadan sürdürebiliyor. Hastaya ne kadar erken müdahale edersek o kadar iyi cevap veriyor. İlk saatte müdahale edilen hasta ile 3. saatte müdahale edilen hasta bile fark ediyor. Felç geçiren hastada zamanla bir yarış var. Vakit kaybı kalıcı hasarlara neden oluyor.''

Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,288 µs