En Sıcak Konular

BAKOYANNİ: TÜRKİYE AŞAMALI OLARAK ÇAĞDAŞ BİR AVRUPA DEMOKRASİSİNE DÖNÜŞÜYOR

16 Şubat 2009 22:09 tsi
BAKOYANNİ: TÜRKİYE AŞAMALI OLARAK ÇAĞDAŞ BİR AVRUPA DEMOKRASİSİNE DÖNÜŞÜYOR Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, ''Türkiye'nin aşamalı olarak çağdaş bir Avrupa demokrasisine dönüştüğünü'' söyledi.

ATİNA - Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, ''Türkiye'nin aşamalı olarak çağdaş bir Avrupa demokrasisine dönüştüğünü'' söyledi.
     Bakoyanni, başkent Atina'da, ''Kostantinos Karamanlis Enstitüsü''nde yaptığı, ''Yunan Dış Politikası: İddialar ve Beklentiler'' konulu konuşmasında, Türkiye'nin AB perspektifine ve Kıbrıs konusuna değindi.
     Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB perspektifine olan desteğinin, bölgedeki tüm ülkelerin Avrupa kurumlarına yaklaşımlarının güçlendirilmesi çerçevesinde stratejik bir seçim olduğunu belirten Bakoyanni, ''Türkiye'nin bu konudaki geleceğinin kendi elinde olduğunu'' söyledi.
     Bakoyanni, ''Türkiye'den belirli reformlar yapması beklenmektedir. Örneğin, ülkedeki demokratik sistemin yerleşmesi, Azınlık haklarına saygı, ifade özgürlüğü ve dini özgürlükler bunlardan bazılarıdır. Ayrıca, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuka saygı da yaşamsal önem taşıyan ön koşullardır'' dedi.
     Türkiye'nin, Ankara Protokolu'ndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesinin bu konuda ilerleme sayılacağını ifade eden Bakoyanni, ''Türkiye, aşamalı olarak çağdaş bir Avrupa demokrasisine dönüşmektedir. Bu da sadece kendisinin değil, Avrupa'nın ve komşularının da çıkarına olmaktadır. Ancak, hala çözümlenmesi gereken birçok mesele var. Sözden fiiliyata geçmeli. AB kriterlerine uyum sağlayabilecek yeteneklere ve siyasi iradeye sahip olduğunu göstermelidir'' diye konuştu.
     Bakoyanni, ''Yunanistan'ın, doğu komşusuyla olan ilişkilerinde tamamen dürüst ve şeffaf olduğunu ve Türkiye'den AB kriterlerine tam uyum sağlamasını isterken, aynı açıklıkla tam üyelik konusuna da itiraz etmediğini'' belirtti.
     Kıbrıs konusuna değinen Bakoyanni, ''Avrupa'nın ve özellikle Yunanistan'ın, Türkiye ile olan ilişkilerinin Kıbrıs sorununun çözüm sürecinden geçtiğini'' söyledi.
     Bakoyanni, ''Kıbrıs sorununun çözümü, politikamızın başlıca hedefi olmaya devam etmektedir. Ada'nın tüm sakinlerinin refahını güvence altına alan, herkesin çıkarına olacak bir çözüm arayışındayız. Bölgenin istikrarına ve barışa katkı sağlayacak bir çözüm istiyoruz'' dedi.
     Kıbrıs'ta, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında süren görüşmelerin ''Ada'nın geleceği konusunda yeni bir iyimserlik yarattığını'' ifade eden Bakoyanni, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Kıbrıs'ın, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde adil, kalıcı ve işleyebilir bir çözüm ile yeniden birleşmesini arzuluyoruz. Bizler, Yunanistan'ın siyasi yönetimi bir bütün olarak, Başkan Hristofyas'ı ve Kıbrıs yönetimini, 34 yıldan beri süren kabul edilemez durumun sona erdirilmesi konusunda üstlendikleri çabalarında destekliyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, Kıbrıs sorununun yeni çözüm planı bir üçüncü şahsın adını taşımayacak, Kıbrıslıların kendi planı olacaktır.''

Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,394 µs