En Sıcak Konular

ABBAS: YERLEŞİMLER DURMAZSA, BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YARARSIZ OLUR

16 Şubat 2009 21:00 tsi
ABBAS: YERLEŞİMLER DURMAZSA, BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YARARSIZ OLUR Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yerleşimlerle ilgili faaliyetler durmadan İsrail'le barış görüşmelerini yeniden başlatmayacaklarını yineledi.

TEL AVİV - Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yerleşimlerle ilgili faaliyetler durmadan İsrail'le barış görüşmelerini yeniden başlatmayacaklarını yineledi.
     Abbas, Ramallah'ta, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Batı Şeria'daki yerleşimlerle ilgili faaliyetler devam ederken, İsrail'le barış görüşmelerini sıfırdan başlatmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.
     ''Sıfırdan başlamak söz konusu değil'' diyen Abbas, görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için her türlü yerleşim faaliyetlerinin durdurulması yanı sıra Filistinlilerin önündeki yol engellemelerinin tümüyle kaldırılmasını, İsrail askerlerinin, Filistin intifadasının başladığı 2000 yılı Eylül ayı öncesi mevzilerine dönmelerini de istedi. Abbas, ''Bizimle İsrail arasındaki bir sonraki diyalog, her şeyin önünde olmalıdır. Eğer yerleşim faaliyetleri durmazsa, tüm barış görüşmeleri başarısız ve yararsız olacaktır'' diye konuştu.
     Abbas ayrıca, İsrail'de hükümeti kimin kuracağının değil, bu hükümetin siyasi programı ve Yol Haritası barış planı çerçevesinde iki devletli çözüm doğrultusunda uluslararası kararlara bağlı kalıp kalmayacağının önemli olduğunu belirtti.
     Lavrov da ülkesinin Gazze Şeridi'nde yaşanan krizin etkilerinin üstesinden gelinmesi, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasından yana olduğunu belirterek, bu konuda Rusya Devlet başkanı Dimitri Medvedev'in mesajını Abbas'a iletti.
     Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, dün de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edilmişti. Lavrov, İsrail'i, seçim sonuçlarının barış sürecini dondurmasına izin vermemeye çağırmıştı.
     ''Rusya, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış sürecine büyük önem veriyor'' diyen Lavrov, ortaya çıkan seçim sonuçlarına rağmen, İsrail'in diplomatik sürecin geldiği ivmeyi muhafaza etmesini istemişti.
     Lavrov ayrıca, ülkesinin bu yılın ilk yarısında bir Orta Doğu barış konferansı planladığını da belirtmişti.Söz konusu konferansın, ABD destekli Annapolis Konferansı'nın ve Arap inisiyatifinin devamı olduğunu söyleyen Lavrov, Arap ülkelerinin ve İsrail'in konferansa davet edileceklerini bildirmişti.
     Peres de görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, ''Daima ellerimizi barışa uzatacağız. Ama, vatandaşlarımıza roket saldırılarının sürdüğü bir durumu kabul edemeyiz'' demişti.
     İsrail ile Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi arasında, 2007 yılı sonundaki Annapolis zirvesinden sonra başlayan barış görüşmeleri, İsrail'deki seçim ortamı ve sonrasında Gazze Şeridi'ne düzenlenen operasyon nedeniyle durmuştu.

Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs