En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: İLK DEFA GELİŞMİŞ ÜLKELER GİBİ KRİZE REAKSİYON GÖSTERİYORUZ

14 Şubat 2009 23:57 tsi
ŞİMŞEK: İLK DEFA GELİŞMİŞ ÜLKELER GİBİ KRİZE REAKSİYON GÖSTERİYORUZ Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye, ilk defa gelişmiş ülkeler gibi krize reaksiyon gösteriyor'' dedi.

ESKİŞEHİR - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye, ilk defa gelişmiş ülkeler gibi krize reaksiyon gösteriyor'' dedi.
     Türkiye'de değişim ve dönüşümün sürdüğünü ifade eden Şimşek, kentleri daha uygar, çağdaş ve yaşanabilir duruma getirmeye çalıştıklarını söyledi. Küresel krize karşın Türkiye'de güzel gelişmeler olduğunu ifade eden Şimşek, ''Türkiye, geçmişle karşılaştırılamayacak kadar küresel krize karşı direnç gösteriyor. Kur yükselmiş ama enflasyon ve faizler düşüyor'' diye konuştu.
     Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Daha önce böyle bir dönem yok. 1994 yılını hatırlıyorum. Dünyada kriz falan yokken son derece normal bir dönem. Türkiye, büyük bir finansal bir krizle karşı karşıya kaldı. Kur yükseldi, 5 Nisan kararlarından sonra ne sattılar? Yüzde 406'dan 90 günlük bono sattılar. 2001'de aynı şeyler. Faizler bir ara yüzde 7 binleri buldu ama yılın ortalaması yüzde 138'di.
     Şimdi ne oluyor? Bütün küresel krize rağmen faizler yüzde 15'de. Hatta Merkez Bankası'nın faizi yüzde 13'lerde. Enflasyon tekrar tek haneli rakamlarda. Bütün bunlar şunu gösteriyor. Türkiye, ilk defa gelişmiş ülkeler gibi krize reaksiyon gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde talep daralması yaşandığı zaman faizler ve enflasyon düşer. Türkiye de ilk defa bu yaşanıyor. Neden? Çünkü hükümet son 6 yıldır çok ciddi yapısal reform yaptı. Şu anda krize gelişmiş ülkeler gibi tepki gösteriyoruz.''
     Türkiye'nin, geçmiş yıllara oranla dünya ekonomisinden çok daha büyük pay alan bir ülke konumuna geldiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada çok önemli bir ekonomik aktör olduğunu bildirdi.
     Türkiye'yi 4 bölgeye ayırarak kentlerin özelliklerine göre kümelenmeyi de dikkate alarak sektörel-bölgesel içiçe bir teşvik sistemine geçileceğini aktaran Şimşek, teşvikleri de çeşitlendireceklerini bildirdi.
     Şimşek, Kurumlar Vergisi indirimi, KDV ve gümrük muafiyet ve, arsa tahsisi, eğitim desteği gibi birçok destek ve faiz unsuru olacağını dile getirdi.
     Kimi çevrelerin hükümete, krizi öngörmeyerek önlem almadığı eleştirisinde bulunduğunu belirten Şimşek, ''Olacak iş değil'' dedi.
     Geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 2 milyar lira olmasına karşın yılın tümünde 7 milyar lira harcadığını belirten Şimşek, ''Bu tesadüfi mi oldu? Hayır. Bu bilinçli birşeydi. Neden? Çünkü talebin daraldığı dönemlerde kamu harcamalarını artırırsınız. Krizi görmediysem neden bu kadar harcama yapmasına imkan verdik?'' diye sordu.
     1980 yılından beri toplanan KEY ödemeleri kapsamında geçen yıl 3 milyar lira ödeme yapıldığına işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Normalde bunun harcamaya gitmesi lazım. Maalesef o dönemde Türkiye'de yaratılan suni bir gündem ve belirsizlik nedeniyle insanlar tüketimini azalttı. Biraz daha içe dönük yaklaşım içine girdiler. Kriz, Eylül 2008'de derinleşti. Bankalara (istediğiniz kadar Türk Lirası likiditesi hazır, TL'ye sıkışıklık yok. Ne kadar isterseniz verelim) dedik. Bir ara Merkez Bankası'nın sisteme verdiği fon miktarı 16 milyar YTL'yi aştı. Döviz konusunda birtakım kaygılar vardı. (10.8 milyar dolarlık rezervi tahsis ediyoruz) dedik. Yeter ki siz reel sektöre destek olun. O tahsis ettiğimiz kaynağın faizini de yüzde 7'ye indirdik. Vadesini uzattık.''
     Şimşek, dünyanın büyük bir kriz yaşadığını belirterek, bu dönemde vatandaşın biraz daha içe dönük yaşadığını bildirdi. İnsanların ev ve otomobil almaktan imtina ettiklerini vurgulayan Şimşek, dünyada da bunun yansımalarının yaşandığını kaydetti.
     Şimşek, ABD ve Avrupa'da birçok güçlü bankanın battığını belirten Şimşek, ''Bankalarımız, bırakın batmayı, zarar etmeyi, dünyanın en karlı bankalarıdır'' dedi.

Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,950 µs