En Sıcak Konular

ÇİÇEK: GENELKURMAY'IN DEĞERLENDİRMESİ DOĞRUDUR

14 Şubat 2009 14:55 tsi
ÇİÇEK: GENELKURMAY'IN DEĞERLENDİRMESİ DOĞRUDUR Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığının "Ergenekon" soruşturmasında "soruşturmanın gizliliği" ile ilgili değerlendirmesinin doğru ve yerinde olduğunu belirtti.

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığının "Ergenekon" soruşturmasında "soruşturmanın gizliliği" ile ilgili değerlendirmesinin doğru ve yerinde olduğunu belirterek, "Çünkü yasalar uyulmak için çıkarılır. Genelkurmayın açıklamasında atıf yapılan CMK 157. madde, çağdaş bir hukuk normudur. Soruşturmanın gizliliğine maalesef bugüne kadar riayet edilmedi" dedi.
     Başbakan Yardımcısı Çiçek, Genelkurmay Başkanlığının, "Ergenekon" soruşturmasıyla ilgili yaptığı açıklama konusunda Türkiye'de son yıllarda yürütülen soruşturmalar ve gündemde olan "Ergenekon" soruşturmasıyla ilgili geçmişte de belli kesimlerin hukuka ve yasalara uymadan, olup bitenleri kendi ideolojik saplantısı, bulunduğu konum, kendi anlayışına göre değerlendirme yaptığını söyledi.
     Aynı kişilerin hukuk devletine de vurgu yaptığının görüldüğünü kaydeden Çiçek,"Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmanın iki ayağı var: Herkesin hukuka uyması, uygun davranması, ikincisi de hukukun uygulanmasıdır.
     Hukuken sürecin nereye varacağı belli olmadan yargının işleyişini de zorlaştıracak, insanları ve kurumlara zan altında bırakacak şekilde bu bilgiler gelişigüzel kullanılıyor ve bilgi kirliliğine sebebiyet veriliyor. Anayasa'nın 138. maddesi var: Soruşturma ve kovuşturmaya etki etmeme... Yasama meclisinde, 'devam eden davayla ilgili konuşulamaz' diyor ancak orada bile siyasete malzeme yapılıyor. Bu maddeye herkesin uyması gerekir. Yasama, yürütme ve yargının kendisi de dahil vatandaşlar da dahil. Bu konuda iyi bir sınav vermiyoruz. TCK 288 var, buna da kimse riayet etmiyor. Adil yargılamayı ihlal. Basın Kanunu'nun 19. maddesi var. Bu kuralı en çok çiğneyenlerin başında basın geliyor ama aynı yasayı ihlal eden basın da 'Türkiye hukuk devletidir, hukuk devleti olmalıdır' diye yazı yazmaya da devam ediyor."
     "Yaptırımlar mı yetersiz?" şeklindeki bir soru üzerine Çiçek, yaptırımların yetersiz olmadığını, bunun temelinde hukuka saygısızlık yattığını vurguladı. Çiçek, "Maalesef ne kadar önemli olduğunu yeni yeni anlamaya çalışıyoruz. Çok konuşup az iş yaptık bu konuda. Çok konuştuğumuz ancak yeteri kadar benimsemediğimiz bir konudur. Samimi olarak itirafta bulunmamız lazım. Kimse kimseyi şu veya bu gruba dahil etmesin. Hukuka saygı noktasında iyi bir sınav vermiyoruz. Soruşturmanın gizliliği noktasında Türkiye iyi bir sınav vermiyor" diye konuştu.
     Soruşturmayı yapan makamların gerekli sızmaları önlemede hassasiyet göstermesi gerektiğini, göstermeyenler hakkında gereğinin yapılması gerektiğini kaydeden Çiçek, sanığın ifadesi alınırken avukatının da sorgulamada bulunduğunu, bir kısım bilgilerin de bu noktadan sızdırılığına ilişkin haberlerin çıktığını anımsattı.
     "Kural ihlali söz konusu olduğunda kimsenin imtiyazı olamaz. Bu yargının kendisi ve yürütme için de geçerlidir, savunma için de geçerlidir, basın için de geçerlidir" diyen Başbakan Yardımcısı Çiçek, "Birilerinin bu sızdırmayı yapıyor olması, bir başkasının bu maddeyi ihlal etmesine gerekçe teşkil etmez. Bunun yazılması da suçtur. Birileri bir yerlerden bir şekilde kanunsuz bilgi veriyorsa görülmekte olan bir davayla ilgili. 'O verdi ben de yazdım' savunması çok hukuki değildir" dedi.
     'Ergenekon' soruşturmasının başlangıcından bugüne kadar soruşturmanın gizliliğini ihlalden 931 soruşturma açıldığını, bunlardan 323'ü için takipsizlik kararı verildiğini bildiren Çiçek, 516 kovuşturmadan 218'inin halen devam ettiğini, 2 mahkumiyet, 30 beraat ve 118'i hakkında da düşme kararı verildiğini ifade etti. Çiçek, bu soruşturmaların basın da dahil kamu görevlilerini de kapsadığını söyledi.
     Son günlerde bazı kişilerin özel konuşmalarının internet ortamında yayımlanmasına ilişkin bir soru üzerine Çiçek, "Aslında bizim 2005 yılında çıkardığımız TCK, dünyadaki en modern kanunlardan biridir. Bu düzenlemede, hakim kararı olmadan ve usulüne göre alınmış bir karar olmadan yapılan her türlü dinleme suçtur. Dolayısıyla evvela hukuka saygısı olan herkes bir dinleme söz konusu olacaksa bunun usulüne göre alınmış kararların sonucunda ortaya çıkması lazım. Kanunsuz dinlemeleri suç haline getirdik. Cezası az değildir, yetmiyorsa biraz daha artırırız. Mesele ceza artırmaktan ibaret değil. 3 yıl ceza az değil. Kanunsuz dinlemeler sonucunda elde edilen bilgiler kişinin mahkumiyetinde delil olarak kullanılamaz. Bu da Ceza Kanunu'nda var. Bunlar ne olur? Siyaset malzemesi olur, dedikodu malzemesi olur. Hepimizi rahatsız eden yerli yersiz tartışmaların malzemesi olur. Hukuken delil olmaz.
     Muhalefetin "Ergenekon" soruşturmasına yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Çiçek, Anayasa'nın 138, TCK'nın 288 ve CMK'nin 157. maddesini en çok ihlal edenlerin başında muhalefetin geldiğini ileri sürdü.

Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs