En Sıcak Konular

''GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI HAYAT'' KAMPANYASI

14 Şubat 2009 14:34 tsi
''GÜVENİLİR GIDA SAĞLIKLI HAYAT'' KAMPANYASI Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ''Güvenilir Gıda Sağlıklı Hayat Kampanyası', Ortaköy'deki Four Seasons Oteli'nde düzenlenen toplantıyla başladı.

İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, güvenliğin tarladan sofraya bir zincir olduğunu belirterek, ''Bunun bir halkası vatandaşın lokantada yediği yemeğin güvenilir olmasını temin etmek, denetlemekse, ilk halkası tarladaki üretimdir. O nedenle orada sağlıklı olmasını teminat altına almamız gerekiyor'' dedi.
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ''Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam Kampanyası', Ortaköy'deki Four Seasons Oteli'nde düzenlenen toplantıyla başladı.
     Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, bugün dünyada 1 milyar insanın gıdaya ulaşamadığına, öte yandan dünyanın değişik yerlerinde insanların tükettikleri gıdanın sağlıklı olmaması sebebiyle hayatlarını kaybettiğine işaret etti.
     Eker, böyle bir sorunu dikkate alarak, tarım sektörü ve buna bağlı faaliyetleri daha iyi bir noktaya getirmek, AB ile uyum sağlamak için bir toplumsal kampanya başlattıklarını söyledi.
     Mehdi Eker, sözlerine şöyle devam etti:
     ''2009'u 'Gıda Yılı' olarak ilan ettik. Bugün hayata geçireceğimiz Alo 174 Gıda Hattı ile toplumun en geniş anlamda bu kampanyaya katkısını ve katılımını temin etmek amacındayız. Alo 174 Gıda Hattı, ücretsiz bir hattır, 7 gün 24 saat açık olacaktır.
     Tüketici herhangi bir noktada bir satış noktasında, markette, restoranda, lokantada, pazarda herhangi bir yerde gıda ile ilgili, bu ambalajlı gıda olabilir veya üretim izni olması gereken bir ürün olabilir, buna haiz bir sorunla karşıya kaldığında 174'ü arayarak, bu konu ile ilgili şikayetini bildirir. Sorun web tabanlı bir sistemle anında tespit edilir ve çözüm için harekete geçilir. Öbür taraftan bu ürün ne, hangi bölgede, hangi tür bir satış noktasında, hangi toplumsal alanla ilişkili, bütün bunlara haiz veriler de, bir veri tabanına işlenmiş olacak. Böylece güvenilir gıda ile ilgili, ülkenin hangi alt sektöründe, hangi ürün grubunda, hangi kesimde muhtemel çözümler ne olabilir, veri tabanı ışık tutacak. Dolayısıyla bunu bir eylem planına, arkasından da uygulama ve mücadele programlarına dönüştürme imkanları sağlayacak.''
     Eker, kampanya kapsamında Sağlık, İçişleri, Milli Eğitim, Sanayi ve Ticaret, Kültür ve Turizm bakanlıkları ile müşterek çalışmalar yapacaklarını bildirdi.
     Mehdi Eker, dünyadaki tarladan sofraya, çiftlikten çatala gıda güvenliği zincirinin üretimin her safhasında, zincirin bütün halkalarının takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu sene sebze meyve üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin sınırlandırılması, denetim altına alınması, daha iyi bir şekilde kontrol edilerek uygulanması ile ilgili bir dizi tedbir aldık. Türkiye'de 74 tane etken kimyasal maddenin kullanımına, uygulanmasına son verme sürecini başlattık'' diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, işbirliği protokolüne imza atarak kampanyayı başlattı.

Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,140 µs