En Sıcak Konular

TANSİYON İLAÇLARIYLA İLGİLİ EŞDEĞER UYGULAMASI

13 Şubat 2009 23:59 tsi
TANSİYON İLAÇLARIYLA İLGİLİ EŞDEĞER UYGULAMASI Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ''tansiyon ilaçlarının eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını'' istedi.

ANKARA - Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ''tansiyon ilaçlarının eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını'' istedi.
     Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, ''basında yer alan bazı haberlerde, Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptığı değişiklikle tansiyon hastalığında kullanılan eşdeğer ilaçların tehlike saçtığı ve vatandaşların bunları kullanmaması yönünde uyarılarda bulunulduğunu'' belirtti.
     Bu durumun, vatandaşlar tarafından tüm eşdeğer ilaçlar için büyük tehlike olduğu yönünde algılandığını ve tedirgin olan hastaların eczanelerden eşdeğer ilaç almayı reddetmeye başladığını anlatan Çolak, yaratılan kaos ortamının hastaların eczacıya olan güvenini zedelediğini ifade etti.
     Çolak, tansiyon hastalığında kullanılan ilaçların, diüretik (idrar söktürücü) içeren ve içermeyen formlarının eşdeğer kabul edilmesinin son derece yanlış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     ''Eşdeğer ilaç uygulaması yalnızca aynı etken maddeyi, aynı miktarda içerenler için mümkün olabilmektedir. Bu konuda en yetkin kişi de ilacı en iyi bilen kişi olarak eczacıdır. Ancak eczacı da haberlerde bahsi geçtiği üzere, aslında eşdeğer olmayan ama sistemin eşdeğer olarak kabul ettiği ilacı hastaya vermek durumunda olduğu için çoğu zaman zor durumda kalmaktadır.
     Meslektaşlarımızın almış oldukları eğitime ve bilgi birikimlerine aykırı olan ancak kendi inisiyatifleri dışında gelişen bu uygulamalar, eczacıyı hasta karşısında güvenilmez kılmaktadır.
     Tüm bunların ışığında, bizler diüretik içeren ve içermeyen tansiyon ilaçlarının eşdeğer kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.''

Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,277 µs