En Sıcak Konular

''ERGENEKON'' DAVASINDA 3 TAHLİYE

13 Şubat 2009 20:38 tsi
''ERGENEKON'' DAVASINDA 3 TAHLİYE ''Ergenekon'' davasında tutuklu olarak yargılanan Sami Hoştan, Abdülmuttalip Tonçer ve Serhan Bolluk'un tahliyesine karar verildi.

İSTANBUL-'Ergenekon'' davasında, tutuklu sanıklardan Sami Hoştan, Serhan Bolluk ve Abdülmuttalip Tonçer'in tahliyesine karar verildi. 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Mahkeme Heyeti, dosya kapsamı, suç vasıflarının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçen süreyi dikkate alarak, Sami Hoştan, Serhan Bolluk ve Abdülmuttalip Tonçer'in tahliyesini kararlaştırdı. 
Mahkeme Heyeti, bu sanıkların yurt dışına çıkışlarına yasak getirdi.
Duruşma, 23 Şubat Pazartesi günü saat 09.30'a ertelendi.

SAVCI, VATAN BÖLÜKBAŞIOĞLU'NUN 5. KEZ TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

     ''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşmasında cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Vatan Bölükbaşıoğlu'nun 5. kez tahliyesini istedi.
     Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan tutuklu sanıklardan Behiç Gürcihan, tahliye olması halinde ''Cumhuriyet Savcısı Yetiştirme Vakfı'' kuracağını ve savcı olmak isteyen gençlere burs vereceğini, ''Ergenekon'' davasını anlatacağını söyledi.
     Gürcihan, burs almak isteyen gençlere tek bir soru soracağını ifade ederek, soru ve şıklarının da, ''Anayasa'nın 25. maddesine göre bir savcı sanığa hangi soruyu soramaz? a) İktidarı niye eleştiriyorsunuz? b) 60 yıllık müttefikimiz NATO hakkındaki görüşleriniz nelerdir? c) Şu sanık hakkındaki görüşleriniz nelerdir? d) Hiçbiri'' şeklinde olacağını söyledi.
     Gürcihan, 25. maddenin, bir Cumhuriyet savcısının, ''hiç kimsenin düşünce ve kanaatlerinden dolayı yargılanamayacağı ve bu konuda soru sorulamayacağı hükmünü içerdiğini'' söyledi.
     Gürcihan, tahliye olursa yapacağı ikinci şeyin ''hayatının kadınını bulmuşken dışarı çıkar çıkmaz çocuk yapmak ve çocuğunu bir hukukçu olarak yetiştirmek'' olduğunu bildirdi.
     Kendi vicdan mahkemesinde ''mahkeme heyetini beraat ettirdiğini'' söyleyen Gürcihan, mahkeme heyetinin ''senin vicdan mahkemenin ne önemi var?'' diye düşünebileceğini savunarak, ''Sizin Ergenekon Davası'yla ilgili gerekçeli kararınızın 10 yıl, 50 yıl sonra okunma şansı, benim kitaplarımın okunması ihtimalinden daha az. Onun için benim vicdan mahkememin çok önemi var. İster çocuğuma sizi anlatırken, ister yazılarımda mahkeme heyeti için, 'İçine atıldıkları denge oyunu içinde pek çok hatalar yapsalar da her şeye rağmen sonunda düğümü çözmeyi başardılar'' demeyi çok arzu ettiğini söyledi.
     Gürcihan, sözlerini, ''Savcısının Zekeriya Öz, tanığının Tuncay Güney olduğu bir mahkemede her şey mümkün, tahliyemi talep ediyorum'' diyerek tamamladı.
     Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol da daha önceki 8 No'lu L Tipi Cezaevinden Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ne nakil talebinin Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından reddedildiğini bildirdi.
     Cezaevinde sadece 2 kadın olarak bulunduklarını, erkek mahkumlarla aynı görüş alanını ve koridorları paylaştıklarını, zaman zaman koridordan geçerken erkek mahkumların rahatsız edici bakışlarına maruz kaldığını ileri süren Erenerol, bu durumun, ''insan onuruna aykırı olduğu gibi, aynı zamanda can ve ırz güvenliğini de tehlikeye attığını, maksatlı olarak burada bırakıldığını'' savundu.
     Erenerol, tutuklu bulunduğu cezaevinin şartlarının yerinde tespit edilerek, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ne naklinin yapılması talebinde bulundu.
     Tutuklu sanıklardan Ümit Sayın, kendisine atfedilen ''örgüt üyesi olmak'' suçuyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığını, ''halkı isyana tahrik'' suçunun da bir kaç telefon tapesine dayandırıldığını, bunun bazı mahkemeler tarafından delil olarak kabul edilmediğini vurgulayarak tahliyesini istedi.
     Tutuklu sanıklardan Abdülmuttalip Tonçer, kendisine ait telefon hattından Hayrettin Ertekin dışında başka herhangi bir sanıkla görüşmesi olup olmadığına, yine kendisine ait bir başka telefon hattının teknik takibe alınıp alınmadığına ve hakkında başka suçlar da dahil soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin ilgili makamlardan bilgi edinilmesini talep etti.

''ERGENEKON'' DAVASINA MÜDAHİL OLACAKLAR

     ''Ergenekon'' davasına müdahil olma isteminde bulunan Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, Prof. Dr. Tacettin Uzun ve Yrd. Doç. Dr. Hidayet Işık'ın talepleri kabul edildi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, alınan kararları açıkladı.
     Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un, ''kişisel verileri kaydetmek''le suçlandığını belirten Mahkeme Heyeti, kişisel verileri kaydedilen kişiler arasında davaya müdahil olma talebinde bulunan Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, Prof. Dr. Tacettin Uzun ve Yrd. Doç. Dr. Hidayet Işık'ın da bulunduğunu bildirdi.
     Mahkeme Heyeti, suçtan zarar görme ihtimalleri bulunduğundan Erdem, Uzun ve Işık'ın müdahil, Hüseyin Güner'in de bu kişiler adına müdahil avukatı olarak davaya katılmasına hükmetti.
     Zülfiye Kurt ile müdahil olma talebinde bulunan bazı kişilerin taleplerini reddeden Mahkeme Heyeti, avukat Mehmet Cengiz'in talebi doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılarak, belirtilen kişilerle ilgili ellerinde herhangi bir kaset varsa istenmesini karara bağladı.
     Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un dilekçesindeki talebin mahkemece olumlu bulunduğunu belirterek, gereğinin takdiri ve ifası için Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne gönderilmesini kararlaştırdı.
     Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın talebini reddeden Mahkeme Heyeti, Sami Hoştan, Serhan Bolluk ve Abdülmuttalip Tonçer dışındaki tutuklu sanıkların, dosya kapsamı, delil durumu, atılı suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığının devam etmesi ve suçun CMK'nın 100. maddesinin 3. fıkrasında sayılan suçlardan olması nedeniyle bu hallerinin devamına karar verdi.
     Mahkeme Heyeti, duruşmayı 23 Şubat Pazartesi günü saat 09.30'a bıraktı.



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,184 µs