En Sıcak Konular

REHN: TEMEL AMACIMIZ KIBRIS'IN YENİDEN BİRLEŞMESİ

13 Şubat 2009 13:48 tsi
REHN: TEMEL AMACIMIZ KIBRIS'IN YENİDEN BİRLEŞMESİ Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, temel amaçlarının Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi olduğunu ifade ederek, bunun için her türlü teknik ve yasal desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

LEFKOŞA - Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, temel amaçlarının Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi olduğunu ifade ederek, bunun için her türlü teknik ve yasal desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.
     KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakere sürecine AB Komisyonu'nun desteğini belirtmek üzere dün gece Adaya gelen Ollı Rehn'i makamında kabul etti.
     Rehn, Talat'la görüşmesinden önce, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra açıklama yapılmadı.
     Rehn, Güney Kıbrıs'tan KKTC'ye, Lokmacı kapısından yürüyerek geçti. Rehn'i, Lokmacı'da Cumhurbaşkanı Talat'ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ve diğer yetkiler karşıladı ve kısa bir Lefkoşa turu yaptılar.
     Yürüyerek, Arasta Çarşısı'ndan tarihi Büyük Han'a giden Rehn'e, Özdil Nami bölgeyle ilgili bilgi verdi.
     Büyük Han'dan, KKTC'deki, Lefkoşa Sarayönü Meydanı'nda bulunan AB Destek Ofisi'ni ziyaret eden Rehn, burada yaptığı açıklamada, temel amaçlarının Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi ve Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik ve eğitim açısından kalkınması olduğunu söyledi.
     Rehn'ın, Ada'nın yeniden birleşmesi için her türlü yasal ve teknik desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi. Rehn, ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile de görüştü.

REHN: ÇÖZÜM HERKESİN YARARINA

     Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıs'ta çözümü ve birleşmeyi desteklediğini, çözümün herkesin yararına olduğunu söyledi. Olli Rehn, Ankara'nın Kıbrıs'ta çözüme ''proaktif destek'' verdiğini de vurguladı.
     Kıbrıs'taki temaslarının ardından Lefkoşa ara bölgede basın toplantısı düzenleyen Rehn, Kıbrıs sorununun çözümüne tam destek verdi.
     Bu yıl Kıbrıs'ın birleşmesi için ''özel bir fırsat'' olduğunu kaydeden Rehn, olası çözümün AB müktesebatına uygun olması gerektiğini, bu nedenle sürecin başarıya ulaşması için teknik destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.
     BM kararlarında öngörüldüğü gibi, iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı bir federasyonu desteklediklerini kaydeden Rehn, iki kesimin birleşme çabalarının kendilerini umutlandırdığını ve cesaretlendirdiğini belirtti.
     Bu çabalarda güven artırıcı önlemlerin büyük etkisi olduğunu ifade eden Rehn, bu konuyu, liderlerle yaptığı görüşme sırasında da ele aldıklarını söyledi. Rehn, kültürel mirasın korunması ve ara bölgenin mayınlardan temizlenmesinin bu çabalardan olduğunu, mayın temizleme çalışmalarına mali destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
     Rehn, AB Komisyonu'nun çözümü ve birleşmeyi desteklediğini, çözümün herkesin yararına olduğunu ifade etti.
     Kıbrıs müzakerelerine ilişkin takvimle ilgili bir soru üzerine Rehn, ''isteklilik varsa, bunun sonuç getirici olacağını'' söyledi.
     Rehn, müzakerelere Ankara'nın etkisiyle ilgili bir Rum gazetecinin sorusuna karşılık, Ankara'nın çözüme ''proaktif destek'' verdiğini vurguladı.



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,085 µs