En Sıcak Konular

PAPA 16. BENEDİKTUS'TAN YAHUDİLERE SOYKIRIM ÖZÜRÜ

12 Şubat 2009 15:55 tsi
PAPA 16. BENEDİKTUS'TAN YAHUDİLERE SOYKIRIM ÖZÜRÜ Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus, ikinci dünya savaşında Yahudilerin soykırıma maruz kalmalarından dolayı açık bir dille özür diledi.

VATİKAN - Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus, son aylarda Vatikan ile Yahudilik arasındaki dinsel ilişkilerde yaşanan gerilimin ardından, ikinci dünya savaşında Yahudilerin soykırıma maruz kalmalarından dolayı açık bir dille özür diledi.
     Papa 16. Benediktus, bugün Vatikan'da ABD'deki önemli Yahudi kuruluşlarının başkanlarından oluşan heyeti kabulü sırasında yaptığı konuşmada, "Yahudi soykırımı, Tanrı'ya ve insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" dedi.
     Papa 16. Benediktus'un İngilizce olarak yaptığı konuşmada, Yahudi soykırımını inkar etmeyi veya hafife almayı, "asla hoşgörülemeyecek ve kabul edilemeyecek bir davranış" olarak nitelemesi de dikkati çekti.
     Alman Papa, selefi İkinci Jean Paul'ün mart 2000'de Kudüs'e yaptığı ziyarette, Yahudilere yapılmış zulümlerden dolayı Ağlama Duvarı önünde dua ederek özür dilemiş olduğunu hatırlatarak, "Şimdi onun sözleri ışığında dua etmek istiyorum: İsmini tüm uluslara duyursunlar diye İbrahim'i ve onun soyundan gelenleri seçmiş olan, ey atalarımızın Rabbi! Tarih boyunca senin oğullarına acı çektirenlerin davranışlarından duyduğumuz acı ve üzüntü eşliğinde senden af diliyoruz! Huzurunda, o ahit halkıyla gerçek bir kardeşlik için çalışma sözü veriyoruz" diye konuştu.
     Papa 16. Benediktus, Yahudi heyete seslendiği konuşmasında, önümüzdeki baharda İsrail'i ziyarete hazırlandığını da kaydetti.
     Yahudi heyet adına konuşan Haham Arthur Scheneier ise Yahudi-Katolik ilişkilerinin Roma Katolik Kilisesinin İkinci Vatikan Konsili'nde belirlediği ilkeler doğrultusunda yürütüldüğünü belirterek, "Bu ilişkilerin, zaman zaman yaşanan sorunları da aşabilmemizi sağlayacağına inanıyoruz. Yaşanan sorunlar, antisemitizm gibi medeniyete yönelik tehditleri göğüslemek için de beraberce çok daha fazla mücadele etmemiz gerektiğini göstermektedir" dedi.

Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,280 µs