En Sıcak Konular

KKTC, İSRAİL ULUSLARARASI TURİZM FUARI'NDA

11 Şubat 2009 22:00 tsi
KKTC, İSRAİL ULUSLARARASI TURİZM FUARI'NDA İsrail'de geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Akdeniz Turizm Fuarı'nda bu yıl ilk kez KKTC de yer aldı.

TEL AVİV - İsrail'de geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Akdeniz Turizm Fuarı'nda bu yıl ilk kez KKTC de yer aldı. KKTC, fuarda ''Kuzey Kıbrıs'' adıyla lanse edilirken, KKTC'nin fuara katılımını boykot eden Kıbrıs Rum kesimi, son ana dek tepkisini sürdürdü ve fuar yetkililerini KKTC'nin katılmaması konusunda ikna edemeyince, 15 yıldır yer aldığı fuarı boykot etti.
     KKTC yetkilisi Savaş Uğurlu ise fuarda kendilerini ''şaşırtacak ölçüde'' ilgi gördüklerini belirtirken, ''Böyle birşey beklemiyorduk'' dedi.
     Tel Aviv'de bugün başlayan fuarda, Türkiye ile KKTC'nin standları yanyana düzenlendi.
     Edinilen bilgiye göre Kıbrıs Rum kesimi, KKTC'nin fuarda yer almasına büyük tepki gösterdi. Güney Kıbrıslı yetkililer, fuar yönetimini bu konuda etkileyerek KKTC'nin katılımını önlemek için her türlü çabayı gösterdiler. Ancak fuar organizatörleri, Rumlar'ın bu konudaki isteklerine karşı çıktılar ve KKTC'nin İsrail'de bir ticaret ve turizm ofisiyle temsil edildiğini, buna ülke yasalarınca da izin verildiğini hatırlatarak, ''Burası demokratik bir ülke, biz de ticari amaçlı bir fuar düzenliyoruz. Siyasetle ilgimiz yok. KKTC'nin de her ülke gibi, fuar koşullarına uyması durumunda katılmasında sakınca bulunmuyor. Bizim bunu engelleme hakkımız da yok'' diye yanıt verdiler.
     Ayrıca Kıbrıs'ın her iki kesiminin Berlin ve Londra'daki uluslararası fuarlarda da yer aldığı hatırlatıldı.
     Rum yetkililer bu sabah standlarını düzenlemek için bir TIR dolusu malzemeyle fuar alanına geldiler ve organizatörleri ''KKTC varsa biz yokuz'' sözleriyle ikna etmeye çalıştılar, ancak organizatörlerden isteklerine yine olumlu yanıt alamayınca, malzemelerini indirmeden geri çektiler.
     Kıbrıs Rum kesiminin fuarı boykot etmesine karşılık, bu kesimden turizm firmaları fuara katılmaktan geri kalmadı.
     Fuar için İsrail'e gelen KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Savaş Uğurlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''politik nedenlerden dolayı fuarda KKTC isminin kullanılmasına izin verilmediğini'' belirterek, fuarda ''Kuzey Kıbrıs Turizm Merkezi'' adıyla yer aldıklarını kaydetti.
     Uğurlu, bu nedenle üzerinde İngilizce veya Türkçe bile olsa, isim kartları dahil hiçbir belge-broşürde KKTC inisiyalini kullanmalarına izin verilmediğini kaydetti. Bu konuda kendilerinin de fuar organizatörlerine söz verdiklerini belirten Uğurlu, ''Biz de ülkemizi İsrail vatandaşlarına tanıtmak ve KKTC'yi İsrail'in turizm hedeflerinden biri durumuna getirmek istiyoruz'' dedi.
     İsraillilerin yoğun ilgisini ''şaşırtacak düzeyde'' sözleriyle tanımlayan Uğurlu, şöyle devam etti:
     ''Böyle birşey beklemiyorduk. Ayrıca, burada KKTC'yi pazarlamak isteyen çok sayıda tur operatörüyle karşı karşıya kaldık. Normalde KKTC'ye ulaşımda sıkıntımız var. Türkiye üzerinden uçuyoruz ve fiyatlar da ona göre belirleniyor. Ama nisan ayında Hayfa'dan Gazimağusa'ya feribot seferleri başlatıyoruz. Feribot lüks, içinde eğlence merkezleri ve duty free mağazaları var. Ayrıca bir kumarhane de olacak.''
     İlk kez geldikleri İsrail'de, İsrailliler'in Türkler'i çok sevdiklerini gözlemlediklerini de vurgulayan Uğurlu, ''Onlar da bizi turizmde gidilecek ülke olarak seçeceklerini söylediler'' derken, Güney Kıbrıs'ın tepkisiyle ilgili soruya, ''Bizim işimiz politika değil. Ama şunu belirtmek gerekir ki Güney Kıbrıslı yetkililerin bizi karalama çabaları, fuar yetkilileri üzerinde tam tersi etki yaptı. İsrailliler bize çok ilgi gösterdiler'' yanıtını verdi.

Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs