En Sıcak Konular

BAYKAL: TÜRKİYE BUGÜN AB'NİN STANDARTLARINA DAHA YAKLAŞMIŞ DEĞİLDİR

11 Şubat 2009 19:32 tsi
BAYKAL: TÜRKİYE BUGÜN AB'NİN STANDARTLARINA DAHA YAKLAŞMIŞ DEĞİLDİR Belçika'nın başkenti Brüksel'deki temaslarını tamamlayan Baykal, Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakla Türkiye'ye döndü.

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye bugün AB'nin standartlarına daha yaklaşmış bir toplum, siyaset ve hukuk düzeni içinde değildir'' dedi.
     Belçika'nın başkenti Brüksel'deki temaslarını tamamlayan Baykal, Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakla Türkiye'ye döndü.
     Baykal, Ankara'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Brüksel'deki temasları hakkında bilgi verdi.
     Baykal, Brüksel'e, AB yetkilileriyle görüşmek ve Avrupa Politikalar Merkezi'nde bir konuşma yapmak üzere gittiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
     ''Çok yoğun ve yararlı bir ziyaret yaptık. AB yetkilileriyle kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmeler hem Türkiye'nin AB ile ilişkilerindeki son durumu tespit etmemize, hem de önümüzdeki dönemle ilgili gelişmeler hakkında karşılıklı değerlendirme yapmamıza fırsat verdi. Çok yararlı oldu. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin bir tıkanıklık içine girmekte olduğunu, belki bu sonbaharda daha ciddi tıkanıklıkların ortaya çıkabileceği noktasında olduğumuzu gördük. 2004 yılında Kıbrıs konusunda Hükümet'in yaptığı taahhüdün gereği yerine getirilmezse müzakerelerde bir sıkıntının ortaya çıkacağı da konuşuluyor. Böyle bir ortamda biz devreye girdik.''
     ''Görüşmelerde Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin kesintiye uğramadan sürdürülmesinin taşıdığı büyük önemi vurguladık. Herhangi bir kesintinin çok sakıncalı olduğunu ifade ettik. Ve temponun hızlandırılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledik'' diyen Baykal, şu ana kadar sadece tek bir başlığın açılıp kapandığını, 35 başlık bulunduğunu, bunun kabul edilebilir bir tablo olmadığını kaydetti.
     Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde yeni başlıkların açılması ve açılan başlıkların tamamlanması gerektiğini vurgulayan Baykal, Avrupa ile Türkiye arasında yeni bir işbirliği ortamının şekillenmekte olduğunu, enerji ve doğal gaz konusunda yeni ve güvenilir ulaşım yollarının devreye sokulması gerektiği konusunda Avrupalılar'ın işbirliği düşüncesinde olduğunu belirtti.
     Deniz Baykal, Türkiye'nin bu konuda çok ciddi katkı verecek durumda olduğunu ifade ederek, ''Avrupa'nın bugüne kadar yaptığının ötesinde Türkiye ile yeni bir işbirliği gerçekleştirme ihtiyacı var. Böyle bir ortamda sadece bir başlık açılmış. Enerji başlığı açılmış ama Kıbrıs Rum yönetiminin ambargosuna tabi tutulmuş, Bunların kabul edilmesi mümkün değil. Bunların aşılması lazım'' dedi.
     Sendikalar Yasası ve çalışma hayatının düzenlenmesiyle ilgili yeni adımların atılması gerektiğini ifade eden Baykal, çalışma yasalarının ILO standartlarına uygun hale getirilmesi için yapılacak düzenlemelere Meclis'te katkılarını vereceklerini söyledi.
     Görüşmeler sırasında karışılıklı şikayet ve beklentileri aktarma fırsatı bulduklarını da dile getiren Baykal, şöyle devam etti:
     ''AB'nin Türkiye'ye artık daha gerçekçi biçimde bakma ihtiyacını hissedeceğini umut ediyoruz. Türkiye'de artık sadece iktidarla değil, özellikle CHP ile daha yakın işbirliği içine girme ihtiyacını hissettiklerine tanık olduk. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye'yi daha doğru bir şekilde algılama noktasına gelmekte oldukları kanısındayım. Bunlara biz katkı yapmaya devam edeceğiz. Görüşmeler çok iyi oldu. Yeni görüşmelerin de alt yapısı hazırlandı.''
     Avrupa Politikalar Merkezi'nde CHP'nin yeni programını anlatma fırsatını bulduğunu dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin tespitlerimizi yansıttık. Bu tespitlerin altındaki temel nokta şudur; geride bıraktığımız son 10 yılda Türkiye AB hedefleri doğrultusunda çok önemli açılımlar yaptı, önemli adımlar attı, ciddi bir yasama faaliyeti içine girdik. Avrupa ile benzeşmeyi yakalamak için çalıştık, ama bugün geldiğimiz noktada demokratikleşme, hukuk devletini güçlendirme, insan hakları ve özgürlüklerini kökleştirmek isteyen bütün bu faaliyetleri hızla gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada insan hakları, demokratik hak ve özgürlükler açısından 6-7 yıl öncesine göre insanımızın kendisini daha özgür, daha demokratik bir toplumda yaşayan, daha güvenli bir toplumda yaşayan insanlar olarak hissetmediklerine dikkati çektik.''
     Türkiye'nin son 7 yılda daha ileri bir noktaya gelebilmiş olmadığını ifade eden Baykal, şunları kaydetti:
     ''Bugün yüzbinlerce insanın telefon dinlenme kaygısı var. Yargı bağımsızlığı çok ciddi şekilde askıya alınmıştır. Yargı siyasal amaçlarla tehlikeli bir biçimde kullanılmaktadır. Kadınlar kendilerini toplumda eskisi kadar özgür hissedemiyorlar. Mahalle baskısı denilen toplumsal baskının (ki onun altında son tahlilde iktidar zihniyeti yatar) insanlarımızın yaşam biçimine ciddi bir etki getirdiğine hepimiz tanığız. Bir yandan bunlar, bir yandan yolsuzluklar yaygınlık kazanmıştır, siyasi himaye altına girmiştir. Bunları ortaya çıkarmak neredeyse fiilen imkansız. Deniz Feneri'nin Türkiye'de gereği yapılmamaktadır.''
     Medyanın yapısının siyasi baskıya açık hale getirildiğini savunan Baykal, ''Bugün medya kendisini 7 yıl öncesine göre daha özgür hissedemez, baskı altındadır. Bütün bunlar sorgulanması gereken paradoksal bir tablo ortaya koyuyor. AB ile ilişkilerimizi ileri götürmek istiyoruz. Bu doğrultuda demokrasiyi kökleştirecek adımlar attık, ama geldiğimiz noktada insanlar daha özgür, daha güvenli, basınımız daha özgür, yargımız daha bağımsız ve özgür hissedemez haldedir. Bu bir paradokstur. Bunun altında neyin yattığını ayrıntılı bir şekilde konuştuk'' diye konuştu.
     Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Baykal ''Görüşmelerinizde Ergenekon ile ilgili soru geldi mi?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:
     ''Soru gelmez mi? Biz anlattık. Çok açık. Onlar da görüyor burada ciddi hukuk ihlalleri olduğunu. Uluslararası hukuk standartlarının kesinlikle ihlal edildiği açık bir gerçektir. Bunu herkes biliyor. Telefon dinlemeye dayalı bir dava sürecinin kabul edilemez olduğu ortadadır. Onlar da biz de herkes de ortada var olabilecek suç örgütlerinin en ciddi şekilde incelenip, irdelenip ortaya çıkartılmasını istiyoruz. Bu konuda bir tereddüt yok, ama bunun çok ötesinde bir yaygın suçlama kampanyasının yapılması insanların alınıp aylarca tutulduktan sonra delil yetersizliğinden tahliye edilmesi bir hukuk skandalıdır.
     Delil yoksa niye alıyorsun? Aldıktan sonra o kadar süre delil mi beklediniz? Böyle bir şey olabilir mi? Sanıktan delile gidemezsiniz. Çağdaş hukuk anlayışının temel dayanağı delilden sanığa gideceksiniz. Öyle olmadığı ortaya çıkmıştır bu davada. Son tahliye de bunu net, açık bir şekilde ortaya koymuştur. Telefon dinlemelerinin delil olmayacağı konusunda yargı kararları olayı iyice ortaya çıkarmıştır. Bütün bunları dikkatle izliyorlar. Biz de bu konuda anlayışımızı ortaya koyuyoruz. Türkiye bugün AB'nin standartlarına daha yaklaşmış bir toplum, siyaset ve hukuk düzeni içinde değildir. Son 7 yıl Türkiye'yi AB'ye daha çok benzeşir hale getirmiş değildir. Bu çok temel bir konu. Bunun etrafında değerlendirmelerimizi yaptık.''
     Baykal, ''Kıbrıs sorunu Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde bir engel olarak görülüyor mu, bu konuda yeni tavizler istenebilir mi?'' sorunu şöyle cevaplandırdı:
     ''Bu konuda Hükümet'in yaptığı bir taahhüt var 2004 yılında. O taahhüt Türkiye'yi çok ciddi şekilde bağlıyor. O zaman da konuşulmuştu. Başbakan o zaman da tereddüt etmişti ve ben de kendisine (imza atma dön geriye) demiştim, ama imzayı attı. Şimdi o taahhüt Türkiye'yi sıkıntıya sokuyor. Onun gereğini yerine getiremiyor, yapacağını da söylemiş bulunuyor. Bu, Türkiye'nin AB ilişkisini daha karmaşık hale getirdi. Bir hata olduğu bugün ortaya çıkmıştır. CHP'nin üstünde durduğu noktanın ne kadar haklı, ne kadar yerinde olduğu bugün ortaya çıkmıştır. Şu anda yaşanan tartışmaların altında büyük ölçüde bu konu vardır. Kıbrıs konusunda bir müzakere süreci işliyor (müzakere sürecini rahat bırakın, bunu bir engel haline getirmeyin, falan tarihine kadar verilen söz yerine getirilemez diye sakın ha Türkiye ile müzakereleri kesmeyin) diyoruz. Yani Hükümet'in yaptığı hatayı düzeltmeye çalışıyoruz ve onlara (o taahhüt yapılmıştır, ama o taahhüt yerine getirilemiyor diye sakın ha müzakere sürecini askıya almayın, bu Türkiye'ye çok büyük haksızlık olur) dedik. Bunu anlayacaklarını umut ediyorum. Bunu bu sonbaharda göreceğiz.''

Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,582 µs